TR EN

Dil Seçin

Ara

“Ey insanların Rabbi olan Allah’ım, sıkıntımızı gider. Şifa ver. Şifa veren ancak Sensin. Senin şifandan başka hiçbir şifa yoktur. Hiçbir hastalık bırakmayan bir şifa ver.”

— Hz. Peygamber’in (asm) bir duası

 

***

 

ADALET ve ZULÜM

Adalet nedir? Ağaçlara su vermek. Zulüm nedir? Dikeni sulamak. Adalet bir nimeti yerine koymaktır. Her su çeken tohumu sulamak değil. Zulüm nedir? Bir şeyi yerinde kullanmamak, yeri olmayan yere koymaktır. 

— Hz. Mevlânâ    

 

***

 

ÖĞÜT

Huzuruna gelen herkese hürmet edip eşit muamele yap. Ta ki zayıf senin adaletinden ümitsizliğe düşmesin. Kuvvetli de hak etmediği bir nimeti elde etme hayaline kapılmasın.

— Hz. Ömer

 

***

 

İLİM ÜZERİNE

Ey insan, ilim maldan hayırlıdır. Çünkü malı sen koruyacaksın, fakat ilim seni korur. İlim hâkim, mal mahkûmdur. Mal sarf etmekle azalır, ilim sarfiyatla çoğalır.

— Hz. Ali

 

Hz. Süleyman (as) mal, ilim ve hükümdarlık arasındaki tercihinde serbest bırakıldı. O ilmi tercih etti ve bu sayede diğerlerine de malik oldu, diyor.

 — İbni Abbas (ra)

 

İnsanın diğer canlılardan ayrılığı ilim sayesindedir. Şüphesiz ki, insanın diğer mahlukattan farklı ve üstün olması güç ve kuvvetiyle değildir. Çünkü deve kendisinden kuvvetlidir. Vücut iriliği ile de değil, çünkü fil hepsinden büyüktür. Yiğitlikle de değil, çünkü aslan hepsinden yüreklidir. Çok yemesi ile de değil, çünkü öküzün karnı daha büyüktür. Şu halde insan ancak ilim içindir. İlimsiz kalp ölüme mahkûmdur, fakat aşırı korku yaranın acısını duyurmadığı gibi, aşırı dünya sevgisi de bu duyguyu susturmuştur. 

— İmam Gazali /ra)

 

***

 

“Biri bütün gece hastanın başında ağladı, sabah olunca o öldü, hasta iyileşti.” 

— Sadi Şirazi

 

***

 

ÖLÇÜLÜ SÖZLER

Gençliğim geçti kuş gibi / İhtiyarlık geldi kış gibi / Dünyayı geçirdim düş gibi

Bana benden olur her ne olursa / Başım rahat eder dilim durursa

Komşu gelir çenemi bağlar / Akraba gelir ölüme ağlar

Buyurun çorbaya / Laf girsin torbaya

Sac kızınca hamur tükenir / Ev düzünce ömür tükenir…

 

***

 

BİR NOBEL KONUŞMASI

En iyisini yazmak, yalnız bir hayatı gerektirir. Yazar için yapılan organizasyonlar, yazarın yalnızlığını hafifletir. Ama bunun yazarı geliştireceğinden şüpheliyim. Gerçek bir yazar için her kitap, başarının ötesindeki bir şeyi tekrar denediği yeni bir başlangıç olmalıdır. Her zaman, daha önce hiç yapılmamış veya başkaları tarafından denenmiş ve başarısız olmuş bir şey için çalışmalıdır. Bir zaman sonra büyük bir şansla birlikte başarmış olacaktır. Sanırım bi yazar için çok uzun konuştum. Bir yazar söylemesi gerekeni yazmalıdır. Ve bunu konuşmamalıdır. 

— E. Hemingway 

Ernest Hemingway’in 1953 yılında yazdığı ve Kübalı yaşlı bir balıkçıyı konu alan Yaşlı Adam ve Deniz isimli romanı 1954’te Nobel Ödülü’nü aldı. Romanının kahramanı olan Gregorio Fauents, bir balıkçı köyü olan Cojinar’da 2001 yılında, 104 yaşında ölmüştür.

 

***

 

Ne mülkler gördüm ne mallar, 

Yükleri mezarda bıraktı hamallar…

— Selçuk Yıldırım

 

***

 

Kitaptan niçin korkarlar?

Bunu bir türlü anlayamadım. Kitaptan korkmak, insan düşüncesinden korkmak insanı kabul etmemektir. Kitaptan korkan adam, insanı mesuliyet hissinden mahrum ediyor demektir. “Bırak, senin yerine ben düşünüyorum!” demekle, “falan kitabı okuma!” demek arasında hiçbir fark yoktur. İnsanoğlu her şeyden evvel mesuliyet hissidir. Ve bilhassa fikirlerinin mesuliyetidir. Ondan mahrum edilen insan kendiliğinden bir paçavra haline düşer.

Şüphesiz insanı korumamız lazım gelen vaziyetler vardır. Fakat bu vaziyetler daha ziyade ferdin kendi dışındaki vaziyetlerdir. Bir insanı kendi içinde düşüncesinin mahremiyetinden korumaya hakkımız yoktur. 

— Ahmet Hamdi Tanpınar

 

***

 

“BİR ÇOCUK KADAR GÜZEL OLUR, BAŞINI GÖĞE DOĞRU KALDIRAN.”

— Fazıl Hüsnü Dağlarca

 

***

 

BİZİ YIKAN...

Yokluk bizi yıkmadı... Yokluktan bolluğa doğru yollar arayıp bulduk. Şimdi bollukların batağında çırpınıyoruz.

— Kazım Taşkent

 

***

 

BİR DOST...

Bir dostun üzüntüsüne her kim olsa katılır. Bir dostun başarılarına ise ancak yüksek bir yaratılışa sahip olanlar sevinir.

 — Oscar Wilde

 

***

 

ÖMÜR

İnsanın dünyada geçirdiği ömür ne kadar uzun olursa olsun tek bir nefes gibidir. Sonsuz bir hayat ve saadete sebep olabilecek bir tek nefesi boş yere tüketen insan açıkça zarardadır.

— Yahya bin Muaz

 

***

 

ARAYIŞ

Arayışlarımızdan asla vazgeçmeyiz. Ama tüm arayışlarımızın sonunda, başladığımız yere geri dönmüş oluruz. Ve orayı yeniden keşfetmeye başlarız.

— T. S. Eliot

 

***

 

DUA

Dua vesilesiyle insan Allah’a gider. Yaratıcısını, Allah’ı kendine yakın hisseder. Dua, daha iyiye doğru yücelmek için zaruri görünüyor.

Duayı, sadece zayıf ruhluların, dilencilerin yada korkakların yaptığı bir hareket farz etmemeliyiz. Nietzsche, “Dua etmek ayıptır” diye yazmıştı. Hakikatte su içmek veya nefes almak ne kadar ayıpsa dua etmek de o kadar ayıptır. İnsanın suya ve oksijene ihtiyacı olduğu gibi, Allah’a da ihtiyacı vardır.

— Dr. Alexis Carrel