TR EN

Dil Seçin

Ara

Ne İşe Yarar Bu Kuyruklar?

Ne İşe Yarar Bu Kuyruklar?

Hayvanlar, kuyruklarını çok farklı işler için kullanıyorlar.

Gözler, görmek içindir. Ağız, yemek için... Ayaklar, yürümek için... Peki ya kuyruklar?

Birazdan anlatacağımız hayvanlar, kuyruklarını çok farklı işler için kullanıyorlar. Bazen dengeyi sağlamak için, bazen hislerini ifade etmek için, bazen kendilerini savunmak için... Her ne için olursa olsun, biliyoruz ki, kuyruksuz bir hayat, onlar için çok zor.

Kangurular, kuyruklarına ve büyük arka ayaklarına yaslanarak, dengeli bir üçgen oluşturur, öyle dinlenirler. Koşarken de hız kazanmak için öne meylederler ve uzun kuyrukları sayesinde dengede kalırlar. Kavga ederken ise, kuyruklarından destek alarak rakiplerine güçlü arka ayaklarıyla vururlar.

 

Denge için kuyruk

Ağaç sincabının kuyruğu denge için yaratılmıştır. Bir ağaç sincabı, ağaçlara tırmanırken ve ağaçtan ağaca sıçrarken kuyruğunu dengeyi sağlamak için kullanır. Uyku zamanı gelince de, kuyruğunu yorgan gibi vücudunun etrafına dolar ve ısınmak için kullanır. Heyecanlandığında ise, havaya dikip şıklatarak ses çıkarır.

 

Gezinti için

Denizatı gibi bazı hayvanlar, kuyruklarını nesnelere tutunmak için kullanırlar. Denizatı, okyanustaki bazı bitkilere kuyruğunu kıvırarak tutunur. Güçlü bir yüzücü olmadığı için, kuyruğuyla nesnelere tutunabilme özelliği sayesinde akıntılara kapılıp sürüklenmekten korunur.

Keseli sıçanlar ise, kuyruklarını ağacın dalına dolayarak tepetaklak aşağı sallanırlar. Buz Devri animasyon filmlerinde görmüşsünüzdür…

 

Kuyruklu ve tehlikeli

Kuyruklar, silah olarak da kullanılabilir. Bir tehdit algılayan kirpi, düşmanına mızraklarla dolu kuyruğuyla saldırabilir.

Mızrak kuyruklu kertenkele de gerekirse düşmanından kuyruğuyla korunabilir. Mızraklı kuyruğunu öne arkaya sallar. Eğer düşmanı kuyruğu ısırmaya kalkarsa, kuyruk kopar ve kertenkele güvende kalır. Âlemlerin Rabbi, onun kuyruğunu kopunca tekrar büyüyecek şekilde yaratmıştır. Bu yüzden de kuyruğunu rahatça feda edebilir.

 

Bir o yana, bir bu yana!

Sorguç gibi kuşlar, kuyruklarını uçarken dümen olarak kullanırlar. Sorguçlar, havada süzülerek av ararken kuyruklarını geniş biçimde açarlar. Avı fark edip ona doğru hızla dalışa geçerken de kuyruklarını küçük küçük hareket ettirerek avlarına doğru bir rota çizip hedefi tam vurmaya çalışırlar. Sıra inişe gelince ise kuyruk fren vazifesi görür.

Denizayısı gibi okyanus sakinleri, kuyruklarını gezinmek ve yüzmek için kullanırlar. Balıklar yüzerken kuyruklarını sağa sola hareket ettirirler ama denizayıları ve diğer su memelileri, kuyruklarını yukarı aşağı hareket ettirirler.

 

Sevgi dolu kuyruklar

Tavus kuşları, güzel ve havalı kuyruklarını eşinin dikkatini çekmek için kullanır. Erkek hindiler de dişilerin dikkatini çekmek için renkli kuyruklarını açarlar.

 

Hangimiz patron?

Köpekler ve kurtlar kuyruklarını patronun kim olduğunu göstermek için kullanırlar. Kuyruğunu kaldıran kurt, diğer kurda kendisinin görev başında olduğunu anlatır. Köpekler de benzer şekilde davranırlar. Kendinden emin bir köpek, diğerlerini havadaki kuyruğuyla selamlarken, korkmuş ve çekingen bir köpek ise kuyruğunu bacaklarının arasında tutar.

Beyaz kuyruklu bir geyik ürktüğü zaman, kuyruğunu havaya kaldırınca kuyruğunun altındaki beyaz kısım ortaya çıkar. Tehlike anında ve kaçarken kuyruğunu öne arkaya sallayarak civardaki diğer geyikleri uyarır.

 

Daha neler neler…

Atlar, sinekleri kovalamak için kuyruklarını sallarlar.

Çıngıraklı yılarlar, potansiyel bir saldırının uyarısını yapmak için kuyruklarını çınlatırlar.

Evet, hiçbir şeyi mânâsız yaratmayan Allah (cc) mahlûkatına verdiği kuyruklara da çok fonksiyonel özellikler veriyor ve ayrıca o hayvanlara kuyruklarını kullanmayı da öğretiyor. Siz de etrafınızdaki hayvanların kuyruklarıyla neler yaptıklarını gözlemleyerek yazdığımız bu örneklerden farklı işlevler bulabilirsiniz.

 

Kaynak: Spider dergisi, Ekim 1998 sayısı.