TR EN

Dil Seçin

Ara

Benliğimizin ve Aklımızın Gizli Üssü: İnsula

Benliğimizin ve Aklımızın Gizli Üssü: İnsula

İnsula beynin uzun zamandır ilgi gösterilmeyen ancak insan üzerinde önemli rollere sahip bölgesi olarak yaratılmıştır. Beynin dışından görünmez, çünkü frontal ve temporal loblar arasında bulunur; beynin derinliklerinde gizli kalmış korteksin bir kıvrımıdır.

İnsula beynin uzun zamandır ilgi gösterilmeyen ancak insan üzerinde önemli rollere sahip bölgesi olarak yaratılmıştır. Beynin dışından görünmez, çünkü frontal ve temporal loblar arasında bulunur; beynin derinliklerinde gizli kalmış korteksin bir kıvrımıdır.

Arzu ve nefret, gurur ve aşağılama, suçluluk ve özür dileme gibi sosyal duygularla bağlantılı olduğunu; ahlaki duyguları, empatiyi ve müziğe karşı duygusal tepkiyi artırmaya yardımcı olduğunu araştırmalar göstermektedir.

Bağırsaktan gelen bilgilerin beyne aktarılması hususunda beyinde bulunan en can alıcı bölgelerden biri insuladır.  İnsula; benlik duygusunu sağlayan, ben ve sen ayrımında rol alan noktadır.

Beyin, insulada yer alan harita sayesinde mantıklı bir şekilde hareket etmemizi sağlar. Üşüme veya acıkma durumunda, bir şeyleri değiştirmek adına, beyinde yer alan bölgeleri motive eder. Bunun sonucunda titremeye de başlayabiliriz; ayağa kalkıp, mutfağa gidip buzdolabının kapağını da açabiliriz. İçimizde duyduğumuz o titreşimlerden insula sorumludur, iç organlarımız hakkında farkındalığımızı sağlar.

Hareket kabiliyetimizin en önemli hedeflerinden bir tanesi, sağlıklı bir denge çerçevesinde hareket etmemizdir. Soğuktan sıcağa, mutsuzluktan mutluluğa veya yorgunluktan uyanık bir ruh haline geçerek vücudumuzun hissedebilen bütün bölümlerini kapsayan bir resim oluşturmakla yükümlüdür.

Rasyonel düşünce, duygulardan ayrılmaz ve insula burada başrolü oynamaktadır. Bedensel durumları ve hisleri sosyal duygulara çevirir. Kötü bir tat veya koku ön insulada iğrenme duygusu doğurduğu gibi sevdiğimiz birinin dokunuşundan keyif alırız.

İnsula, aynı zamanda gelişmekte olan olaylar doğrultusunda bedeni hazırlar. Meselâ soğuk bir günde dışarı çıkmaya karar verdiğimizde; gerekli yerlere kan pompalanır, metabolizma alıştırılır ve dışarı çıkmadan karşılaşacağımız soğuk havanın nasıl olacağını önceden kestiririz ve buna hazır oluruz.

Korteksin büyük kıvrımlarından birinin arasına yerleştirilen insula, sevgi ve tiksinmenin sinirsel temelini oluşturur ve pek çok sosyal olayla ilintilidir. İnsula, insan davranışı üzerinde böylesi büyük bir etkiye sahiptir. 

İnsula biz insanlara olabilecek en iyi halimize ulaşmamız, empati ve pozitif hisler kazanmamız konusunda faydalı olur. Ayrıca negatif ve bağımlı tarafımızı da ortaya çıkarır.

İnsulanın zarar görmesi ilgisizliğe, libido kaybına ve taze yiyeceği bayattan ayırt etme yeteneğinin kaybolmasına sebep olabilir. Yine insuladaki bir lezyon müzik zevkinin yok olmasına yol açabilir. Ayrıca zamanın ilerlemesi hissini de kaybedebilir.

Elbette ki insula aynen diğer önemli beyin yapıları gibi insula da bir bütünün parçası olarak çalışır. 

Beyindeki tüm yapıları ve 100 milyar sinir hücresini koordine eden, onların tam bir uyum ile çalışmalarını sağlamak ise ruhun görevidir.