TR EN

Dil Seçin

Ara

Evimizdeki Sıvı Altın

Evimizdeki Sıvı Altın

Zeytin ağacının en önemli ürünü olan zeytinyağı, “Sıvı Altın” olarak bilinir. Neden mi?..

Sıvı altın da olur muymuş demeyin! Bal gibi de olur. Hatta hemen hemen herkesin mutfağında da bulunur.

Zeytin ağacının en önemli ürünü olan zeytinyağı, “Sıvı Altın” olarak bilinir. Neden mi? Çünkü; zeytinin o eşsiz meyvesinden çıkarılan yağ önce gecelerimizi aydınlattı, mabetlerimizi nurlandırdı; o yağla saçlarımızı, cildimizi güzelleştirdik; mutfağımıza baş tacı ettik. Şimdi ise şifa kaynağı olduğunu keşfettik. İşte tüm bu özelliklerinden dolayı zeytinyağı Sıvı Altın unvanını fazlasıyla hak ediyor.

Zeytinyağını diğer bitkisel yağlardan ayıran en önemli iki özelliği; meyveden elde edilmesi ve hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaksızın tamamen fiziksel işlemlerle mekanik olarak elde edilip, doğal haliyle tüketilebilir niteliklere sahip olmasıdır.

 

Mutfağımızdaki Sağlık Vesilemiz

Zeytinyağı, kalori değeri ve sindirilebilirdik derecesi yüksek, esansiyel yağ asitlerinin kaynağı ve içeriğindeki A, D, E ve K vitaminleri ve antioksidan özelliği ile adeta küçük bir eczane.

Hadsiz merhamet sahibi Rabbimiz, zeytinyağı içeriğine çok sayıda antioksidan, özellikte fenolik bileşenlerle birlikte mikrop öldürücü ve mantar yok edici birçok doğal madde yüklemiş. Bu doğal maddeler, zeytin ağacını dış zararlardan koruyup ömrünü uzatıyor. Haliyle zeytinyağı ve içeriğindeki maddeler aynı zamanda insan ömrünün uzamasına da vesile olmaktadır.

Zeytinyağı içeriğinde vücut için zaruri olan omega-6 yağ asidi (linoleik asit) de bulunmaktadır. Bundan dolayı damar sertliği ve şeker hastalığı için önerilmektedir.

Zeytinyağının bir diğer şifalı özelliği de kötü kolesterolü (LDL) düşürücü iyi kolesterolü (HDL) ise yükseltici faydası olmasıdır. Bu sebeple kalp ve damar hastalarına ilaç olarak tavsiye edilmektedir.

 

Covid-19 Aşısındaki Gizemli Madde: Squalen ve Zeytinyağı

Zeytinyağı yüksek miktarda antioksidan maddeye ek olarak “squalene” (skualen) içeriyor. Bu maddeler hücre yenileyici ve tamir edici özelliğe sahip. Bebeklerde ve küçük yaşlarda, insan vücudunda yüksek oranda skualen üretilirken ileri yaşlarda bu oran azalır. İşte bu nedenle cildimizde hem kırışıklıklar hem de vücutta direnç kaybı olur. İşte zeytin, bu maddeyle dolu. Akdeniz halkı tarafından bir “cilt doktoru” gibi kullanılan zeytinyağı ile zeytin özleri, hatta skualen özü, çok sayıda serumun dışında kişisel bakım kreminin de ana maddesi durumunda.

Aşı çalışmalarının hız kazandığı şu günlerde ilginç bir bilgi daha paylaşmak isterim. Çevreciler, Almanya’nın 2009’da domuz gribine karşı köpekbalığından elde edilen skualen maddesiyle aşı geliştirdiğini korona virüsüne karşı da aynı şekilde aşı geliştirilmeye çalışıldığını duyurdu. Bunun için 500 bin köpekbalığının öldürüleceğini söyleyen çevreci örgütler, bunun yerine “bitkisel skualen” kullanılmasını önerdi. İlginçtir, bitkisel skualen ise en çok zeytin ve zeytinyağında bulunuyor.

 

Bereketli Zeytin

Yüce kitabımız Kuran-ı Kerîm’de “mubareketin zeytunetin” ifadesiyle zeytinden “bereketli, kutlu, uğurlu, sayısız yarar sağlayan” anlamlarına gelen mübarek bir ağaç olarak bahsedilmekte ve zeytinyağına da dikkat çekilmektedir.

Başka bir ayette ise zeytinden yağ elde edildiği ve meyvesinin de değerli bir katık olduğundan söz edilmektedir: “Tûr-i Sinâ’da yetişen bir ağaç da meydana getirdik ki, bu ağaç hem yağ hem de yiyenlerin ekmeğine katık edecekleri (zeytin) verir.” (Mü’minûn, 20)

Zeytin ve zeytin yağı, Peygamberimiz (asm) döneminde de önemli gıda maddeleri arasında yer alıyordu. Efendimiz, “Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın. Çünkü o, bereketi bol ve mübarek bir ağacın meyvesinden çıkartılmaktadır” (Tirmizi, et’ime 43; İbn Mace, et’ime 43) tavsiyesinde bulunmuştur.

Bu vesileyle siz okuyucularımıza; zeytin gibi bereketli, zeytinyağı gibi sağlıklı, zeytin ağacı gibi uzun bir ömür dilerim.

 

Kaynaklar:

1. Kaplan M. Arıhan Karaöz S. “Antikçağdan Günümüze Bir Şifa Kaynağı: Zeytin ve Zeytinyağının Halk Tıbbında Kullanımı” A.Ü.D.T.C.F. Dergisi, 2012, 52(2): 1-15.

2. Armutçu F. ve ark. Zeytinyağı ve Sağlık: Biyoaktif Bileşenleri, Antioksidan Öz. ve Klinik Et. Konuralp Tıp Dergisi, 2013, 5(1): 60-68