TR EN

Dil Seçin

Ara

Ölümden Başka Her Derde Deva: Çörek Otu

Ölümden Başka Her Derde Deva: Çörek Otu

Çörek otu yağının antibakteriyel, antifungal, antidiyabetik, immunomodülatör, antienflamatuar, analjezik, antiviral, antioksidan ve antihiperlipidemik etkilere sahip olduğu yapılan bilimsel makalelerde bildirilmektedir. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (asm) “Şu kara taneyi (çörek otu) kullanın, ölümden başka her şeye devadır.” hadisi çörek otunun önemine 14 asır önce dikkatleri çekmiş ve günümüz bilimine ışık tutmuştur.

Ölümden başka her derde deva olarak bilinen ve hamur işlerinin de vazgeçilmez süs malzemesi olan çörek otunun şifa özellikleri insanlık tarihi boyunca bilinmektedir.

Bilimsel adı Nigella sativa olan Çörek otu; 20-30 cm boyunda olabilen, yaz aylarında mavi-yeşil renkli çiçekler açan, güzel kokulu otsu bir bitkidir. Çörek otu diye kullandığımız küçük siyah tanecikler de bu bitkinin kapsül biçimindeki meyvelerinin içindeki tohumlarıdır.

Çörek otu, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkeleri arasında; astım, bronşit, baş ağrısı, dizanteri, enfeksiyonlar, şişmanlık, sırt ağrısı, hipertansiyon ve mide bağırsak yolları problemleri dâhil birçok hastalığın şifası olduğu için “Habbat Al Barakah” ya da “Kutsanmış Tohum” olarak bilinir.

Çörek otunun içeriğinde; %21 protein, %38 karbonhidrat ve %35 bitkisel yağlar bulunur. Ayrıca; nigellon, thymoquinon, linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, A, B ve C vitaminleri içerir.

 

ÇÖREK OTUNUN BİTKİSİ ÇOK İLGİNÇ BİR TIBBİ GEÇMİŞE SAHİPTİR

Ülkemizde; ekmek, çörek ve bazı peynir çeşitlerinde yaygın olarak kullanılan bu bitkinin tohumları eski Mısır ve Yunan hekimleri tarafından baş ağrısı, burun tıkanıklığı, diş ağrısını tedavi etmek, bağırsak kurtlarının dökülmesini sağlamak, menstrüasyonu düzenlemek ve anne sütünü artırmak için kullanılmıştır.

Çörek otu tohumlarının Hipokrat, Dioscorides ve İbni Sina’nın eserlerinde de tedavi amacıyla kullanıldığı bildirilmektedir. Günümüzün modern tıbbı da, çörek otu bitkisinin uyarıcı etkisinden faydalanarak farklı hastalıkların tedavisine çalışmaktadır.

Modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen Hipokrat tarafından karaciğerin güçlendirilmesi ve sindirim sistemi şikâyetlerinin giderilmesi amacıyla kullanılmıştır. Ayrıca bitkinin tohumlarının yılan ve akrep sokmalarına karşı, apse tedavisi ve cilt döküntülerinde, baş bölgesi iltihaplarında ve soğuk algınlığında kullanıldığından da söz edilmektedir.

İbni Sina’nın eseri “Kanun”da çörek otunun metabolizmayı uyarıcı ve halsizlik giderici etkisinden bahsedilmektedir. Ayrıca aynı kitapta; çörek otunun akciğerleri güçlendirdiğinden, iç arınma ve detoks etkisinden, ateşi düşürdüğünden, soğuk algınlığı, baş ve diş ağrısını giderdiğinden, cilt hastalıklarını iyileştirdiğinden ve yara tedavisindeki etkisinden, barsak parazitlerini düşürmede ve haşere sokmalarında ilaç olarak kullanıldığından ve çörek otu yağının vücut ısısını dengelediğinden söz edilmektedir.

 

YERYÜZÜNDE HER DERDİN DEVASI YARATILMIŞTIR

Çörek otu yağının antibakteriyel, antifungal, antidiyabetik, immunomodülatör, antienflamatuar, analjezik, antiviral, antioksidan ve antihiperlipidemik etkilere sahip olduğu yapılan bilimsel makalelerde bildirilmektedir. 

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (asm) “Şu kara taneyi (çörek otu) kullanın, ölümden başka her şeye devadır.” hadisi çörek otunun önemine 14 asır önce dikkatleri çekmiş ve günümüz bilimine ışık tutmuştur.

Bu hadisten anlıyoruz ki; “En müzmin dertlere dahi derman bulunabilir. Öyle ise ey insan ve ey musibetzede benî-Âdem! Me’yus olmayınız. Her dert, ‘ne olursa olsun’ dermanı mümkündür. Arayınız, bulunuz. Hattâ ölüme de muvakkat bir hayat rengi vermek mümkündür.” (Sözler) Demek, Cenab-ı Hakk’ın eczahane-i kübrası olan yeryüzünde her derdin devası vardır. Çalışıp bulmak gerekir! 

 

ÇÖREK OTUNU NASIL KULLANMALI? 

Çörek otu tohumunu kahvaltı ve yemeklerden en az yarım saat önce bir tatlı kaşığı çiğneyerek bir bardak su ile yutabilirsiniz. Tohumların daha da yumuşak bir hale getirmek için bir miktar suyun içerisinde çörek otu tohumlarını 3-5 saat bekletin. Çörek otu tohumları bu şekilde yumuşayacaktır. 

Çörek otunun tadı bazıları için güzel olmadığından bal ile karıştırılıp da yenebilir. Hz. Enes (ra), “Allah’ın Elçisi (asm), hastalandığı zaman, bir avuç çörek otu alıp, onu su ve bal ile karıştırıp içerdi.” şeklinde rivayet etmiştir. 

Çörek otu yağı kullanımı da aynı şekilde kahvaltı ve yemeklerden en az yarım saat önce bir çay kaşığı kadarını bir bardak su ile yutmalısınız.

 

Kaynak:

Gün, M. Kutsal Tohum (Nigella sativa): Çörek Otunun İyileştirici Etkisine İlişkin Bazı Bilgiler. Lokman Hekim Journal, 2 (1): 43-46 (2012)