Leptin hormonu iştahı kapatan, yağları yakan hormondur.
İnsülin hormonu da acıktıran ve yağları depo eden hormondur.
Leptin, vücutta bulunan tüm hormonların işlemesini idare eden hormondur. Orkestra şefidir. Tiroide, pankreasa, stres hormonlarına her şeye emreder.
Ağzımıza bir yiyecek koyar koymaz kan şekerimiz yükselir. Kan şekeriyle beraber insülin hormonu da yükselir. 2 saat sonra insülin düşmeye başlar ve vücuttaki şeker enerjiye dönüşür, 2 saatten sonra da glukagon depo edilmiş şekeri enerjiye dönüştürür. İşte bunlardan sonra leptin hormonu devreye girer ve o zaman yağlar yakılmaya başlanır ve depo edilmiş olan yağlar enerji sağlamak için kullanılır.
4 saat aralıkla yemek yendiğinde metabolik olarak yağların yanma süresi başlar ve devam eder. Onun için biz sık sık yedikçe insülin salgılanır, insülin salgılandıkça da uzun vadede insülin direnci oluşur ve bu şekilde kilo vermeye imkan ve ihtimal yoktur.
Özellikle uykudan önce bir şey yenmeden uyunursa, leptin hormonu devreye girer ve kişinin uykuda zayıflamasını sağlar. Zaten, leptin hormonu ayıların kış uykusu üzerine yapılan araştırmalarda keşfedilmiştir.
(Canan Karatay, Karatay Diyeti)