Tıp Dünyasından İlginç Gelişmeler
Geçmişten günümüze tıp
Ara
Geçmişten günümüze tıp
Gelişmenin de bir motoru vardır. Evet, bir arabanın motoru, onun ilerlemesini sağladığı gibi, ihtiyaçlar da insanın bilgi ve teknolojisinin ilerlemesinde motor işlevi görür.
Hastalıkların tedavisi için yapılan araştırmalar, bir yandan vücudumuzu ve işleyişini daha iyi tanımamızı ve anlamamızı sağlarken, bir yandan da bize ne kadar değerli bir sağlık nimeti verildiğini görmemize sebep olmaktadır.
Evet, yapılan robotlar ve yapay organlar her ne kadar orijinal bir organın veya insanın yerini tutmasa da, Allah (cc), insanı nasıl mükemmel bir varlık olarak yaratmıştır ki, böyle bir teknik ilerlemelere ulaşabilmiştir. İşte bu da ayrı bir tefekkür konusudur.
ROBOT CERRAH
Robotlar cerrahide aslında uzun zamandır kullanılmaktalar. Günümüzde, uzaktan opere edilebilen robotlar bir cerrah tarafından bizzat kullanılarak ameliyat yapabiliyor.
Henüz yeni olan bu teknolojideki fark ise robotun kendi başına ameliyat yapabilmesi hedeflenmekte. Dokuları birbirine dikebilen bu robot aslında bunu yapabilmek için bir cerrahın yardımına ihtiyaç duyuyor.
Tababetin (tıbbın) bir sanat olması, hasta ile birebir insani ilişki kurma gereksinimi, standart hastalıklar yoktur her hasta ayrı değerlendirilmelidir ilkelerinden hareketle söylenebilir ki; robotların, doktorların yerini alması çok uzak bir ihtimal. İnsanın hayatını bir robota emanet edip etmeyeceği ise ayrı bir tartışma konusu.
İLAÇ HATALARINI AZALTMAK İÇİN BARKOD TEKNOLOJİSİ
Hastanede yatan hastalara bazen hatalı dozda ilaç verilebilmekte, bazen de yanlış ilaç verilmekte hatta ilaç verilmesi atlanabilmektedir.
Bu durum hastaların tedavisinde aksaklıklara yol açmakla beraber zararlı sonuçlara sebep olabilecek tehlikeler içeriyor.
ABD’de birçok hastanede standart olarak uygulanan barkodlu yöntemde, önce hastanın bileğindeki barkod sonra da ilacın barkodu okunduktan sonra ilaç veriliyor.
Yapılan çalışmalarda bu yöntemin, insan hatalarından kaynaklanan yanlış ilaç verilmesini %40-60 oranında azalttığı tespit edilmiş.
BİYONİK PANKREAS
Tip I diyabet denilen doğuştan diyabet hastaları yaşam boyu kan şekerlerini kontrol altında tutmak ve insülin kullanmak zorundalar. Bu durum onların hayatlarını son derece zorlaştırmakta.
Hayatımızda hiç farkına dahi varmadan çalıştırılan pankreas organımızın önemini belki de en iyi Tip I diyabet hastaları bilir. Çünkü kan şekerinin sabit değerlerde tutulması bir ölüm kalım meselesidir ve bu işte normalde pankreas organı görevlidir.
Boston Üniversitesi’ndeki araştırmacılar “Biyonik Pankreas” ismini koydukları bir sistem geliştirdiler. Bu cihaz kan şekerindeki değişikliklere göre insülin ve glukagon hormonlarını vererek kan şekerini sabit düzeyde tutmaya çalışıyor. Cihazın 2018 yılında kullanım izni alması planlanıyor.
Kan şekeri kontrolü haricinde sindirim enzimleri salgılama görevleri de olan, midemizin arkasındaki pankreas organı, bir kanalla ince bağırsağa bağlanarak salgılarını zerk edecek şekilde yaratılmıştır.
Kaynaklar:
1. http://spectrum.ieee.org/the-human-os/robotics/medical-robots
2. http://www.safetyandquality.gov.au
3. http://diatribe.org