TR EN

Dil Seçin

Ara

Kalbiyle Gören Adam: Stevie Wonder

Kalbiyle Gören Adam: Stevie Wonder

Müzik dünyasında büyük bir şöhreti olan, albümleri satış rekorları kıran Stevie Wonder’ın 1980’lerin başında Müslüman oluşu, başta Amerika olmak üzere milyonlarca hayranı tarafından büyük bir şaşkınlık ve hayretle karşılanmıştı.

 

Ünlü müzisyen Stevie Wonder Türkiye’ye geldi. Dünya onu aldığı Grammy ödülleri, Hayat Boyu Başarı Ödülü ve En İyi Film Müziği Oscar’ından tanısa da pek bilinmeyen bir yanı da var.

Evet yaşayan bir sanatçı için rekor sayılan 25 Grammy ödülü ve diğer önemli ödüllerin sahibi olmasının yanısıra, Stevie Wonder İslam’ı seçmiş bir sanatçıdır. Fakat onun Müslüman oluşu pek nazara verilmeyen bir yönüdür.

Öteden beri müzik dünyasının birçok ünlü ismi Müslüman oldu. Aslında İslamiyet bütün milletler ve meslekler arasında en çok yayılan dindir. Ancak, şöhretin zirvesine çıkmış insanların özellikle İslam’ı seçmeleri, ayrıca üzerinde durulacak önemli bir konudur.

Müzik dünyasında büyük bir şöhreti olan, albümleri satış rekorları kıran Stevie Wonder’ın 1980’lerin başında Müslüman oluşu, başta Amerika olmak üzere milyonlarca hayranı tarafından büyük bir şaşkınlık ve hayretle karşılanmıştı. Gerçekten de müzik dünyasının çok yetenekli ve başarılı yıldızlarından biri olan Stevie Wonder, dini bütün bir Müslüman oldu. İki gözü de doğuştan görmeyen bu Amerikalı zenci sanatçı, Müslüman olduktan sonra 1986 yılında yapılan bir röportajda, “İslam’la kalp gözünün açıldığını” söylemişti. Üstelik “mesleği açısından, görme engelli olmasını da kötü bir şey olarak görmediğini” ifade etmiş. Hatta bestelerinin güzelliğini ve bu derece sevilmesini de, gözlerinin görmemesine bağlamış ve bu konuda şöyle demiş:

“İnsan gözleriyle birçok şeyi fark edemez. Oysa, dünyaya açılan pencerem olan öteki duygularım sayesinde, pek çok insanın görmediklerini görüyor, hissedemediklerini hissediyorum.”

Stevie Wonder, görme engelli olmasına rağmen, Allah ona olağanüstü bir işitme duygusu bahşetti. Ayrıca onun çok büyük müzik yeteneği, daha çocukken keşfedildi ve ilk bestesini henüz 13 yaşındayken yaptı. Şimdi Stevie Wonder, pop müziğin bütün ekollerinde başarılı olmuş dünya çapında ender sanatçılardandır.

Tüm başarısına rağmen röportajdaki ifadelerinde, gönlündeki imanın doğrultusunda düşünüyor ve hem yeteneğini, hem de buna dayalı olarak başarılarını Allah’ın lütfettiğini söylüyor.

“Allah’ın en üstün yarattığı varlık olarak gördüğü insanları da çok sevdiğini” söyleyen Stevie Wonder, “İnsanların mutluluğu bana da yansıyor, karşımdaki kişinin sesinden, onun hangi ruh haleti içinde olduğunu anlayabiliyorum” diyor…

Stevie Wonder, çocuklarına da Müslüman isimleri koymuş ve kızı Ayşe ile oğlu Murteza’yı inançlı insanlar olarak yetiştirmek istediğini ifade etmiş. (Şimdi 7 çocuğu var.)

 

Stevie Wonder kimdir?

13 Mayıs 1950’de ABD’de Michigan’da doğdu. Şarkıcı, söz yazarı, müzisyen ve aktivist.

Stevie Wonder, “Golden Globe” ve “Oscar” ödüllerinin yanı sıra kariyeri boyunca ürettikleriyle “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” de dahil olmak üzere, yaşayan bir sanatçı için rekor sayılan 25 Grammy’nin sahibi olmuştur.

Doğumdan hemen sonra küvezde yanlış tedavi sonucu görme engelli olan Stevie Wonder, 13 yaşından bu yana dünya çapında bir müzisyen olmuştur. Gitar, bateri, piyano ve mızıka gibi birçok müzik aletini çalabilmektedir. Birçok eleştirmen tarafından müzik dehası olarak kabul edilen Stevie Wonder, 1980’lerin başında Müslüman oldu.