TR EN

Dil Seçin

Ara

Orman Banyosu

Orman Banyosu

Orman banyosu deyince hemen aklınıza ormanın ortasında yıkanmak gelmesin. Bu banyo, daha çok insanın kendini doğaya ve yeşile bırakması anlamına gelen bir kavram. Orman banyosu aslında Japon hükûmetinin 1982’de ortaya attığı ve şehirli nüfusa ormanları cazip kılmayı amaçlayan “shinrin-yoku” kavramının Türkçe’ye tercümesidir.

Orman banyosu deyince hemen aklınıza ormanın ortasında yıkanmak gelmesin. Bu banyo, daha çok insanın kendini doğaya ve yeşile bırakması anlamına gelen bir kavram. Orman banyosu aslında Japon hükûmetinin 1982’de ortaya attığı ve şehirli nüfusa ormanları cazip kılmayı amaçlayan “shinrin-yoku” kavramının Türkçe’ye tercümesidir.

Orman havasının iyi gelmediği insan yoktur herhalde. Kendinizi yeşile, sessizliğe, kuş cıvıltılarına ve o dinginliğe verdiğinizde, iyi hissetmemenize imkân yok. Ancak günlük telaşımızın içinde ormanda vakit geçirmek aklımızın ucuna bile gelmiyor. Oysa üşenmeyip birkaç saatinizi ormanda geçirdiğinizde bedeninizde ve ruhunuzda oluşacak olumlu değişimleri siz de fark edeceksinizdir.

Orman Banyosunun Sağlığımız Üzerindeki Etkileri

Orman banyosu öncelikle stresimizi atma konusunda olumlu etkilere sahip. Uzmanlara göre, orman içerisinde geçirilen zaman sürecinde kan basıncı, anksiyete ve stres hormonları seviyesi azalıyor. Bu durumda da insan rahatlar ve parasempatik sinir sistemi harekete geçer. Yani beynin organizasyon, planlama, problem çözmeyle ilgili bölümleri yavaş çalışmaya başlarken keyif ve empati merkezi daha çok çalışır.

Orman banyosu insana sadece temiz hava alma imkânı sağlamaz, insanın içindeki doğal dünya ile yeniden bağlantı kurmasını sağlar. Orman banyosu, insanın dikkatini kendisine çevirmesine ve zihinsel bir meditasyon yapmasına yardımcı olur. Algılarınız ve refleksleriniz daha açık hale gelir, kişisel farkındalığınız artar. Ancak tüm bunlar için sizi dış dünyaya bağlayan tüm teknolojik aletleri geride bırakıp doğayı beş duyunuzla hissetmeniz gerekiyor.  

 

Peki, Orman Banyosu Nasıl Yapılır?

Bu iş için öncelikle beş duyumuzu da çalıştırmak gerekecek. Önce gözünüzü açın ve ormandaki renklere ve dokulara odaklanın. Ormanın altından başlayarak başınızı yavaş yavaş yukarı kaldırıp ağaçları, onların üstündeki dalları ve yaprakları görün. Tabi bunlara bakarken sanki ilk defa görüyormuşçasına bir duygu ile bakın. Dallardaki simetrik dağılımı, yapraklardaki mükemmel dizilimi ve renklerdeki ahengi görmeye çalışın. Yaprakların rüzgârdaki salınımını gözlemleyin.

Daha sonra kulaklarınız açın ve doğadaki seslere odaklanın. Yaprakların hışırtısını, kuşların sesini, akan suyun şırıltısını duymaya çalışın. Hayal edin bitkilerle kuşların aralarında ne konuştuklarını.

Mümkünse yalın ayak yere basarak toprağı hissedin. Ayağınızın altındaki dökülen yaprakların yumuşaklığını, toprağın serinliğini hissedin.

Sonra derin bir nefes alıp ve ormandaki temiz havayı ve aromatik kokuları koklayın. Bitkilere yakınlaşın, yaprakları ve çiçekleri koklayın… 

Japon araştırmacılar, orman banyosunun olumlu etkilerinden birinin de ağaçların kokusundan kaynaklandığını düşünüyor. Bitkilerden yayılan aromatik kimyasalların bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağladığına inanıyorlar. O nedene açın kollarınızı mis gibi o özel orman kokusunu derin derin içinize çekin.

Göz, kulak, koku ve dokunma duyumuzdan sonra tat duyumuza da banyo yaptırmazsak olmaz elbette. Onun da bir hissesi olmalı bu banyodan. Bunun bir çam ağacının gövdesinden sızan reçineden minik bir parça alıp o aromatik reçine tadını ve kokusunu hissedin veya varsa çevrenizde bir kekik bitkisi, yapraklarından küçük bir parça alıp parmaklarınız arasında ezerek koklayın sonra da ağzınızda çiğneyerek o özel kekik aromasının tadına bakın. Tabi tadım etkinliği dikkatli yapılması gereken bir etkinliktir. Bitkileri tanıyan bir uzman eşliğinde yapmanız önerilir. Aksi takdirde aromatik bitkiler dışında zararlı olabilecek bitkilerin tadına bakayım derken sağlığımıza zarar vermeyelim.

Şimdi gelelim orman banyonun son aşamasına belki de en önemli aşamasına. Çünkü bu aşama banyodan alacağımız keyfi katlayacak ve zirveye ulaştıracaktır: Bunun için orman banyosunun her aşamasında ağaçların eliyle bizlerin istifadesine gönderilen sayısız nimetleri hayal edin; erikleri, kekikleri, armutları, mis gibi temiz havayı. Ağaçlardaki tatlı ekşi daha nice meyveleri düşününün. Ormanların hem insan hem de diğer canlı ve cansız varlıklar için yeryüzündeki faydalı vazifelerini bir bir hayal edin. Son olarak tüm bu nimetleri bizlerin hizmetine ve istifadesine sunan ve bunları görüp, tadıp ve koklayabilmemiz için bedenimize duyu organları takan Rabbimizin kudretini ve merhametini fark edip, ona sonsuz bir teşekkür ederek banyonuzu tamamlayın.

Tatil günlerinde şehirden uzak, tavanı yemyeşil yapraklarla tabanı ise rengarenk çiçeklerle donatılmış bir ormanda, orman banyosu yapmaya ne dersiniz? Haydi durmayın, ormanlar sizi bekliyor…