TR EN

Dil Seçin

Ara

Süt Konserveleri: Hindistan Cevizi

Süt Konserveleri: Hindistan Cevizi

Hindistan cevizine hayat ağacı anlamına gelen 'Life of tree' denmektedir.

Bilimsel adı Cocos nucifera L. olan bitkinin meyvelerine bizler Hindistan cevizi diyoruz. Olgun meyvenin ortalama ağırlığı 2-3 kg civarındadır.

Hindistan cevizinin bitkisinin meyveleri dışında diğer kısımlarından da; sepet, hasır, çeşitli müzik âletleri, konteynır, kano yapımında ve yakıt olarak yararlanılır. Bundan dolayı olsa gerektir ki; Hindistan cevizine eski bir Hint dili olan Sanskritçe’de hayat için her şeyi sağlayan mânâsında ‘kalpawriksha’; Filipinlerde de hayat ağacı anlamına gelen ‘Life of tree’ denmektedir.

 

Hindistan Cevizi Meyvesinin Kısımları

Taze meyvenin dışındaki yeşil kabuklu kısım eksokarptır (epikarp). Mezokarp, meyvenin liflerden oluşmuş kabuk kısmıdır. Bunun içindeki sert kısma ise endokarp denir. Bu sert kısımda meyvenin çimlenmesine vesile olan üç göz yerleştirilmiştir. Kabuk soyulduğunda bu gözler kolayca görünür. Meyve henüz yeşilken suyu çıkarılmak istenirse, bu gözlerden ikisi delinir; birinden içeriye hava girerken, diğerinden de içindeki su kolayca akar. Issız bir adada susuz kalanların imdadına yetiştirilen hayat suyunun kolayca akabilmesi için, Rahmeti Sonsuz Allah bu meyveleri böyle kolay açılacak deliklerle yaratır.

Endokarpın iç duvarına bitişik olarak süt, protein, yağ ve su karışımından oluşmuş beyaz etli bir kısım (endosperm) bulunur. Bu bölge Hindistan cevizi meyvesinin gıda olarak değerlendirilen önemli kısmıdır. Hindistan cevizi suyu taze Hindistan cevizinden elde edilirken, Hindistan cevizi sütü rendelenmiş Hindistan cevizi etinden elde edilir.

Hindistan cevizi suyu, tatlıdır ve gıda bakımından oldukça zengindir. Bu sıvı yoğunluk bakımından vücut sıvıları ile uyumlu (izotonik) bir içecektir. Susuz kalmış bir insan için saf veya tuzlu sular tehlikeli olduğu halde, vücut için ideal yoğunlukta olan izotonik bir sıvının böyle bir meyve içinde depolanması Rezzak-ı Kerîm’in insanlara faydalı ve hikmetli bir hediyesidir.

 

Süt Dolu Konserve

Meyvenin suyu tabiî halde iken sterildir. Özel yaratılan ambalajı içerisinde steril halde birçok besin elementini ihtiva eder. Hindistan cevizi meyvesini içi süt dolu konserveye benzeten Bediüzzaman, Hindistan cevizi ağacı için; “Bak, başında çok süt konserveleri taşıyan Hindistan cevizi ve incir gibi meyvedar ağaçlar, rahmet hazinesinden lisân-ı hâl ile süt gibi en güzel bir gıdayı ister, alır ve meyvelerine yedirir, kendi bir çamur yer. Kendisi çamurlu ve bulanık bir suya kanaat eder.” diyerek, çamurlu su içinden, süt gibi steril bir gıdanın hususi olarak yaratıldığına dikkatimizi çekiyor.

 

Hindistan Cevizi Hem Gıdadır Hem Şifadır

İçeriği açısından bir plazma yapısında olan Hindistan cevizi suyunu eski çağlardaki savaşçılar yaraların iyileştirilmesinde kullanmışlar.

Uzmanlarca, bağırsak enfeksiyonlarında, ishal ve kusma ile kaybedilen suya karşı Hindistan cevizi suyu tavsiye edilir. Ayrıca bu suyun idrar yollarında antiseptik tesir yaptığı da ifade edilmektedir. Ağız kokusunu giderir, uyku verici, gaz söktürücü özelliği de vardır.

Kalori değeri tahmin edildiğinden çok düşük olduğundan, kilo problemi olanlar için de bu su iyi bir içecektir. Hindistan cevizi suyunun 100 gramı 17,4 kalori verir.

Tek bir Hindistan cevizinin suyu vücudun günlük beslenmesi için gerekli olan C vitaminini karşılar. Ayrıca, B grubu vitaminlerini de içerir. Hindistan cevizi suyunda bunların yanında sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, fosfor, sülfür ve klor gibi mineraller de bulunur.

Hindistan cevizinin içerdiği yüksek orandaki yağ vücut tarafından kolayca sindirilebilme özelliğindedir. Bu yağ hem fiziksel hem de kimyasal özelliği bakımından tereyağına çok benzer.

Hindistan cevizi bütün amino asitleri içeren yüksek kalitede protein yapısına sahiptir. Kurutulmuş hindistan cevizinin enerji değerleri oldukça yüksektir. Her 100 gram Hindistan cevizi 662 kalori içerir.

Hindistan cevizinin sıcak, kurak bölgelerde, tuzlu deniz sahillerinde yetişebilmesi; böyle ülkelerde çok rastlanılan başta bağırsak enfeksiyonları olmak üzere birçok hastalıktan koruyucu faydası; yağ, protein ve şekerleri ihtiva etmesiyle birçoğu fakir olan bu ülkelerde bol bulunması; sanki oraların hastalıklarına, beslenme bozukluklarına bir ilaç olması için yaratıldığı intibaını vermektedir.

Sağlıklı beslenmenin temel şartı olan bütün aminoasitlerin dengeli olarak böyle bir meyveye konularak yaratılması, o meyveyi, Âlemler Rabbinin bizlere ikram ettiği en güzel bir hediyesi yapmaktadır.

 

Kaynak

1. Santoso, U. (1996). Nutrient composition of Kopyor coconuts (Cocos nucifera L.). Food Chemistry, 57: 299-304.