TR EN

Dil Seçin

Ara

Kavakları Kestirmeyen Ressam

Kavakları Kestirmeyen Ressam

Claude Monet 1840-1926 yılları arasında Fransa’da yaşamış olan bir ressamdır. Paris’te sanat eğitimi alan ve akademinin sanat tarzını beğenmeyerek dönemin ünlü ressamları Degas, Manet, Renoir, Cezanne, Pisarro ve Sisley ile beraber akademizmin dışına çıkarak açık havada manzara resimleri yapan bir ressamdır. Hatta Modern sanatın onlarla birlikte başladığı bile söylenebilir.

Güneşin manzara üzerindeki ışık huzmelerine ve etkilerine hayran olan bu ressamlara o zamanlar “izlenimci” adını verirler. Monet’in yaptığı ünlü İzlenim tablosunu bir sergide gören sanat eleştirmenleri “Bu resim değil, düpedüz izlenim” diyerek, “İzlenimcilik” terimini bir aşağılama ifadesi olarak kullanırlar. Ancak İzlenimcilik (Empresyonizm) sanat akımı olarak sanat tarihine giren bir dönemi de başlatmış olur.

Monet kırlarda, deniz ve dere kenarlarında resim yapmayı çok sever. Ağaçlar, çiçekler ve su kenarları ile tabiat, Monet’in hayran kaldığı İlahi güzellikler dünyasıdır. 

Açık havada resim yaptığı için bazı resimlerinde boyaya yapışmış kum tanecikleri hatta bir böcek bile görmek mümkündür. 

Monet’in Kavak Ağaçları serisini yapması ve onun nilüferlerin ressamı olarak sanat tarihine geçmesi ile ilgili bir olay vardır ve şöyledir:

Monet, Kavak Ağaçları serisinden bir tablosu

Paris’in kuzeyinde Giverny kasabasında kiraladığı bir arazide atölye haline getirdiği bir teknede nehir kenarındaki kavakların resimlerini yaparken bir grup işçinin kavak ağaçlarını kesmek üzere geldiklerini görür. O sıralar günün farklı saatlerinde güneşin bu kavaklar üzerindeki etkileri üzerine izlenimlerini resmetmektedir. Hatta Monet’in saatin ilerlemesi ve güneşin etkilerinin değişmesi ile resmi bir kenara bırakıp ertesi gün aynı saatte gelip devam etmesi de meşhurdur. 

Monet’in tekne atölyesinde resim çalışırken ressam arkadaşı Edouard Manet tarafından yapılan resmi

Monet, adamların kavak ağaçlarını kesmesine engel olmaya çalışır. Ancak arazi sahibi kavakları kesilmek üzere satmıştır. Monet arazi sahibini bularak araziyi ve kavakları satın alıp kesilmelerini önler. Böylece Monet’in Kavak Ağaçları serisi ortaya çıkar. Tabii o nehir üzerinde yetişen nilüfer yaprakları ve çiçeklerinden yaptığı çok sayıda resim onu nilüferlerin ressamı olarak sanat tarihine kaydeder.

Monet’in Nilüferler serisinden bir tablo