TR EN

Dil Seçin

Ara

Tesettür Farz Mı?

Tesettür Farz Mı?

Her Müslüman kadın bilmeli ki, başı ve bedeni örtmek farzdır.

Soruların ardı arkası kesilmiyor. Takatim nispetinde hepsine cevap veriyorum. İşte onlardan biri daha: 

Dayımın hanımı örtündü, kocası öyle istedi diye. Kendisi istemiyordu aslında. Nerden mi biliyorum... Öyle sezdim... Ben sezgilerime güvenirim... Hıncını pahalı elbiseler alarak çıkartıyor kadın. Biraz karışık ruhu, kendini ezik hissediyor nedense. ‘Ben de entelektüelim’ der gibi davranışları var. Bir kucak kitap almış, hepsi de ‘çok satanlar’ listesinden. Konusu geçince yorum yapacak, hiç kimseden geri kalmayacak... Neyse, bu kadar dedikodu yeter. Ben sorumu sorayım. Örtünmek ille de gerekli mi?”

Evet, Kuran’da açık ayet var: “Mümin kadınlara da söyle, gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar. Ziynetlerini, kendiliğinden görünen kısmı müstesna, açmasınlar. Başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar.”

Bu ayeti binlerce müfessir ‘kadınlar başlarını da örtmeli’ diye anlamışlar. Dalkavuk yarım hocaların, birilerine hoş görünmek için garip tevillere girişmelerinin hiç önemi yok.

Her Müslüman kadın bilmeli ki, başı ve bedeni örtmek farzdır. Bunu yapmakta karar verecek olan da kendisidir. Emri yerine getirirse sevap alır, getirmezse günah işlemiş olur.

Tesettür de namaz gibi, zekât gibi, oruç gibi farz bir amel. Kadına da farz, erkeğe de. İki cins arasındaki fark, miktarında.

Tesettür emrini uygulamamak günahtır ama insanı kafir etmez. Yeter ki inkar etmesin, ayetin hükmünü küçümsemesin, hafife almasın kişi.

Müslüman bir hanım, şu ya da bu sebeple tesettüre giremiyorsa “Örtünmek farzdır, biliyorum, inanıyorum ama yapamıyorum, ileride yaparım inşallah” demeli.

İbadet Allah rızası için yapılır. Başkasının hatırı için yapılmaz. Bu işler zorla, baskıyla, tehditle de olmaz, güzellikle olur. Hatır için veya zorla örtünen kadın sindiremez, sürekli sorun yaşar. Yengen tipik bir örnek.

Kadın kendini önce temel konularda yetiştirmeli. Yaptıklarını benimseyecek, gerekirse savunacak hale gelmeli. İmanını güçlendirmeli. Temel ibadetlerini yapmalı. Mesela namazını kılmalı. Bazen namazını kılmıyor, başını kapatmaya öncelik veriyor kadın. Temelsiz binadır bu, fazla dayanmaz.

Esasen her kadın örtülüdür. En dekolte giyinen bile ayıp yerlerini örter, kapatır. Tesettür fıtridir çünkü. Koyunun postu, kuşun tüyü var. İnsan ise giyinmek üzere yaratılmış. Yapısı bu... Niyet ve miktar farkı var. Başını örtene kapalı, örtmeyene açık demek yanlış. 

Kafasına başörtüsü takmayanlarla başörtüsüne kafayı takanlar arasında önemli fark var. İkinciler bir hayli fanatik olabiliyorlar. Ekranda “Örtünmek özgürlüğü kısıtlar” diyordu bunlardan biri. Başı açık, öbür tarafları kapalı bir kadındı.

Muhatabı cevabı yapıştırdı: “Hanımefendi, özgürlük ölçünüz buysa, yüzde seksen siz de esirsiniz. Tam özgür olmak için neyi bekliyorsunuz?”