TR EN

Dil Seçin

Ara

Hangi Yuva Hangi Kuşun?

Hangi Yuva Hangi Kuşun?

Kuşların da evleri vardır. Öyle ki, çalı çırpıdan da olsa bunları yapmak veya örmek ciddi bir bilgi ister.

Oysa kuşlar için şuurlu bir bilgiden söz etmek mümkün değildir. Aslında insan bunu düşündüğünde çok net olarak anlar ki, kuşlar bu beceri ve mühendislik bilgisi gerektiren yuvalarını kendileri yapmıyorlar.

Biliyoruz ki, bir bilgisayar, kendisine yüklediğimiz programların dışında bir işlem yapamaz ya da bir robot, ancak ona tanımlanan işleri yapabilir. Aslında kuşlar da şuurdan yoksun oldukları düşünüldüğünde adeta bir robot gibidirler ve yapılarına nasıl bir program yüklenmişse ve nasıl sevk ediliyorlarsa öyle hareket ederler.

Zaten iradesiz, şuursuz ve bilgisiz oldukları halde mükemmel denebilecek yuvalar ve işler yaptıklarına göre, demek ki kendi başlarına ve kendi bilgileriyle yapmıyorlar. Yani yaratanın ilhamı, öğretmesi ve sevk etmesiyle yuvalarını yapıyorlar.

Önceki yazımızda bazılarına değindiğimiz kuş yuvalarına, bu yazımızda da farklı örnekler veriyoruz. Bu kuş yuvalarını bulma veya görme şansınız olursa, o yuvanın hangi kuş cinsine ait olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Bunun için de malzeme taşıyan kuşları izlemeyi sakın unutmayın.

***

 

UZUNKUYRUKLU BAŞTANKARA

Yuva yaptığı yer: 1,5 m boyunda çalılar veya 20 m’ye kadar kozalaklı ağaçlar, genellikle ağaç çatallarında veya dalların ucunda yuva yaparlar.

Yuvanın görünüşü: Yosun, örümcek ağı ve saçtan oluşan, oval bir top, dış tarafı likenlerle dekore edilmiş, iç yüzü 200 civarında tüyle kaplanmıştır. Yanda deliği bulunur ve genellikle üste yakındır.

Yuvada görüleceği aylar: Mart’tan Mayıs’a kadar. Tek yavruludur.

 

ÖTÜCÜ ARDIÇ KUŞU

Yuva yaptığı yer: Karatavuk gibidir.

Yuvanın görünüşü: 9 cm; karatavuğunki gibidir. Fakat çamur, çürük odun ve gübreden yapılmış malzemeleri salyası ile yapıştırıp, dişisinin göğsü ile şekil vermesiyle yapılan özel bir yuvadır.

Yuvada görüleceği aylar: Mart’tan Temmuz’a kadar; iki yavru, nadiren üç.

 

SERÇE

Yuva yaptığı yer: 20 m’ye kadar ağaçlar veya çalılar, genellikle çatı yüksekliğinde, sıklıkla duvar ve bina oyuklarında, koloniler halinde yuvaları vardır.

Yuvanın görünüşü: Düzgün olmayan çimen veya samandan kubbelidir. Erkek ve dişinin beraber yaptığı, tüylerle kaplanmış bir yuvadır. Farklı büyüklükte, fakat oyuklarda yapılanlar çok daha küçük olur.

Yuvada görüleceği aylar: Şubat’tan Ağustos’a kadar; iki veya üç yavru, nadiren dört tane.

 

ÖKSE ARDIÇ KUŞU

Yuva yaptığı yer: Genellikle ağaçların tepelerinde yuva yaparlar.

Yuvanın görünüşü: 10 cm çapında büyükçe ve dikkat çekicidir. Kuru ot ve çamurdan yapılmış; kağıt, çöp, çiçekler veya yeşil yapraklarla dekore edilmiştir.

Yuvada görüleceği aylar: Mart’tan Temmuz’a kadar; iki yavru, nadiren üç.

 

KARATAVUK

Yuva yaptığı yer: 3 m yüksekliğe kadar çalılar veya ağaçlar, nadiren daha yüksek ağaçlar veya bina üstleri.

Yuvanın görünüşü: 9 cm çapında; görünüşü de büyükçe ve dikkat çekicidir. Kuru çimen ve yosundan yapılmış, çamurla sıvanmış, üzeri otla kaplanmıştır.

Yuvada görüleceği aylar: Mart’tan Temmuz’a kadar; iki yavru, nadiren üç.