TR EN

Dil Seçin

Ara

Haziran 2022

post-title

Haziran 2022, 546

PDF DOSYASI

Merhaba değerli dostlarımız,

Çok şükür salgının ağır seyrettiği günleri atlattık bu günleri görebildik. Rabbimiz her türlü felaketlerden muhafaza etsin. Elbette en güzel dua tedbir almaktır.

Düşman deyince hep dışarılara döner gözümüz. Oysa yenilgiyi en çok da beklemediğimiz içerideki düşmanlardan yaşarız; mağlubiyetin bundan da fazlasını düşmanımız haline getirdiğimiz kendi zaaflarımız, hatalarımız, hasılı nefsimiz yaşatır bize…

Düşünmediğimiz, hesaba katmadığımız, dost bildiğimiz kendimiz, en büyük düşmanlığı yapabilecek, en büyük mağlubiyeti yaşatabilecek potansiyele sahiptir yani.

Peygamber Efendimizin (asm), düşman ordusuyla yapılan savaşı ‘küçük,’ nefisle yapılanı ise ‘büyük cihad’ olarak nitelemesi ne büyük bir öğüttür. 

Öyle değil mi; hangi düşman olursa olsun onunla yapılan savaş belli bir sürede biter, oysa nefsimizle, yani duygularımız, zaaflarımız, imkânlarımız, yeteneklerimiz hâsılı bir bütün olarak kendimizle mücadelemiz ömür boyu sürecektir.

Hangi düşman olursa olsun genellikle sadece dünya hayatına zarar verirken; kendimizi aldattığımız, nefsimize mağlup olduğumuzda ebedi hayatımız—Allah esirgesin—tehlikeye girer.

Yani ille de düşman arayan kendi nefsine baksa yeter. Çünkü Bediüzzaman Hazretlerinin dikkatimizi çektiği gibi her insanın başına ebedî bir hayatı kazanıp kaybetme davası açılmış; dünyanın tüm zenginlikleri onun olsa ve bu davayı kazanmak için sarfetse değer. Çünkü bâkî bir hayatı, ebedî bir Cenneti kazanmak ya da kaybetmek söz konusu…

Gündemden düşmeyen, saat saat gelişmelerin aktarıldığı savaş haberlerinin yanında ömrümüz de saat saat tükeniyor. Oysa dünyaya, yine Bediüzzaman Hazretlerinin ifadesiyle “…insan, bu âleme ilim ve dua vasıtasıyla tekemmül etmek için gelmiştir…” İşte tekemmül edip o olgunluk mertebesine ulaşmak için, öncelikle içimizde pusuya yatmış düşmanlarımızı alt etmemiz gerekir. 

Bize gerçekten kazandıracak ya da kaybettirecek, asıl dikkat etmemiz gereken savaş budur. Yoksa gündemdeki savaşla başından beri hiç ilgilenmeyen birisi kayıpta mıdır, aksine değerli ömür dakikalarını faydasız haberlere vermediği için kazançlı mıdır?

Rabbimiz hepimize, hakkı hak bilip ona uyma, bâtılı bâtıl bilip ondan kaçınma şuuru nasip etsin… 

Haziran sayımızın da tüm sayılarımız gibi bu anlamda şuur kazanmaya katkıda bulunması temennisiyle; gerek bu sayımızın hazırlığında emeği ile, gerekse abone olarak veya sosyal medyada destek olarak katkıda bulunan tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun.

Gayret, çalışmak, sefer bizim; zafer Allah’ın…

Dergideki Yazılar