Tıp Dünyasından İlginç Gelişmeler
Geçmişten günümüze tıp
Ara
Geçmişten günümüze tıp
Gündüzün değerini gece ile, yiyeceklerin lezzetini açlık ile, sıcağın rahatlığını ise soğuk ile anlayabiliyoruz. İlk bakışta olumsuz gibi görünen zıtlar sayesinde güzelliklerin ve nimetlerin farkına varıyor ve şükredebiliyoruz. Aynı şekilde sağlığımızın da ne kadar büyük bir nimet olduğunu hastalıklarla anlıyor ve hissediyoruz.
Bizim için bu kadar büyük bir değeri olan sağlığımıza yeniden kavuşabilmek için, tarih boyunca hastalıklara karşı çeşitli tedavi yolları geliştirmeye çalıştık. Bu süreç de tıpkı yürümeye başlamamız gibi, emekleme seviyelerinden günümüzde hızla koşar hale geldi.
Bu yazılarımızda, geçmişten günümüze tıp alanında yaşanan süreçleri, gelişmeleri ve bazı olayları ele alan yazıları paylaşacağız inşaallah.
1. Cerrah Robot
Günümüzde bile gelecekten fırlayıp gelmiş gibi görünen bu cerrah robot aslında yaygın olarak kullanılmakta. Ülkemizde de birçok merkezde halen kullanılıyor.
Bu robot elbette kendi başına ameliyat yapamıyor; eğitimli bir cerrah tarafından kullanılıyor. Kullanan cerrahın hastaya dokunması gerekmediğinden uzaktan operasyon yapabilmeye imkan tanıması özelliklerinden sadece birisi.
Cerrahın oturduğu yerden çalışabilmesi ile uzun ameliyatları kolaylaştırıyor.
Hassas ve ince robot kolları sayesinde fazla cerrahi kesi gerekmemesi ve bazı ameliyatların süresini oldukça kısaltması da bu robotun sağladığı avantajlar arasında.
Ne dersiniz; bu robot ileride cerrahların pabucunu dama atar mı acaba?..
2. Bağırsaktaki Bakteriler Davranışlarımızı Etkiler Mi?
Beyine yerleşen “Toxoplasma gondii” gibi bazı parazitlerin insanın davranışlarını etkilediği bilinmekte. Yeni yapılan araştırmalara göre bağırsaklarımızda bulunan faydalı bakteriler de düşüncelerimizi etkilemede rol alabilir.
Bu bakteriler ile insanlar yüzyıllardır birarada “simbiyotik” ilişki ile yani karşılıklı fayda sağlama ve arkadaşlık ilişkisi ile yaşamakta. Bu probiyotik bakteriler insanın sağlıklı yaşamasında önemli görev icra ediyorlar.
Peki, Allah tarafından yediğimiz besinlerin sindirimini kolaylaştırmak için çalıştırılan bu bakteriler, düşüncelerimizi nasıl etkiliyorlar?
Buna sinir sistemimizi etkileyen hormon ve nörotransmitter denilen maddelere benzer kimyasal maddeler üreterek sebep oluyorlar. Sindirimi kolaylaştırma fonksiyonlarının yanında bu bakterilerin kritik önemde olduğu, insanın ruh halini, duygularını, hatta kişiliğini dahi etkileyebileceği düşünülmekte. Akıl ve sinir hastalıklarının neden farklı insanlarda farklı belirtiler gösterdiğinin de bu sayede açıklanabileceği umuluyor. Yeni keşfedilen bu bilgi ile bağırsak bakterilerinin ileride ruh hastalıklarında şifaya vesile olabileceği de sanılmakta.
3. Kanseri Teşhis Eden Telefon Büyüklüğünde Cihaz
Tıpta son zamanlardaki gelişmeler hastalıkların tanısında kullanılan testlerin hem kesinliğini hem de hızını artırdı. Artık teşhis için kocaman laboratuvarlara da ihtiyaç kalmayacak gibi…
QuantuMDX isimli firmanın geliştirdiği bu cihaz ile kanserden enfeksiyon hastalıklarına varıncaya kadar pek çok hastalığın teşhisi dakikalar içinde yapılabilmekte. Düşük maliyetli DNA analizi yapan bu cihazın 2018 yılında doktorların kullanımına verilebileceği umuluyor.
4. Tıp Dünyasından Bir De Kötü Haber: Antibiyotik Direnci Kanserden Daha Tehlikeli!
Bakterilerin iyi bildiğimiz özelliklerinden birisi de antibiyotiklere direnç geliştirme kabiliyetleridir. Bu kabiliyet, onlara Allah tarafından insanla başedebilmesi için verilmiş bir silahtır.
İlk antibiyotik olan ‘penisilin’in 1928 yılında keşfedilmesinden sonra, insan, bakterilere karşı büyük avantaj sağladı. Fakat bir süre sonra bakterilerin, bu ilaçlara çeşitli mekanizmalar kullanarak direnç geliştirebileceği fark edildi. Bununla da farklı antibiyotikler üreterek başa çıkmaya çalışan insanoğlu, günümüzde elindekileri tüketmiş görünüyor.
Antibiyotiklerin çok yaygın ve de bilinçsiz kullanımı sonucu, eğer yeni jenerasyon antibiyotikler geliştirilmezse, eskiden yaygın enfeksiyonlar sonucu insanların toplu halde öldüğü günlere geri dönülebilir. 20-30 yıl içinde gerçekleşebileceği tahmin edilen bu felaket senaryosu Avrupada’ki en üst düzey tıp uzmanları tarafından dile getirilmekte.
Kaynaklar:
1. J Med Robot. 2007.
2. The Guardian 04. 2016
3. Scientific American 2012
Gelişmenin de bir motoru vardır. Evet, bir arabanın motoru, onun ilerlemesini sağladığı…
Son yıllarda basın ve yayın organlarında bitkilerle tedavi konusuna geniş şekilde yer…
Canlılığın sınırındaki varlıklar olarak da tanımlanan virüsler 1 mm’nin yaklaşık 5000'de biri…
Geçmişte bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz ve bize imkânsız gibi görünen birçok olayın…
Dünyanın en önemli genetik uzmanlarından biri olan ve sekiz yıl önce insan…
Yirminci yüzyılda insanlık bilim ve teknoloji sahasında hatırı sayılır gelişmeler kaydetti. Özellikle…