TR EN

Dil Seçin

Ara

Ocak 2007

post-title

Ocak 2007, 361

KADIN, AİLE ve EVLİLİK

Allah’a yakınlaşmak maksadıyla kurbanlarımızı kestik. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bu yıl muhtaç insanlara da kurban etleri bağışladık. Bu konuda duyarlı Müslümanlar olarak ciddi çaba gösterdik. Allah’ın emrini yerine getirmiş olmanın huzuruyla dolduk.

Yine, dünyanın dört bir yanından Mekke’ye akan Müslümanlarla birlikte Hac farizasını yerine getiren hacılarımız kafileler halinde yurda döndüler. Manevî havası son derece yüksek yılın bir dönemi böylece nihayet bulmuş oldu. Artık bir sonraki Ramazan ve Kurban Bayramı’na kadar açık denizlere açılmış denizciler gibi, bu manevî iklimde depoladığımız ‘erzak’la yol alacağız. Elbette, her gün beş vakit nefes alma duraklarında ahdimizi yenileme ve ruhumuzu dünyanın oyalayıcı meşgalelerinden özgürleştirmeye devam edeceğiz. Allah hepimize sağlıklı bir şekilde bir sonraki kutsal ayların sahil-i selametine ulaşmayı nasip etsin.

Değerli okuyucularımız,

Bu ay, Hz. Âdem’den bugüne öneminde en küçük bir eksilme olmayan aile meselesini dosya konusu yaptık. Sizin de bildiğiniz gibi, hem dünya genelinde hem de ülkemizde aile kurumunun temellerinin ciddi sarsıntılar geçirdiğine şahit oluyoruz. Ailenin ekonomik kâr amaçlı bir kurum olmayışı, ‘aile kurumu’nu sanki gözden çıkarılabilirmiş gibi gösteriyor bazı aklı kıtlara. Göçtü, şehir hayatıydı, modernleşmeydi, bireyselleşmeydi.. derken, tüm bu gelişmelerden en büyük yarayı maalesef aile aldı. Fakat işin olumlu yanı şu ki: Yaşanan olumsuz gelişmeler aslında ailenin önemini bir kez daha çok çarpıcı biçimde gösteriyor. Sağlam bir aile üzerine inşa olmamış bir toplumda canımız da, malımız da, huzurumuz da, geleceğimiz de tehlike altına gireceği belli oluyor. Ve en kötüsü, Veli Karataş’ın Babalar ve Uhrevi Sorumluluk yazısında belirttiği gibi, ahiretimiz de risk altına giriyor. Öyleyse; gelin hep beraber ailenin önemini yeniden idrak edelim. Peygamberimizin aileye verdiği önemi, örnek aile reisliği ve babalığını yeniden okuyalım, ibret alalım. 

Sevgili Zafer okuyucuları,

Bu sayıda dosya çalışması dahilinde hepinizin çok yakından tanıdığı ve çalışmalarıyla haklı bir itibarı olan Prof. Dr. İbrahim Canan ile “Kadın, Aile ve Evlilik” üzerine çok faydalı olacağını düşündüğümüz bir söyleşi yaptık. Feminizm, günümüzde kadın, ailenin düşmanları, karı-koca ilişkileriyle ilgili ateşli tartışmaların yaşandığı güncel konularda Peygamber esintisini soluklayabilirsiniz bu söyleşide.

Aile özel dosyası içinde bahsedeceğim diğer yazımız, Aile: Şimdilik mi, Sonsuza Kadar mı? başlığıyla Ayten Yadigâr’a ait. Yadigâr bu yazıda özellikle evlilik, eşler ve çocuk üzerine birbirine taban tabana zıt iki farklı bakış açısının (modernizm ve din) yansımalarını ve sonuçlarını ele alıyor.

Ahmet Nazlı Hane-i Saadet adlı çalışmasında günümüzün kırılgan aile yapısını, geçmişin sağlam ailelerine masalsı bir seyahat gerçekleştirerek ortaya koyuyor ve günümüz ailesinin hangi noktalarda kendisini tamir etmeye ihtiyacı olduğuna işaret ediyor.

Ali Çankırılı, Mutluluğunuz Ömür Boyu Sürsün temennisiyle bitirdiği yazısında eşler arası ilişkiler, aile içinde rol paylaşımı üzerinde duruyor.

Veli Karataş, Babalar ve Uhrevi Sorumluluk çalışmasıyla zamane babaların unutmaya yüz tuttuğu uhrevi sorumluluklarına vurgu yapıyor. Babalar kendilerine çeki düzen vermek için bu yazıyı mutlaka okumalı.

Suat Ünsal da, evliliğinden muzdarip olan bir kocanın Pişmanlık Parkı’ndan sonra duhul ettiği Mutluluk Parkı’nda yaşadıklarını ve orada karşılaştığı mutlu evlilerle yaptığı hikmetli konuşmaları hikâye etti bu sayımızda. İlgiyle okuyacağınızı umuyoruz.

Ayrıca dosya dışında Tanrı Fikri Nasıl Doğdu? yazısında Ömer Sevinçgül, insanların her dönemde bir ilaha inanma ihtiyaçları olduğunu belirttikten sonra, “Tanrı fikri, onların bu ihtiyacıyla mı üretildi, yoksa Allah insanlar kendisine yönelsin diye mi bu ihtiyacı onların fıtratına koydu?” sorusuna cevap arıyor.

Bunlardan başka Selim Gündüzalp, Senai Demirci, Yaşar Kandemir, Cüneyd Suavi, Alaaddin Başar gibi birbirinden değerli yazarlarımızın yazıları ve renkli ışıl ışıl hazır sayfalarıyla derginiz Zafer, her ay olduğu gibi bu ay da yine dopdolu, yine capcanlı.

Bu ayki yaşadığımız birtakım aksaklıklardan dolayı geciktiğimiz için sizlerden özür dileyerek, bir sonraki ay buluşma dileğiyle...

— Editör

Dergideki Yazılar