TR EN

Dil Seçin

Ara

Bu Da Tesadüf mü?

Bu Da Tesadüf mü?

Fen lisesi öğrencileriyle bir söyleşide “her şeyin özel bir tasarım olduğunu ve hiçbir canlının diğeri ile birebir aynı olmadığını” anlatıyordum. 

“Biriciklik olarak da adlandırılan bu durum, her şeyin çok özel bir tasarım ve estetik bir sanat eseri olarak yaratıldığını gösterir” dediğim sırada bir öğrenci şöyle bir soru sordu:

“Her şeyin farklı olması bir tesadüf olamaz mı?”

O an aklıma rahmetli Selahattin Şimşek’in şu sözü geldi:

“Hep isabet edene hiç tesadüf denir mi?”

Bir okçu düşünün her attığı ok tam 12’den vuruyor. Hiç şaşmıyor. Buna tesadüf diyebilir miyiz?

Her yumurtada bir sarı bir de beyaz görüyoruz. Eğer döllenmiş tavuk yumurtasıysa her tavuk yumurtasından civciv çıktığını görürüz. Bir düşünün, yumurtanın sıvı beyazı ve sarısından, tavuğun eti, kanı, tüyleri, ayakları ve gagası gibi farklı sertlikte ve özellikteki bütün organları yaratılıyor. Hiçbir civciv birbirinin aynısı değil. Bu tesadüf olabilir mi?

Eğer o bir yılan yumurtası ise yılan, timsah yumurtası ise timsah ve kaplumbağa yumurtası ise kaplumbağa çıkıyor. Döllenmiş olmak şartıyla ve kuluçka süresini sağlıklı tamamlamak şartıyla her defasında yumurtadan bir yavru çıkıyor. Bunların da hiç birisi birbirinin aynısı değil. Her defasında yeni bir suret. Bu da tesadüf olur mu?

İnsan yavruları da aynı. Anne karnında hiç kimsenin görmediği bir karanlık içerisinde tek bir hücrenin döllendikten sonra mitoz bölünme ile çoğalmasıyla daha üç haftalıkken kalbi atmaya başlıyor ve birkaç aylıkken elleri, parmakları hatta parmak izleri teşekkül ediyor. Ortaya her seferinde benzersiz yeni bir yüz, yeni bir parmak izi ve yeni bir retina izi çıkıyor. Bu da mı tesadüf?

Kar taneleri gökyüzünden aheste aheste iniyor. Altıgen tasarımıyla adeta bir dantel gibi ince işçilikle işlenmiş. Sadece altıgen olmakla birlikte hiçbir kar tanesi birbirinin aynısı değil. Bu da mı tesadüf?

Örnekleri artırmak mümkün. Günümüzde yapay zekâ ile dünyada kayıtlı bütün tasarımlar taranmak suretiyle benzersiz yeni bir tasarım yapmak mümkün. Peki ilk insandan kıyamete kadar bütün insanların yüzlerini, parmak izlerini retina izlerini ve DNA’larını taramadan benzersiz yeni bir insan tasarlamak ya da bütün kar tanelerini birden bilmeden ve nazara almadan biricik yani benzersiz yeni bir kar tanesi tasarlamak mümkün mü?

Demekki yarattıklarını benzersiz yaratması, Allah’ın her şeyi kuşatan ilminin en çarpıcı göstergesidir. Allah (cc), Alîm’dir, O her şeyi bilir.