TR EN

Dil Seçin

Ara

ALLAH’I SEVME VADİSİ

“Kulum bana adım adım gelirse, ben ona koşarak gelirim.” hadisi kudsisini şöyle anlayabiliriz: Biz, Allah’ı sevme vadisinde bir adımlık yol alsak, Allah’ın bize göstereceği mukaddes sevgi bunun on, yüz, bin katı kadar olacaktır. Çünkü, biz O’nun kuluyuz. O’nun sanatı, O’nun mahlukuyuz. Bir baba bile evladından gördüğü sevgiye on, belki yüz katıyla karşılık verirse, Halık’ın kendini seven mahlukuna muhabbeti nasıl olur?

— Prof. Dr. Alâaddin Başar

 

***

 

“Mü’minin kalbi kaynayan bir tencereden daha çok değişikliğe maruzdur.” 

— Hz. Peygamber (asm)

 

***

 

“İnsan hayatında üç şey önemlidir: Öncelikle iyi kalpli olmak, sonra iyi kalpli olmak

ve üçüncüsü de, iyi kalpli olmak.”

— Henry James

 

***

 

“Seni aramam için beni uzağa attın, âlemi benim, beni kendin için yarattın. ”

— N. F. Kısakürek

 

***

 

MANZARA

Bir ağaç, beyaz çiçek açmıştı! Galiba barış istiyordu. Şu tertemiz su, köprünün üstünden ve şu karmakarışık insan kalabalığı, köprünün altından geçmeliydi... Neden bu iş yanlış oldu? Şu uçurtma bir başla bir kuyruktan ibaretti. Gövdesi neredeydi… Yalan haberler veren şu telgraf direği boyundan utanmıyor muydu?

— Arif Nihat Asya

 

***

 

“İnsan hayatı huzurdur, insan huzursuz oldu mu her hastalık onu bulur.”

— 104 yaşındaki bir ihtiyarın itirafları

 

***

 

Mektup

Mektubumu rafa koy

Ve hatırla

Şarkısını bilmediğimiz insanların,

Rahmeti bize kaldı.

Hey insanlar,

Şarkınızla avunduğumu

Ve duacınız olduğumu bilir misiniz?

— Rüştü Onur

 

***

 

Aşk üzerine...

Benim düşünceme göre aşk, ruhların çeşitli yaratıklar arasında bölünmüş parçalarının birleştirilmesidir. Bu birleşme onların en yüksek temel öğelerinden meydana gelir. Her şekil kesinlikle kendine uygun olan şekli çağırır; onu arar, bulur. Her şey, misli mislinedir. Aramızda karşıtların birbirini ittiğini, benzerlerin birbirilerini çektiğini, hemcinslerin birbirleriyle uyum sağladığını bilmeyen yoktur. Niçin aynı durumlar ruhlar için söz konusu olmasın? Yüce Allah şöyle diyor: “Sizi bir candan Âdem’den yaratan, bundan da gönlü kendisine yatıp ısınsın diye eşini yapan O’dur, Allah’tır.” (7-189)

Demek oluyor ki böylece Allah Âdem’in eşinde bulacağı huzurun ve yakınlığın nedenini Havva’nın kendisinden bir parça olmasında kılmıştır. Buradan şu sonuca varıyoruz ki aşk, bizzat ruhta oluşan bir şeydir. Kimi zaman olur ki gerçekten aşkın nedeni dışarıdan bir sebep olur. Ama o zaman o neden yitince aşk da yiter biter. Ama bir şeyin nedeninin bizzat kendinde olduğunu anladığımız zaman onun sonsuza dek sürmesi sağlanmış demektir. Aşk duygularının çok çeşitli türleri olduğunu hepimiz biliriz. En yüksek nitelikteki aşk kalpleri yüce Allah’ta birleşenlerinkidir. Ve birbirini gerçekten Allah için sevenlerinkidir.

— İbni Hazm, Güvercin Gerdanlığı

 

***

 

“Dünya ise bütün şaşaası ile ahirete nispeten bir zindan hükmündedir.”

— Bediüzzaman

 

***

 

Bir söz, bir ömür

Ansızın ağzından çıkan bir söz, yaydan fırlayan bir ok gibidir. Söylenmiş sözü nasıl geri alabilirsin, attığın ok nasıl geri döner? İşte boşuna harcadığın ömür de böyledir. Düşünmeden söz söyleyen çok pişmanlıklar çeker. Söylemediğin sözü söyleyebilirsin fakat söylediğini gizleyemezsin. Ömrün her nefesini ganimet bil. Çünkü gittikten sonra bir daha geri dönmez. Ömrüne ne kadar değer verirsen yeridir. Çünkü elden gittikten sonra bir daha bulamazsın.

— Feridüttin Attar

 

***

 

“Akılsızlar için yaşlılık kıştır, akıllılar için hasat zamanıdır.”

— Yahudi Atasözü

 

***

 

ALLAH’IN ŞEFKATİ

Dostum; bahtiyarlığın en büyüğü, insan için, Allah’ın mahlûku olduğunu bilmekten gelen zevktir... Anne, Allah’ın hilkat sırrıyla evlâdına bu kadar şefkatli olursa, ya Allah, mahlûkuna nasıl şefkatli olur?.. Bunu düşünmekten büyük saadet mi olur?

— Necip Fazıl Kısakürek

 

***

 

TROMPET

Hayat, bu trompet gibi bir şeydir. İçine bir şey koymazsanız, ondan da hiçbir şey çıkartamazsınız. Gerçek budur.

— W. C. Handy

 

***

 

ÖLÜLER

“Hiçbir ölü öldüğüne acımaz, o sadece kabir hayatı için yanına aldığı azığın azlığına acır. Çünkü ölen kişi dar bir kuyudan daha geniş bir ovaya ve meydana çıkar.”

—Hz. Mevlânâ (ks)

 

***

 

KISA VE AZ KONUŞ

Eski çağ bilgeleri neden mi kısa ve az konuşur, söylerlerdi? Daha çok şeyi, daha çok kişiye iletmek için ve öyle oldu da.

— Özdemir Asaf

 

***

 

ANNELER ANLAR

Olan biten her şey için anneye güvenebilirsin. Anneler çocuklarını, Tanrının kullarını sevdiği gibi severler. Hiçbir şey anneye söyleyemeyecek kadar kötü olamaz. Bana asla yalan söyleme. Gerek yok, çünkü anne anlar.

—Honore de Balzac