TR EN

Dil Seçin

Ara

Kalp Dostu Çilek

Kalp Dostu Çilek

Dünyada çekirdeklerinin meyvenin içinde değil de dışında yaratılan tek meyvedir çilek.

Havaların ısınmasıyla rengârenk meyveler tezgâhlardaki yerini almaya başladılar. Rezzak-ı Kerîm, adeta bahar mevsimini bir vagon tarzında yüz bin çeşit nimetlerle doldurup, kış sonunda erzakları biten biz insanların önüne seriyor.

Bu yazımızda, bahar aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan ‘çilek’ten bahsedelim.

Dünyada çekirdeklerinin meyvenin içinde değil de dışında yaratılan tek meyvedir çilek. Parlak ve kırmızı rengi ile insan gözüne oldukça çekici gelmekte, lisan-ı haliyle ben senin için yaratıldım demektedir.

 

RENGİYLE, TADIYLA, KOKUSUYLA VE İÇİNDEKİLERLE ÇİLEĞİN FAYDALARI

Kıpkırmızı rengi ve muhteşem tadıyla dikkat çekici olarak yaratılan çileğin faydaları saymakla bitmez:

Şifası rengini veren maddede gizlenmiş!

Çileğin parlak kırmızı renkli oluşu içerisine yerleştirilen antioksidan maddelerle alâkalıdır. Antioksidanlar, kandaki zararlı toksin maddelerle savaşmada görevlendirilmişlerdir.

Yapılan bilimsel araştırmalarda, çilekteki faydalı etkilere yol açan bileşiğin hangisi olduğuna dair henüz net bir delil bulunmasa da, tüm işaretlerin ve epidemolojik çalışmaların, bitkilere kırmızı rengini veren bir renklendirici olan antosiyaninleri gösteriyor.

Yaşlanmaya karşı cilde gençlik iksiri

Yapılan araştırmalar çileğin anti-aging, yani yaşlanma karşıtı özelliği olduğu tespit edilmiştir.

Ayrıca çilekte bulunan besin maddeleri beyin gelişimini desteklediği için yaşlanmaya bağlı zihinsel sorunların ve geriliklerin de azalmasına yardımcı oluyor.

Kolesterolü düşürüyor!

Nutritional Biochemistry adlı bilimsel dergide yayınlanan ve 23 sağlıklı birey üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, bir ay süreyle günde yarım kilo çilek yiyenlerin kanındaki toplam kolesterol miktarının 8.78 oranında düştüğü, LDL oranında %13.72 ve trigiliseritlerin miktarında da %20.8’lik azalma olduğu saptandı. Çalışma, çilek yemeyi kesen katılımcıların kan değerlerinin 15 gün içinde tekrar eski seviyelerine döndüğünü göstermektedir.

Çilek düzenli yenildiğinde kalp sağlığını korumada faydalı oluyor, kalp krizi geçirme riskini %30 azaltmaya sebep oluyor.

Zayıflamayı düşünenler için

Su ve lif içeriği yüksek, kalori değeri düşüktür. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde kullanılabilir. Sindirim sistemi için ve kabızlığa karşı faydalıdır.

Çilek aynı zamanda diş etlerinin güçlenmesini sağlar, ağız kokusunu da önler.

Depresyondayım diyenler için

İçerisinde bizim için depolanmış folat içeriği sebebiyle sakinlik hissi verir, depresyondan korur.

Vitamin deposu

Vücudumuz için önemli ve gerekli olan C vitamini çilekte oldukça boldur. 1 avuç dolusu çilek günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılar. 15 adet orta boy çilek (175 gram) bir porsiyon meyve hakkımıza denktir. Ayrıca, bol miktarda fosfor, manganez ve demir içerir. B ve K vitaminlerince de zengindir.

Çileğin fazla tüketilmesinin bazı kişilerde alerjiye sebebiyet verdiğini hatırlatan uzmanlara göre; “İyice yıkanmaması durumunda ise böbreklerde kum oluşmasına sebep olabilir. İhtiva ettiği potasyum ve fosfor ile kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için sıkıntı yapabilir. Bu sebeple böbrek hastalarının doktora danışarak yemelerinde fayda vardır.”

Kur’an’da, “İnsan aldığı gıdalara bir baksın! Biz yağmuru gökten bol bol yağdırdık. Sonra (bitkiler bitsin diye) toprağı nasıl yardık. Kendinize ve hayvanlarınıza bir gıda ve fayda olması için yeryüzünde ekinler, üzüm bağları, yoncalar, zeytinler, hurmalar, iri ve sık ağaçlı bahçeler, meyveler ve çayırlar bitirdik.” (Abese Suresi, 24-32) buyrulmuştur. Doğada yaratılmış olan her şeyin bir anlam ve önemi olduğu gibi bu ayette bitki, meyve, sebze ve diğer gıdaların da aslında insanoğlunun yararlanması için yaratıldığı, hastalıklardan korunmasında ve tedavisindeki önemi ve gereği anlatılmaktadır.

Risale-i Nur’da bu hakikate işareten; “Birisi var ki, bize, zemin yüzünü rahmetin binlerle hediyeleriyle doldurmuş, bir ziyafetgâh yapmış ve Rahmâniyetin yüz binlerle ayrı ayrı lezzetli taamları içinde dizilmiş bir sofra etmiş… bizi gayet rahîmâne beslettirir.” denilmektedir. Elbette böyle büyük bir rahmet, bizden tüm nimetlerini görerek yapılan samimi bir şükür ve ciddi bir hürmet ister.

 

Kaynaklar

1. Alvarez-Suarez JM. 2014. One-month strawberry-rich anthocyanin supplementation ameliorates cardiovascular risk, oxidative stress markers and platelet activation in humans. J Nutr Biochem. 25(3): 289-94.