TR EN

Dil Seçin

Ara

Anne Sütü / Mucizeye İmza Attı!

Anne Sütü / Mucizeye İmza Attı!

Sağlıklı bir gelecek için her bebeğin mutlaka ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenilmesi gerektiğine uzmanlar dikkat çekiyor.

 

SAĞLIKLl bir gelecek için her bebeğin mutlaka ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenilmesi gerektiğine uzmanlar dikkat çekiyor.

Yeni olan ise, araştırmaların her geçen gün bunun ne kadar doğru bir hüküm olduğunu göstermesi.

Gerçekten de, anne sütü, yenidoğan bir bebekte büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin ögelerini içeren, biyoyararlılığı yüksek, sindirimi kolay doğal bir besin olma özelliğine sahip.

Anne sütü ve emzirmenin hem bebek hem de anne için, başta beslenme olmak üzere sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden sayılamayacak kadar faydası söz konusu.

Fakat asıl ilginç olanı, her canlının sütünün kendisine ve bebeğine özel olması. Bu özellik, anne sütünü yavrusu için  benzersiz bir besin maddesi haline getiriyor. Söz gelimi, erken doğmuş bebek için en ideal besin yine kendi annesinin sütü; çünkü bebeğin o anda ihtiyaç duyduğu tüm maddeler yalnızca kendi annesinin sütünde bulunmaktadır.

Ayrıca, formüle mamalardan (kutu veya şişe mamalar) farklı olarak, anne sütünün içeriği, bebeğin sürekli değişen ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli değişir ve yenilenir. Örneğin, anne sütünün sabah saatlerindeki bileşimi akşamüzeri bileşiminden, bebeğin birinci ayındaki bileşimi yedinci ayınkinden farklıdır.

Öte yandan, anne sütü, bebeğin ilk altı ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur.

Yine, anne sütü hazmı kolaylaştırır, kaynatılması gerekmez, daima taze, temiz, ılık ve bebeğe vermek üzere hazırdır.

...

Doğumdan sonra ilk 5 günde salgılanan süte kolostrum denir.

Kolostrumda, olgun (mature) süte oranla daha fazla bulunan antienfektif öğeler, A vitamini, sodyum ve çinko, bebeği ilk birkaç gün içerisinde enfeksiyonlardan korumaktadır. Kolostrum, bebeğin gastrointestinal sistemini immünoglobülinler ile mukozal bir tabaka oluşturarak kaplar ve böylece yenidoğan bebeği dış ortamdan gelecek patojen mikroorganizmalara karşı korur.

Kolostrum 5-10 günler arasında geçiş sütü şeklini alarak, 3. haftadan sonra olgun (mature) süt özelliğini taşır.

Anne sütü bebeğin hassas ve halen gelişmekte olan sindirim sistemi için hazırlanmıştır. Anne sütündeki protein (çoğunlukla lactalbumin) ve yağ, inek sütündeki protein (çoğunlukla kazelnojen) ve yağa göre daha rahat sindirilebilir. Genel olarak anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal veya kabızlık gibi problemler hemen hiç görülmez. Anne sütünün tuz ve protein içeriği inek sütüne göre daha az olduğu için, yenidoğanın gelişmekte olan böbreğine daha az yük biner.

...

Anne sütü, bebeği çeşitli hastalıklardan koruyan bağışıklık maddelerini (antikorlar) bebeğe vererek, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde kulak iltihabı, soğuk algınlığı gibi hastalıklar daha az görüldüğü gibi, hastaneye yatmayı gerektirecek mikrobik hastalıklar da bu bebeklerde daha az görülür.

Bunlara ek olarak, anne sütü bebeğe psikolojik rahatlama ve destek de sağlar. Anne sütü alan bebekle anne arasındaki ilişki, anne sütü ile beslenmeyen bebeklere oranla daha kuvvetlidir. Anne sütü verilmesi sırasında anne ile bebek arasında çok özel bir bağ kurulur. Bu bebeğin psikolojik gelişimine de olumlu katkıda bulunur.