TR EN

Dil Seçin

Ara

TESADÜF YOK

Ben matematikçilerle konuştum. Tesadüfün ispatlanamaz olduğunu söylediler. Çünkü yeryüzünde, hayatın tesadüfen var olduğuna dair hiçbir gerçekçi ihtimal yoktur.

— Guy Murchie

 

***

 

BENİM DİNİM

Benim dinim, zayıf ve çelimsiz zihnimizle algılayabildiğimiz ince detaylarla, kendisini ifade eden, sınırsız, yüce bir varlığa duyulan mütevazi bir hayranlıktan ibarettir.

— Albert Einstein

 

***

 

YAŞAMAK GAYESİ

Evlatlarımıza menfaatleri için yaşamadıklarını öğretmeliyiz. Halbuki biz onları daha aç gözlü, daha acımasız, galip gelme hırsıyla daha bir dolu olmaya itiyoruz.

— Benjamin Spock

 

***

 

“Size, sizden başka hiç kimse iç barışı getiremez.”

— R. Waldo Emerson

 

***

 

“Onlar, göklerin ve yerin ifade ettikleri mânâlara bakmazlar mı?”

(A’raf Suresi, 185)

 

***

 

“Bilgini, saatin gibi iç cebinde tut; ve sırf ona sahip olduğunu göstermek için cebinden çıkarıp, insanların gözüne sokma.”

— Chesterfield Kontu

 

***

 

ÖNCE ÇABA

Kadının biri kazara denize bir inci düşürdü ve kürekle deniz suyunu boşaltmaya başladı. Bir deniz perisi yanına gelip, “Ne zaman suyu aktarmaya son vereceksin?” diye sordu. Kadın, “Denizin tüm suyunu boşaltıp dipten incimi aldıktan sonra.” diye cevap verdi. Bunun üzerine deniz perisi inciyi bulup ona geri verdi.

Dış sonuçlar bizim kontrolümüzde değildir. Mümkün olan sadece çaba harcamaktır. İç sonuçlar çabamızı daima takip eder.

— Tolstoy

 

***

 

Kötülük cevapsız kalmaz

Bir tek şeye ihtiyacımız vardır; hakikat. Bir tek kudretin bulunması da bundandır Hak. Hakikat ve hak olmadan elde edilen bir başarı hayaldir. Zalimler uzağı göremezler ve bu hataya düşerler. Hileli oyunlarda kazandıkları başarı onlara zafer gibi görünür; fakat bu zafer acı küllerle örtülüdür. Suçlu, suçunun bir başarı olduğunu sanır. Katil sonunda kendi bıçağıyla kendisini yaralar. Hainleri meydana daima kıyamet çıkarır. Canileri hiç beklenmeyen bir anda kendi günahları ele verir. Kötü bir hareket, hiçbir zaman cevapsız kalmaz.

— Victor Hugo

 

***

 

BİR KELEBEĞİN DUASI

Yâ Rab! / Neredeyim? / Ha evet! Şu çiçek, şu güneş.

Teşekkürler Sana. Dünyan ne güzel!

Ne güzel şu gül kokuları! / Neredeyim?

Bir çiğ damlası / Düşer bir zambağın bağrına / Parıldamak için

Gitmeliyim / Nereye? Bilmiyorum

Rüzgâr hayaller beziyor / Kanatlarıma / Hayaller… / Neredeyim?

Evet Allah’ım! / Bir şey diyecektim Sana: / Âmin.

— Carmen Barnos Gasztold

 

***

 

“Kıtlık gününün lokması, unutulmaz!”

— Atasözü

 

***

 

Beden istemese de…

Bedevinin birisi şöyle demiş: 

Akıllı bir kimse, inancının ve ilkelerinin selameti için kötü huyları terk eder; günahtan uzak durur; beden bunları arzulayıp bırakmak istemese de!..

 

***

 

İnsanlara Bir Şeyler Oldu!

Bugün çoğu insanın hayatının hedefsiz oluşu beni dehşete düşürdü. 

İnsanların yüzde ellisi nereye gidiyor olduğunu hiç düşünmüyor. Yüzde kırkı kararsız ve öylesine herhangi bir istikamete gidiyor. Sadece yüzde onu ne istediğini biliyor ve onların bile hepsi istediği yönde gitmiyor. 

İnsanlara kötü şeyler oldu; bunun bile farkında değiller. Beşiklerinde ne iseler, kabirlerine öyle giriyorlar. 

Hayat büyük bir sır ve hâlâ çoğu insan cevabını bulamadı.

— Katherine Ann Porter

 

***

 

“Dünyayı sel bassa ördeğe vız gelir.”

— Atasözü

 

***

 

TÜKETİM

Faziletli tüketim, faziletli üretimden çok daha karmaşıktır. Beş kişinin ürettiğini bir kişi rahatlıkla tüketebilir. Her birey ve millet için sorun olan nasıl üretileceği değil, nasıl tüketileceğidir.

— John Ruskin

 

***

 

DÜŞÜNCELER

Düşüncelerimi bir defada çok sayıda farklı insana gönderebilirim; eğer Allah’ın rızası olur ve sevgi ile bilgeliğin gücü eşlik ederse, düşünceler denizleri aşar, farklı diyarlara varır. Düşüncelerim kendi başlarına manevi birer güçtür; binlerce yerde birden var olabilirler. Buna karşılık gövdem aynı anda tek bir yerde var olabilir.

— Lucy Malory

 

***

 

BAŞKALARI ve BİZ

Başkalarını zor ve tahammül edilemez kılan eksiklikler kendinizde az görünür. Onları görmezsiniz ve başkalarının bu olumsuz yönlerinden bahsederken kendinizi tarif ettiğinizi fark etmezsiniz.

— Jean de la Bruyere

 

***

 

SESSİZLİK

Uzun bir konuşmanın sonunda, bir mola verin ve az önce tartıştıklarınızı hatırlamaya çalışın. Tartıştıklarınızdan birçoğunun, bazen hepsinin, anlamsız ve önemsiz şeyler, hatta bazen de kötü şeyler olduğunu fark edecek olursanız şaşırmayın.

Aptal bir insan sessiz durmalıdır. Ama zaten bunu bilse aptal olmazdı.

— Müslihüddin Sâdi