TR EN

Dil Seçin

Ara

Anne Babaların En Büyük İmtihanı: Çocuk Eğitimi

Anne Babaların En Büyük İmtihanı: Çocuk Eğitimi

Anne ve babaların en kıymetli varlıklarıdır çocukları. Bir anneyi düşünün ki, Allah’ın rahmeti olan evladı için, hayatında  pek çok haz ve mutluluklardan feragat eder.

Çocuğa, anne karnında can verildikten sonra, artık o kendisinden bir parçadır; hem de en büyük ve en değerli parça… Ve yaklaşık 9 ay boyunca karnındaki çocuk sebebiyle çekmediği cefa kalmaz neredeyse. Ancak cefa tarafı olsa da annenin taşıdığı öyle büyük bir rahmet ki, Hz. Aişe validemiz hamile kalan kadınların alacağı sevabı öğrenince: “Şimdi erkeklere acıdım” demiş.

Derken doğum ile birlikte anne bir yükten kurtulmuştur. Ancak asıl yük yeni başlamaktadır. Uykusuz geceler, hastane kapıları, ek alışverişler, yorgunluk, bitkinlik, halsizlik… Ama şikâyet dahi pek duymazsınız çünkü o en değerli varlığıdır ve bunlar bir gün geçecektir. Tıpkı her gecenin sonunda bir aydınlık, her kışın sonunda bir bahar olduğu gibi, bu cefanın sonu da vefaya çıkacak umudu taşır.

 

BABAYA DA BÜYÜK BİR YÜK DÜŞMEKTEDİR

Anne doğum yaptıktan sonra en büyük sorumluluk babaya düşmektedir. Her ne kadar “çalışma” mazereti olsa da evladına karşı sorumluluklarını yerine getirmelidir. Onun için yeryüzünde daha önemli, daha değerli ne var ki yaratılanlar arasında? Şüphesiz baba da çocuğu için çeşitli sıkıntılar çekecektir ama anne gibi o da gerekli fedakârlıkları yapar.

Çocuk eğitimine gelince, onun istikbali için gerekli adımlar atılır. Kimi anne-babalar evlatlarının dünya ve ahiret saadetine kavuşması için eğitim verirler. Kimileri de sadece dünya mutluluğunu düşünürler.

 

ÇOCUK EĞİTİMİNDE HEDEF NE OLMALIDIR?

Şüphesiz çocuk eğitiminde hedef dünya ve ahiret saadeti olmalıdır.

Kimi anne-babalar çocuğunu tamamen dünya menfaatleri için yetiştirirler. Onlara çocuğunuzun geleceği için ne düşünüyorsunuz diye sorduğunuzda:

- İyi bir ilk okula göndereceğim.

- İyi bir liseye göndereceğim.

- İyi bir üniversite okuması için her türlü desteği vereceğim.

- İyi bir öğretmen, doktor, mühendis.. olsun

- İyi bir…

Nedense iyi bir dindar, hayırlı bir evlat, iyi Kur’an okusun, hafız olsun, İslam’a hizmet etsin… sözlerini çok az sayıda insan dışında pek duymazsınız. Hedef sadece dünya saadeti…

Peki ey anne ve babalar! Çocuğunuzun parmağı kanadığında dahi yüreğiniz yanıyor da, dinden imandan uzak bırakarak, kendi ellerinizle cehennem ateşine sürüklediğiniz bu çocuklarınız için hiç mi yüreğiniz yanmaz? Bir anne, bir baba kendi elleri ile çocuğunu cehennem çukuruna atar mı? Elbette atmaz. O zaman tek çare, küçük yaşlardan başlayıp, Yüce Allah’ın (cc) kitabını ve Resulünün öğrettiklerini öğretin çocuğunuza. İnşaallah hep birlikte kurtuluşa erin…

 

YAZ TATİLİ İÇİN BİRKAÇ ÖNERİ

- Çocuğunuzla bol vakit geçirin, oyun oynayın. Sizi seven çocuğunuz, sizin sevdiklerinizi de benimseyecektir; siz dindarsanız o da dindar olmaya çabalayacaktır.

- Çocuğunuz namaz kılmıyorsa eğer, ona namazı sevdirin, ortamı hazırlayıp en kısa zamanda namaza başlamasına vesile olun. Sevdirerek yapın.

- Çocuğunuzu bir Kur’an kursuna gönderin. Ancak takip edin; gerçekten iyi bir eğitici olsun. Kur’an’ı severek, sevdirerek öğreten bir kurs olsun. Allah’ın Elçisi (asm), “Sizin en hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir” buyuruyor çünkü…

- Kur’an öğrenmenin yaşı ve zamanı yoktur. Hem okul hem de Kur’an dersi bir arada gitmez düşüncesi yanlıştır. Okul açılınca Kur’an dersine ara vermeye gerek yoktur. Çünkü; çocuk tam Kur’an’a geçince tatil bitiyor. 9 ay aradan geçince tam unutuyor. Tekrar başa dönüyor. Bu böyle devam eder gider.

- Sakın ilköğretim bitince Kur’an öğrenir diye düşünmeyin. Kur’an öğrenmenin en uygun yaşı ilköğretim çağıdır. Sonrası daha zor olmaktadır. 3-6 yaş arası sevdirin. 7-15 yaş en iyi öğrenme yaşıdır.

 

EBEDİ HAYATI DÜŞÜNEREK ADIM ATMALI

Çocuklarımızın okuyup bir yerlere gelmesini istediğimiz gibi, ahirette de cehennem azabından korunup cennet nimetlerine ulaşmaları için elimizden geleni yapalım. Evet, dünya önemli, ancak sonsuz ahiret hayatı daha önemli. Hem imanını bilen çocuk ailesine, vatanına, dinine en güzel şekilde sahip çıkar ve hizmet eder.

Allah (cc), insanoğluna ancak çalıştığının karşılığı vardır, buyuruyor.

İmanını bilen genç zaten çalışır ve başarılı olur.

Yüce Rabbimiz, bize hayırlı aileler ve evlatlar nasip etsin.