TR EN

Dil Seçin

Ara

Yılan Kabağının Dantelli Çiçekleri

Yılan Kabağının Dantelli Çiçekleri

Halk arasında ‘Yılan kabağı’, ‘Çin salatalığı’ ya da ‘Çin yılan kabağı’ olarak bilinen Trichosanthes cucumerina, Kabakgiller familyasından bir bitkidir.

Yılan kabağı, yeryüzü galerisinin Güneydoğu Asya ülkelerinde, ayrıca kuzey Avustralya ve Florida, Afrika, Hint Okyanusu, Pasifik Okyanusu adalarında sergilenen ilginç özellikleri olan bir bitkidir.

Yılana benzeyen meyveleri yaklaşık 200 cm uzunluğa ulaşabilir. Bazı türlerde koyu kırmızı renkte yaratılan meyveler de bulunur.

Bu bitkinin sadece meyveleri değil, çiçekleri de ilgi çekici ve sanatlıdır. Beyaz renkli olan bu çiçekler geceleri açılır. Bitkinin çiçekleri, kenarlarında uzun ve dallanmış tüyler sayesinde dantelli bir görüntü oluşturur.

Böyle çok süslü bir çiçekten, şekilsiz, uzun ve garip bir meyvenin çıkarılması da insanı hayrete düşüren ve düşündüren bir özelliğidir.

 

Bu çiçekler neden bu kadar süslü yaratılmış olabilir?

Şöyle bir soru da sorabiliriz: İlâhi sanatın birer mucizesi olan bu çiçeklerdeki çok ince ve çok harika nakışlar, süslemeler kimin için yaratılmıştır?

Güzellikleri yaratıp da onları seyredecek gözler yaratmamak, her şeyi hikmetle yaratıp da onları düşünecek akıllar yaratmamak, hakikate de hikmete de uygun değildir.

Sonsuz Cemal sahibi Allah’ın tüm eşyayı had ve hesaba gelmeyen süslemelerle, güzelliklerle ve nakışlarla güzelleştirmesi, bunları düşünen ve hayretlerle takdir eden muhatapların olmasını gerektirir.

Demek ki; şu kâinatın yaratıcısının, şu çiçekleri acayip şekillerde ve ziynetlerle süslendirerek yapması ve seyretmek, ibret almak ve tefekkür etmek için şuur sahibi mahlûkatını da yaratması hikmetinin gereğidir.

Kur’an-ı Kerîm’de de “Bitkilerin her birinde, düşünen bir insan ve toplum için ibretler vardır” (Şuara, 7-9) ayeti ile bu ilahi sanatlara ibret nazarıyla bakmamız gerektiğini hatırlatmaktadır.

Elbette bir sanatkâr eserini, kendi sanatkârlığını bildirmek için yaratması gibi, yaratılanlardaki sanatlı özellikler de Âlemler Rabbi’nin (cc.) cemalini, kemalini ve kudsî isimlerini tanımamıza yardımcı olmaktadırlar.

 

Kaynaklar:

1. Cooper WE, de Boer HJ. A taxonomic revision of Trichosanthes L. (Cucurbitaceae) in Australia, including one new species from the Northern Territory. Austrobaileya, 364-386 (2011).