TR EN

Dil Seçin

Ara

Satır Arkası

Satır Arkası

Akıllı adam;

hem kitapları,

hem de doğrudan doğruya hayatı okur.

— Lin Yutang

 

***

 

NEDEN HALA GİTAR TAŞIYORUM?

Yusuf İslam, kitabı “Neden Hala Gitar Taşıyorum / Cat Stevens’ın Yusuf’a Ruhani Yolculuğu”nun Türkiye baskısı, geçtiğimiz ay okuyucuyla buluştu. Sanatçı, kitabının tanıtımı amacıyla Türkiye’deydi.

Müslüman olduktan sonra hayatının köklü bir şekilde değiştiğine dikkati çeken sanatçı, şunları söyledi:

“İslam sadece cuma günü ya da haftanın belli bir günü için ibadet edilen bir din değil. İslam’da, hem yaşamınızı hem de ahireti düşünmek durumundasınız. Önce kız arkadaşlardan vazgeçtim ve evlendim. Bu da yeterince büyük bir değişiklikti. Helal gıda yemeye başladım. Vejetaryendim. Yeniden et yemeye başladım. Nasıl ibadet edileceğini, Kur’an’ı okumayı ve Kur’an’ın Arapça ne anlama geldiğini öğrendim. Benim için bu çok önemliydi… Küfürlü konuşmayı, yalan söylemeyi bıraktım. Daha dürüst biri olmaya çalıştım.”

Yusuf İslam, İslam’ı seçmesinin ardından Batı medyası tarafından engellendiğine vurgu yaparak, bu nedenle yaşadığı değişimi ve güzellikleri kimsenin öğrenemediğini de dile getirdi.

 

***

 

BEDENİNE DEĞİL, KENDİNE DEĞER KAT!

Bedenine değil

kendine değer ver,

ve gönlünü olgunlaştır!

Çünkü kişi bedeni kadar değil,

ruhu kadar insandır.

— İmam Gazali (ra)

 

***

 

İnsan gönlüyle yaşar,

aklıyla hayatın problemlerini çözer.

İslâm medeniyetinde akıl, gönlün emrindedir.

— Sadettin Ökten

 

***

 

Ben,

Osmanlı Devleti kadar

yanlış anlatılan

ve yanlış anlaşılan

başka bir devlet görmedim.

— Prof. Dr. Halil İnalcık

 

***

 

14 BİN KİTABINI HEDİYE ETMİŞTİ

Ecdadımızın en güzel geleneklerinden biri, kitap bağışı ve hediyesidir. Eskiden okullara, camilere, medreselere ve kütüphanelere yapılan kitap bağışları, buralarda zengin koleksiyonların oluşmasını sağlamıştır.

Bazı kitapseverler, bu konuda daha da ileri giderek, sahip oldukları koleksiyonlar için bir de kütüphane yaptırıp bunu millete hediye etmişlerdir.

Meselâ, meşhur kitap kurdu Ali Emiri Efendi, elde edemediği kitapları sahibinden yalvar yakar ödünç alır, onları el yazısıyla kopya ettikten sonra geri verirmiş.

Onun, bu yolla yüzlerce el yazması kitaba sahip olduğu söylenir. Kitap uğruna görmediği eza, çekmediği cefa kalmayan Ali Emiri Efendi, sağlığında 14 bin kitabını millet kütüphanesine bağışlamıştı.