TR EN

Dil Seçin

Ara

Hikmet Pırıltıları

MELEKLER KATINDA DA — Bir adam bize hitaben, ben senin varlığına inanıyorum; çünkü seni görüyorum, dese, asabımız bozulur ve ona şöyle bir soru tevcih ederiz:

Senin gözlerin şu anda kör olsa, benim bu dünyadaki varlığım da sona mı erecek?

İşte, melekleri görmediği için inkâr eden adam, hakikat nazarında olduğu gibi, melekler katında da böyle maskara olmaktadır.

 

TRAFİK KAZASI — Bazen trenlerin çarpıştığını duyuyoruz. Bunun sebebi hareket memurlarının farklı oluşudur. Her iki tren de aynı zattan hareket emri alsalar çarpışma olmayacaktır. Aynı şekilde, otobüslerin çarpışmasına da her iki otobüsün farklı kimseler tarafından idare edilmesi, uçaklarınkine ise pilotların farklılığı sebep olmaktadır.

Şu kâinatta hiçbir trafik kazası olmuyor. Ne küremiz bir seyyareye ve ne de herhangi bir yıldız, küremize çarpıyor. Demek: Aynı zattan emir alıyorlar ve tek bir Zat-ı Zülcelâl’in idaresi altındadırlar.

 

İSTİDAT LİSANIYLA DUA — Bir elma çekirdeğinde, elma ağacı olma istidadı vardır. Fakat elinden tutulmazsa ağaç olamaz. Cenâb-ı Hakk’ın izniyle, toprak bu çekirdeği bağrına basmakta, hava ona yardım elini uzatmakta, yağmur imdadına koşmakta, güneş ise ışığını göndermektedir. Bütün bu haller, o çekirdeğin istidat lisanıyla ettiği duaya O Zat-ı Akdes’in cevap vermesinin ifadesidir.