TR EN

Dil Seçin

Ara

Kulun kalbine dua etme arzusu geldiğinde dua etsin, çünkü Allah, onun duasını kabul edecektir.

— Hz. Peygamber (sav)

 

***

 

Bir dua

“İlahi! Bana nimet verdin şükretmedim.

Üzerime belâ gönderdin sabredemedim.

Şükretmediğim için, verdiğin nimeti geri almadın.

Sabretmediğim için, belâyı sürekli kılmadın.

İlahi! Senden, lütuftan başka ne gelir.”

— Hasan-ı Basri

 

***

 

ÇOCUKLAR VE BİZ

Okulda bir hesap yaptık çocuklarla: Çoğu, akşam 9 civarı uyuyormuş. Sabah da 7’de kalkıyorlar. Yani günün 10 saati uykuda geçiyor.

Okul, akşam 4’e kadar... 9 saat de orada geçti; kaldı 5 saat...

5 saatin l’i ödevle geçiyor, l’i yemek telaşıyla, l'i uyku hazırlığıyla, l’i de TV karşısında...

Kalan “son saat”te kimi arkadaşlarıyla, kimi bilgisayarla oynuyordu.

Dinleyiciler arasında veliler de vardı. Bu hesabı yapınca fark ettik ki çocuklar bizim hayatımızın tamamını kaplıyor gibi gözükse de aslında biz onların hayatında yokuz.

Yemeğini hazırlıyor, ödevine yardım ediyor, banyosunu yaptırıyor, uyutuyor, giydiriyoruz. Ona iyi eğitim, besleyici yemek, vaktinde uyku, sağlıklı yaşam sununca, arada başını okşayıp öpünce görevimizi yaptık sanıyoruz. (Selçuk Yıldırım)

 

***

 

“SAĞIR İYİ GÖRÜR, KÖR İYİ DUYAR.”

— Çin Atasözü 

 

***

 

HAYATLARININ ANCAK İŞE YARAYAN KISIMLARINI HESABA KATSALARDI, KİMBİLİR NE KADAR İHTİYAR BUGÜN GENÇ SAYILIRDI!

— Petit Senn 

 

***

 

BAHÇIVAN

Düşünüyorum: acaba bu bahçıvanlık işi, içimizdeki bahçeler için yararlı olmaz mı? Sevgi, kararlılık ve sabır.. Yüreğini bir bahçe yaparsın ona, ruhu yükseltebilen biricik anlamı verirsin... Onu yükseltsin ve korkusuzca ölüme götürsün diye..

— Kazancakis

 

***

 

GÜL

Bir insanın gül dalının köklerini mikroskop altında incelemesindense, onun goncasının açılışını seyredip, sevinç duyması daha iyidir.

— Oscar Wilde 

 

***

 

ÇOCUKLAR SİZİN DEĞİL!

Çocuklarınız sizin çocuklarınız değildir.

Onlar sizden değil, sizin aracılığınızla doğarlar.

Sizlerle birliktedirler ama sizin değillerdir.

Onlara sevginizi verebilirsiniz ama düşüncelerinizi veremezsiniz. Çünkü onların kendi düşünceleri vardır.

Bedenlerini barındırabilirsiniz ama ruhlarını değil. Çünkü onlar, sizin düşlerinizde bile gidemeyeceğiniz geleceğin evinde otururlar.

Onlar gibi olmaya çalışabilirsiniz ama onları kendinize benzetemezsiniz. Çünkü yaşam durmaz; geriye değil, ileriye doğru akar.

Sizler birer yay, çocuklarınız da geleceğe fırlattığınız canlı oklardır.

— Halil Cibran 

 

***

 

Ve bir gün aklın…

“Ve bir gün aklın

Kocaman bir çiçek gibi açılır açılmaz

Sana ölümden korkmayı öğreteceğim

Canını hiçbir pazarda satmamayı

Onu incitmeden

Kırıp dökmeden

Bir zerresini ziyan etmeden yepyeni

Götürüp Allah’ına teslim etmeyi öğreteceğim.”

— Bedri Rahmi Eyüboğlu

 

***

 

BAŞARININ SIRRI

Hayattaki geniş ilgim dolayısı ile dünyanın çeşitli yerlerinde bir çok insanlar ve büyük adamlarla buluştum. En büyük ve en yüksek mevkide olmakla beraber tenkit yerine tasvip edildiği zaman daha iyi iş görmeyen, daha yüksek gayretler sarf etmeyen insana rast gelmedim.

Benim en büyük meziyetim, insanlara heyecan verebilmektir. İnsanın en güzide meziyetleri takdir ve teşvik etmekle gelişir. Üstlerin tenkitleri kadar insanların kabiliyetlerini ve heveslerini öldüren bir şey yoktur. Ben hayatta bir tek kimseyi tenkit etmedim. Ben insana çalışmak için hız verilmesine inanıyorum. Onun için başkalarını methetmeye can atarım. Başkalarında kusur bulmaktan nefret ederim. Bir şeyi beğendiğim zaman takdirlerimi bol bol sunmaktan zevk alırım.

— Charles Schvvab

 

***

 

İNSAN BEDENİ

Güzellik her yerde. Bakışlarımızdan kaçan o değil, bakışlarımız onu elden kaçırıyor, göremiyor. Kişilik ve anlatımdır güzellik. Ve evrende, insan bedeni kadar kişilikli bir başka şey yoktur. Gücüyle ya da inceliğiyle en çeşitli imgeleri çağrıştırır. An gelir bir çiçeği andırır, an gelir esnek bir sarmaşığı...

— Rodin 

 

***

 

TUĞLALAR

Bir ev inşa ederken, kullanılan her tuğla önem taşır. Bir karakter inşa ettiğinizdeyse, her düşüncenin önemi vardır. O halde yapıcı bir şekilde düşünün. 

— Dadi Janki

 

***

 

ŞİİR ve NESİR!

Moliere’in ‘Kibarlık Budalası’ yeni zengin Mösyö Jourdain’ini hatırlarsınız. Eksik kalmış kültürünü ve görgüsünü şimdi, paraya kuvvet, tuttuğu hocalarla kapamaya çalışırken edebiyat hocası ona şiirle, nesrin farkını anlatır. M. Jourdain’in hayreti büyüktür: “Yahu, desene ben doğduğumdan beri nesir konuşuyormuşum.” der!

— Haldun Taner

 

***

 

KONUŞMAK

Konuşmaya değer olanlarla konuşmazsan, insanları yitirirsin. Konuşmaya değmeyenlerle konuşursan, sözcükleri yitirirsin. Bilenler, insanları yitirmezler, sözcükleri de yitirmezler.

— Konfüçyüs

 

***

 

“İSTEMEDEN YAPILAN İŞ, KOLAY DA OLSA ZOR OLUR.”