TR EN

Dil Seçin

Ara

Satır Arkası

HASRET BURCUNDAKİ İNSAN

Topraktan buğular yükseliyor. Ne güzeldir sürülmüş toprağın kokusu. Onda insanı özüne çağıran bir şey var. Bu, suların sesinde de, yıldızların parıltısında da var. Ama acaba bizim etrafımızda olup bitenlere bakacak zamanımız ve takatimiz var mı?

— Mustafa Kutlu, Şehir Mektupları

 

***

 

Her taassupta katil bir mahiyet vardır:

Tarihin taassubu, hakikati öldürür.

Felsefenin taassubu, fikri öldürür.

Dinin taassubu, dini öldürür.

— Cenap Şebabettin

 

***

 

PRENS CHARLES İSLAMÎ PRENSİPLERİ ÖNERDİ

Prens Charles:

“Çevreyi korumak için İslamî prensipler takip edilmeli.”

İngiliz tahtının varisi Prens Charles, “Çevreyi korumak için İslami prensiplerin takip edilmesini” tavsiye etti.

Prens Charles’ın konuşması, daha önce gündeme getirilen “İslamiyet’i seçtiği” yönündeki haberleri yeniden gündeme getirdi.

Prens Charles, Oxford İslami Çalışmalar Merkezi’nde yaptığı konuşmada, “Dünyayı kurtarmak için İslam’ın izinden gidin.” dedi.

Bir saat süren konuşmasında Prens Charles “Çevreyi yok etmek tüm dinlere aykırı ancak İslami prensipler buna özellikle karşı. İslam bize bunu öğretti ve bunu inkar etmek kendi varlığımızı inkar etmektir.” vurgusunu yaptı.

Kendisinin Kur’an-ı Kerim ile ilgili incelemelerinden de bahseden Charles “Kur’an’ın insan ve çevreyi” birbirinden ayırmadığını belirtti.

Daha önce Prens Charles’ın İslamiyet’i seçtiği yönünde haberler çıkmış, ancak bu iddia doğrulanmamıştı.

 

***

 

KÜTÜPHANELİ EVLER ÇOCUKLARIN GELİŞMESİNİ OLUMLU YÖNDE ETKİLİYOR

Prof. Evans: “Kitaplar çocuklarımızın geleceği için en etkili ve en ucuz yatırım.”

ABD’nin Nevada Üniversitesi’nde görev yapan sosyolog Prof. Mariah Evans başkanlığındaki Los Angeles California Üniversitesi ve Australian National Üniversitesi’nden araştırma ekipleri, yirmi yıl boyunca 27 ülkeden 70 bin aile ile görüştü. Yirmi yıl sonra ortaya çıkan gerçek şu idi: Kütüphaneli evlerde doğan çocuklar, kütüphanesiz evlerde doğup büyüyen çocuklara göre daha yüksek eğitim düzeyine sahip oluyordu.

Araştırmanın amacı, evde bulunan kitapların çocukları etkileyip etkilemediğini ortaya çıkartmaktı. Bunun için 70 bin aile, yirmi yıl boyunca gözlendi. Ortalama beş yüz kitaplık bir kütüphanenin bulunduğu evlerde doğmuş olmak, yüksek eğitim görmüş bir ailenin çocuğu olmak gibi bir etki yapıyor ve başarı düzeyini yükseltiyordu. Bu çocuklar hayata üç yıllık bir eğitim görmüş gibi başlıyordu. Diğerleri, yani kütüphanesiz evlerde doğanlar ise hiç eğitim görmemiş bir ailenin koşullarına mahkum oluyordu.

Prof. Evans, bu türden kütüphaneli evlerin, düşük eğitim düzeyine sahip anne ve babaların çocuklarını daha fazla etkilediğini belirterek, yirmi kitap bulunan evlerin bile çocukların gelişmesini olumlu yönde belirlediğini söylüyor.

 

***

 

İNSANOĞLU

İnsanoğlu çocukluktan sıkılır, büyümek için acele eder, sonra da çocukluğunu özler.

Önce para kazanmak için sağlığını verir, sonra da kaybettiği sağlığına kavuşabilmek için parasını.

Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşar, sonra ölür de hiç yaşamamış gibi olur.

Hayata hazırlanmaya ömrünü verir, fakat o hayatını yaşamaya fırsat bulamaz.

Yarınını o kadar düşünür ki, bugünü elinden kaçırdığını hiç fark etmez.

— Epiktetos

 

***

 

MAVİ MARMARA’DA İSLAMİYET’E YOLCULUK

Peter Vevuner ve Cliff Handley Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara’da Müslüman oldu.

Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisinde Müslüman, Hıristiyan, ateist ve Yahudiler bir aradaydı. Aynı amaç uğruna kenetlenen bu insanlar, yaşadıklarıyla birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı buldu. Öyle ki İngiliz vatandaşı Cliff Handley konvoyda ve Peter Vevuner ise gemide Müslümanlığı kabul etti. Cliff Handley daha önce hiçbir dinin varlığını kabul etmiyordu ama yolculuk sırasında aradığı her şeyin İslam’da olduğunu anladı. İngiltere’de ormancılık yapan Vevuner, 2,5 saatte Kur’an okumayı öğrendiğini söyledi.

Sabah namazı sırasında yapılan saldırıda herkesin sesli dua okumasından etkilenen Vevuner, söylenenleri dinleyerek ezberlediğini aktardı. Türkiye’yi çok sevdiğini anlatan Vevuner, “Ailemi ikna edebilsem burada kalırım.” diyor. (Semra Köse)