TR EN

Dil Seçin

Ara

Sıvı İçinde Hayat

Ana rahmindeki bebek, adına amniyon zarı denen bir zarın içinde ve amniyon sıvısı ile çepeçevre kuşatılmış bir şekilde büyütülür.

Amniyon sıvısı, bebek için sayısız faydaları olan bir nimettir. Bebek, belli aralıklarla bu sıvıyı içer. Böylece, dili tatları almaya alışır, tükrük bezleri çalışmaya başlar, bağırsakları, midesi ve böbrekleri doğduktan sonra hayat boyu sürdürecekleri faaliyetler için ufak ufak antrenman yapar. Böylece bebeğin sindirim sistemi çalışmış olur.

Amniyon sıvısı, sürekli olarak tazelenir. Bebek tarafından emilen sıvı, annenin kanına karışır ancak sıvı azalmaz. Emilen miktar kadarı, hem annenin rahminden geri alınır, hem de bebeğin akciğer ve böbrekleri tarafından üretilerek havuza bırakılır. Böylece sıvının miktarı her zaman dengede tutulur.

Sıvı miktarı bebeğin büyümesiyle orantılı olarak aydan aya artar.

Amniyon sıvısının görevi bunlarla da kalmaz. Bebek bu sıvı sayesinde anne karnında yüzercesine rahat hareket eder. Üstelik dışarıdan gelecek darbelere karşı da korunmuş olur. Çünkü sıvı dolu bir ortama dışarıdan gelecek basınç, küresel olarak her tarafa yayılacağından, bebek olumsuz etkilerden mümkün olabildiğince korunmuş olur.

Cenin için sabit bir sıcaklık oluşmasını da sağlayan amniyon sıvısı, dışarıdan gelen ani ısı değişikliklerinden de bebeği korur.

Amniyon sıvısının miktarı gereğinden az olursa, ceninde pek çok anormallikler ortaya çıkar. Uzuvlar kasılır ve şekil bozukluklarına uğrar. Eklemler bir bütün olur, deri sarkar ve bollaşır. Yüz deforme olur. Akciğerlerde oluşum bozukluğu meydana gelir ve bebek doğar doğmaz ölür.

 

MİNİK BİR AYRINTI

Amniyon sıvısı bebek için mükemmel yaratılmış bir ortamdır. Ancak, bu kadar uzun süre sıvı içinde durmak normal şartlarda bebeğin derisine zarar vermelidir. Fakat böyle olmaz. Çünkü, rahimlerde bize dilediği gibi şekil veren Rabbimiz, sıvının bebeğin derisine zarar vermemesi için, mükemmel bir koruyucu yaratmıştır: Bebeğin tüm vücudu 5. aydan itibaren minicik ve renksiz tüycüklerle kaplanır. Bu minik tüycükler doğumdan 3-4 ay sonrasına kadar bebeğin vücudunda kalır. İşte bu tüycükler sayesinde amniyon sıvısı bebeğin tenine zarar vermez.