TR EN

Dil Seçin

Ara

Çamur Yiyip Süt Veren Ağaçlar

Çamur Yiyip Süt Veren Ağaçlar

Tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan incirin sütünü bilmeyenimiz yoktur. Bununla birlikte incir ağacı kendi çamur yiyerek yavrusu olan meyvelerine hâlis süt vermesi de mucizevi bir olay olarak biz insanların dikkatini çekmiyor da değil. 

Peki bal gibi tatlı incir meyvelerini ve süt benzeri o beyaz sıvıyı, çamur yiyen bu ağaçlar nasıl üretebiliyorlar? Bu soru aklıma İbrahim Sayar’ın yazmış olduğu şu dörtlüğü getirdi. Ne diyor şair:

“Dil ne bilir şeker ile şerbeti,

Aldığın lezzeti baldan mı sandın?

Ne arı ne ağaç verir nimeti,

Elmayı, narı daldan mı sandın?..”

Aslında sadece incir ağacı değil, bütün ağaçlar çamur yiyip çeşit çeşit tat ve renklerde meyveler veriyorlar.

 

Suyla karışık çamur içerisinden ihtiyacı olan mineralleri seçip alan bitkiler!

Bitkiler, beslenip büyüyebilmek için topraktan su ve mineral tuzlarını, havadan da karbondioksiti alacak şekilde yaratılırlar. Bunun için bitkiler, bünyeleri için gerekli olan mineral ve besin maddelerini topraktan kolaylıkla alabilecekleri sistemlerle donatılmışlardır. 

Bitkiler, köklerindeki kılcal emici tüylerle topraktaki o çamurun içindeki suyu ve suda çözünmüş halde bulunan mineralleri emer. Ancak çok ilginçtir ki bitki kökleri, toprakta bulunan çok sayıdaki inorganik iyon arasından sadece ihtiyaçları olanları alırlar. Yani bitki kökleri, elementleri seçen ve ne miktar alınacağını belirleyen bir mekanizmayla birlikte var edilirler. Köklerle emilen çamurlu su içerisinde bulunan mineraller basınç ile bitkinin tüm organlarına ulaştırılır.

Özetle, bitkiler topraktaki minerallerle beslenirler. Suyu ise hem bu mineralleri taşıma vasıtası olarak hem fotosentez gibi reaksiyonları gerçekleştirmek hem de atık maddeleri terleme yoluyla atmak için kullanırlar. Elbette ki bitkiler bu suyu ve toprağı kullanırken, toprakta da zamanla bir eksilme söz konusu olur. Bu eksilmeyi evimizdeki saksı bitkilerinde az da olsa müşahede etmek mümkündür. Belli bir süre aynı topraktan beslenen bitkiye artık saksı içindeki toprak kifayet etmez. Bu azalmadan dolayı saksı toprağını yeniler ya da üzerine ilave yaparız.

 

Peki incir sütü ne işe yarar?

İncir sütü içerik açısından çok güçlü bir besin maddesidir. Botanik biliminde “Lateks” adı verilen incir sütü; içerisinde protein, nişasta, alkaloid, şeker, yağ, sakız, tanin, reçine gibi birçok madde bulunan karmaşık bir sıvıdır. İçeriğindeki renk maddelerinden dolayı da lateksin rengi beyaz, sarı, turuncu ya da kırmızı olabilir.

İncir sütü, geleneksel halk tıbbında siğil tedavisinde ve yoğurt mayalanmasında kullanılan bir sıvıdır. Bununla birlikte incire temas da bazı kişilerde alerjiyi tetikleyebilir. Deri teması, duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabileceğini de unutmamalıyız.

 

İncir Üzerine Kısa Bir Tefekkür

İncirin adının verildiği Tin Suresi’nde geçen “İncire ve zeytine andolsun” ayetinde Allah’ın incire “andolsun” şeklinde yemin etmesi, bizlerin dikkatini bu meyveye çekmeli.

İncir, Allah’ın insanlar üzerindeki rahmetinin bir göstergesidir. Rabbimiz bu mübarek meyve içinde, insanın ihtiyacı olan maddeleri, onun sağlığına uygun bir denge ile adeta paketlenmiş bir şekilde bizlere sunmuştur.