TR EN

Dil Seçin

Ara

Yaratılışta Hiçbir Enerji Boşa Harcanmıyor

Yaratılışta Hiçbir Enerji Boşa Harcanmıyor

 

HAYATA yeni gözlerini açacak bir yavru kuş için en büyük risklerden biri, onun ölümüne yol açacak olan parazitler. Eğer anne kuş, erken bir dönemde enfeksiyon işaretleri görürse, yavrusunu besleme hatta çok daha önce yumurta üzerinde kuluçkaya yatma konusunda bile düşük motivasyon gösterebiliyor ve gayretini daha çok sağlıklı yavrulara yöneltiyor.

Örneğin, sağlıklı yumurtalarının beneksiz olduğu sığırcık kuşlarının yuvaları, kan emen bazı haşerat tarafından istilaya uğradığında, haşeratların dışkıları sebebiyle yumurtalar üzerinde kahverengi benekler meydana gelir. Beneklerin çok olması, yumurtadaki yavrunun kuluçka döneminde büyük bir ihtimalle bu beneklerden enfeksiyon kapacağına işaret eder. Anne sığırcık kuşu, yumurtaların üzerindeki beneklerin oranına bakarak yumurtadaki yavrusunun ne kadar şansı olduğu konusunda bir tahminde bulunur ve enerjisini ona göre sarf eder.

Anne sığırcık kuşlarının bu davranışı, bir yuvadaki yumurtaların yarısının ıslak bir pamukla temizlenmesi diğerlerinin benekli bırakılması sonrasında gözlendi (Animal Behaviour).