TR EN

Dil Seçin

Ara

Tavsiye

Oğulcuğum! Kıldığın her namazı bir veda ibadeti gibi kıl. Sanki bir daha dünyaya dönmeyecekmişsin gibi hareket et. Bil ki; mümin iki güzellik arasında ölür.

— Muaz b. Cebel

 

***

 

Tevekkül nedir?

Resulullah (sav) şöyle buyurdu: “Ey Ebu Hureyre! Allah’tan başka hiçbir şeye ümit bağlama! Allah’a tevekkül eyle. Bir arzun varsa Allahu Teâlâ’dan iste! Allahu Teâlâ’nın âdet-i ilahiyyesi şöyle cari olmuştur ki, her şeyi bir sebeple beraber yaratır. Bir iş için sebebine yapışmak ve sonra Allahu Teâlâ’nın yaratmasını beklemek lazımdır. Tevekkül de bundan ibarettir.”

 

***

 

Yeni yapılan bir evin kapısına şöyle yazıldı: “Harap olması için ev yaptım, ölmek için doğdum ve varisler için topladım.”

— Ebu Hureyre

 

***

 

“Kelebeğin ömrüne bir gün deme. O senin gibi ayları değil, anları sayar.”

— Rabindranath Tagore

 

***

 

Genç Yazarlara Tavsiyeler

“Söyleyeceğin şeyi, söyleyebileceğin kadar net söyle. Tek sır budur.”

 Matthew Arnold

...

“Bir şey söylemek için yazmazsın, söyleyecek bir şeyin olduğu için yazarsın.”

— F. Scott Fitzgerald

...

“Yazana zahmet vermeyen yazı, okuyana da zevk vermez.”

 Samuel Johnson

...

“Bütün favori cümlelerinden şüphe et!”

— Kenneth Atchity

 

***

 

ŞİİR

“Sürdürüyorum ağlamayı boş geçen günlerime

Geçirdim tüm zamanımı uğraşlarla ölümlü ve acı veren

Bilmedim uçmayı kanatlarıma rağmen

Sen ki görüyorsun yakışıksız kusurlarımı dine karşı,

Ey göklerin kralı, gözün görmediği ve ölümsüz.

Yardım et yolundan sapmış yüreğime ve hatalara açık

Gider kusurlarımı o engin hoşgörünle

Öyle ki, savaşta ya da fırtınalarda yaşamış olsam da

Barış içinde ve huzur limanında ölmek isterim

Yaşam boşuna geçmiş olsa da, ölüm onurlu olsun en azından.

Bana arta kalan o birkaç günümü yaşamak

Ve ardından ölmek için, gerektiği biçimde yardım elini uzat:

Sen de biliyorsun ki yoktur kimsem senden başka.”

— Petrarca

 

***

 

Kusur Müslümanlıkta değil, bizim Müslümanlığımızdadır.

— Muhammed İkbal

 

***

 

ALÇAKGÖNÜLLÜLÜK

Alçakgönüllülük alçalmanı gerektirmez, açılmanı gerektirir. Ancak o zaman alabilir, o zaman verebilirsin. Aynı yolu belirlemek için kullanılan bu iki sözcüğü birbirinden ayıramam. Alçakgönüllülük insanlara değil, Allah’a boyun eğiştir. Taşlara değil, tapınağa boyun eğmiş taş da böyle. Hizmet ediyorsan, Allah’a hizmet ediyorsun. Ana çocuk karşısında alçakgönüllüdür, bahçıvan da gül karşısında.

— Saint Exupery

 

***

 

“Allah’ım!

Baktığımda ibret almayı, sustuğumda düşünmeyi, konuştuğumda ise Seni anmayı nasip et bana.”

(Yemenli bir Allah dostu)

 

***

 

Çocukları bırakın!

Oğullarım olsaydı, benim gibi büyümelerini isterdim. Babamdan Allah razı olsun, beni daha beşikte iken bir köylünün evine yollamış, orada süt emmişim; uzun müddet en yoksul, en gelişi güzel bit hayat içinde kalmışım.

Bırakın çocuklarınız halkın ve tabiatın kanunları içinde büyüsün; aç kalmasını, güçlüğe göğüs germesini öğrensinler; hayatın çetinliği onlar için gittikçe çoğalmasın, azalsın.

Babamın beni böyle büyütmekte bir başka maksadı daha vardı; beni halka bağlamak, bizden yardım bekleyen insanların haline ortak etmek istiyordu; gözlerimin, bana sırtını çevirenlerden değil, kollarını açanlardan yana bakmasını daha doğru buluyordu. Bu düşünce beni düşkün insanlara borçlu bırakmak istedi. İstediği oldu: Zayıf, zavallı insanlara kolayca bağlanabiliyorum. Bunu hem şerefli bir iş sayıyorum, hem de içimden öyle geliyor.

— Montaigne

 

***

 

MİSAFİR

Öyle bir ömür sürdüm ki dünyaya boşuna geldiğimi düşünemem, bu hayattan kendi evimden değil de bir misafirlikten ayrılıyormuş gibi ayrılıyorum. Çünkü bize uzun uzadıya oturulacak bir yer değil, biraz durup geçeceğimiz bir uğrak verilmiştir.

— Cicero

 

***

 

HİKÂYELER

Hikâyelerle insan kendini fazla derinleştiremez. Ama hikâye, tüm ruhunun ve zihninin açık olduğu doğru anda anlatılırsa, o başka. O zaman bir idrak kıvılcımı oluşturabilir ve eğer belirli bir eğitimden geçilmiş veya yeterince disiplinli olunabilirse o zaman bu idrak yaşam bulabilir, belki artar da.

— J. Wetering

 

***

 

KENDİN OLMAK

Seni diğerlerinden farksız yapmaya bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada, kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermek demektir. Bu savaş bir başladı mı, artık hiç bitmez!

— E. E. Cummings

 

***

 

GÜNAHLAR

Günahlara dalmışsın; eğer Allah beni görmüyor inancındaysan, o zaman sen inançsızsın; yok eğer seni gördüğüne inanıyorsan, o zaman cüretkâr ve hayasızsın.

— İmam-ı Gazalî