2013 yılında Ankara’daki atölyesinde ziyaret ettiğim Adnan Turani, Sakarya’dan geldiğimi öğrenince öğrencilik yıllarında Adapazarlı Mustafa Tömekçe ile ilgili tatlı bir hatırasını anlattı.
Mustafa Tömekçe
Adnan Turani ve Mustafa Tömekçe Gazi Eğitim Enstitüsü Resim bölümünden arkadaş iki ressamdır. İkisi de mezuniyetin ardından, önce Milli Eğitimin okullarında resim öğretmenliği yaptıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nde uzun yıllar hocalık yapmışlardır.
Adnan Turani’nin dedesi Osmanlı sarayında görev yapmış değerli bir alimdir. Dedesinin kitapları arasında büyüyen Turani, Cumhuriyet döneminde aldığı sanat eğitimini Avrupa’da yüksek ihtisasla tamamlamıştır. Yazdığı sanat kitapları ile de Türk sanatına çok katkıları olan Turani, babasını küçük yaşlarındayken kaybettiği için okul yıllarında çok sıkıntılar çeker.
Ankara’ya Gazi Eğitim Enstitüsüne geldiğinde okula devam edemeyecek kadar zor durumdadır. Ancak yardımına Adapazarı’nda varlıklı bir ailenin çocuğu olan Mustafa Tömekçe yetişir…
Tömekçe ekonomik sıkıntılardan dolayı okulu bırakma noktasına gelen Turani’ye babasının kendisine gönderdiği harçlığı paylaşma teklifinde bulunur. Turani de bu teklifi öğretmenlik görevine başladıklarında geri ödemek şartıyla kabul eder.
İki ressamın dayanışması böylece başlar ve devam eder.
Okulu bitiren iki ressam da Anadolu’da Milli Eğitimin okullarında göreve başlarlar. Turani arkadaşına borcunu ödemeyi ihmal etmez.
Daha sonra ikisi de Avrupa’ya yüksek ihtisas için giderler ve döndüklerinde yine Gazi Eğitim Enstitüsünde hoca olarak birlikte çalışmaya devam ederler.
İkisi de 90’lı yaşlarında vefat eden bu iki çınardan geriye, resimleri ve kitaplarının yanı sıra bu güzel vefa ve dostluk örnekleri baki kalır.