TR EN

Dil Seçin

Ara

Kişi kalbiyle göremedikçe, gözleriyle gördüklerinin ona bir faydası olmaz.

— Süfyan-ı Servi

 

***

 

DEĞİŞMEK İÇİN

Düşünceleriniz ne ise, hayatınız da odur. Hayatınızın gidişini değiştirmek istiyorsanız, düşüncelerinizi değiştirmelisiniz.

— Marcus Aurelius

 

***

 

SON SIR

Son sır kendimiziz. Güneşi terazide tarttıktan, ayı safha safha ölçtükten, yedi göğün haritasını yıldız yıldız hesaplayarak çizdikten sonra, yine bilinmez olarak benliğimiz kalır.

— Oscar Wilde

 

***

 

ASIL KÖTÜLÜK

Allah’ı tanımak istediğimizde, dikkatimizi başka tarafa çeken ve bizi başka şeyler düşünmeye yönelten etkenler yok mu? Kötülük denilen şeyler, bunlardır işte!

— Pascal

 

***

 

Allah, sanatkâr olan mü’min kulunu sever.”

— Hz. Peygamber (asm)

 

***

 

GERÇEK PATRON

WAL-MART mağazalarının kurucusu Sam Walton, hakiki patronunun müşteri olduğunu, müşterinin şirketteki herkesi kovabileceğini söylüyordu. Bunu nasıl yapar?

Gayet basit: Parasını başka bir yerde harcayarak.”

Paranın sizin malınıza harcanmasını istiyorsanız, hem ürün kalitesine, hem de müşterinin kendisine ihtimam göstereceksiniz. Fiyat, tâli bir meseledir. Fiyat unutulur, kalite ve hizmet akılda kalır.

— Mustafa Özel, Yöneticilik Dersleri

 

***

 

“Kuşta kanat olan şey, insanda düşüncedir.”

— Kemâl Ural

 

***

 

Hesap ettim cümle dünya malını

Neticesi bir top beze dayandı.”

— Seyranî

 

*** 

 

İSTİM ARKADAN GELSİN”

Eskiden kullanılan buharlı gemilerin hareket etmeleri için, kazanın yakılmasından sonra, bir süre beklenmesi gerekiyordu. Bu süre içinde, yeterli ısı elde edilir ve buhar, makineleri çalıştıracak hâle gelirdi. ‘İstim beklemekdenilen bu süre, geminin büyüklüğüne göre de değişirdi.

Zamanın İran Şahı, Urumiye Gölü’nde, saray hizmetinde kullanılmak üzere alınan bir istimbota binmiş. Fakat buhar kazanı, henüz harekete yeter ölçüde istim tutamadığından, istimbot üç beş dakika kalkamamış. Bu kısa beklemede canı sıkılan Şah, hiddetle niçin beklediklerini sormuş. Yanındakilerin; “İstim bekliyoruz Şah Hazretleri” cevabı üzerine, istim sözcüğünün ne olduğunu bilmeyen Şah, daha da sinirlenerek bağırmış: Canım, bu ne saygısızlık. Bir istim için Şah bekletilir mi? Biz gidelim, istim arkadan gelsin!”

•••

Bu deyim, bir iş için gerekli olan şartları hazırlamadan, oldu bittiye getirmek” mânâsında kullanılır.

 

***

 

“Çavdar tarlası’ndan çıkma çocuk!”

Ne zaman zalimlerin çarptığı çocukların solgun fotoğraflarına baksam Amerikalı romancı J. D. Salingerin “Çavdar Tarlasında Çocuklar” romanının kahramanı Holdenin küçük kız kardeşi Phoebe ile konuşurken söylediği şu müthiş hüzünlü cümleler geliyor aklıma: Hep, büyük bir çavdar tarlasında oyun oynayan çocuklar getiriyorum gözümün önüne. Binlerce çocuk, başka kimse yok ortalıkta—yetişkin hiç kimse, yani—benden başka. Ve çılgın bir uçurumun kenarında durmuşum. Ne yapıyorum, uçuruma yaklaşan herkesi yakalıyorum; nereye gittiklerine hiç bakmadan koşarlarken, ben bir yerlerden çıkıyor, onları yakalıyorum. Bütün gün yalnızca bu işi yapıyorum. Ben, çavdar tarlasında çocukları yakalayan biri olmak isterdim.”

Ne yapsak boş, uçurumun kenarında mızıka çalan çocukları kurtaramıyoruz bir türlü... “Çavdar tarlası”ndan çıkma çocuk vurulursun... Çünkü zalim, Bağdat’ı vurdu ve cümle çocuklar kırılıp döküldü...

 

***

 

DÜŞÜNCESİZ ADAM

Kesinlikle, elsiz, ayaksız ya da başsız bir insan tasavvur edebilirim; çünkü bize öğretilen yegâne tecrübe başın ayaktan daha zorunlu olduğudur. Fakat düşüncesiz bir adam tasavvur edemem; böyle biri ya bir taş ya da bir hayvan olurdu.

— Pascal

 

***

 

CEHALET ve DEHA

Cehaletle deha arasındaki gerçek fark nedir biliyor musunuz? Dehanın sınırları vardır, cehaletinse hiçbir sınırı yoktur.

— Whoopi Goldberg

 

***

 

KÖTÜMSERLER

Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte ışığı ve de gelecek treni görür.

— J. Haris