TR EN

Dil Seçin

Ara

Yukarı Bakınca Neler Görüyoruz?

Yukarı Bakınca Neler Görüyoruz?

Hayalen gökyüzüne kanat açalım. Oradaki acayip ve muhteşem gök cisimlerini tanıyalım.

Kuşlar gibi uçsak, hatta daha da ötelere kanat açabilsek neler görürüz, nelerle karşılaşırız acaba?..

Merak insana verilmiş en güzel duygularından biri… Düşünsenize, merakımız olmasaydı belki de hiçbir şey öğrenemeyecek, kendimizi bile tanımayacaktık… Allah iyi ki bize güzel bir beden ve binler duygular vermiş…

Şimdi gelin hayalen gökyüzüne kanat açalım. Oradaki acayip ve muhteşem gök cisimlerini tanıyalım.

Ama korkarak değil—bırakalım kâinatı başıboş ve sahipsiz bilen inançsızlar korksunlar…

Biz, Âlemler Rabbinin gökyüzü sergisinde gösterdiği harika eserlerinden bir kısmını tanıma ve seyretme niyetiyle bakalım.

Yeryüzünün çiçekli bahçelerini tefekkür eder gibi; yıldız, gök taşı, galaksi çiçekleriyle süslediği gökyüzü bahçesini temaşa edip, Allah’ın sanatlarına hayranlığımızı dile getirelim. Allah’ın gök cisimlerini yörüngelerinde tutup dağılmaktan koruyan kudretinin sonsuzluğunu bir nebze de olsa hissedelim…

 

***

 

Kuyruklu yıldız

Gökyüzünün sürprizli gezginleri… Bunların, Güneş'e yaklaşınca, buharlaşmadan ötürü görünür hale gelen bir kuyrukları vardır. Bu kuyruk gazdan ve buzdandır. Güneş çevresinde büyük bir elips ya da parabol yörüngede dolaşan bu cisimlere kirlikartopu da deniliyor.

...

Gök taşı

Uzayda gezegenlerin arasında hareket eden, mikronlarla ifade edilen boyutlardan, 10 metre çapına kadar olan gök cisimlerine göktaşı deniliyor. Tümüyle gaz durumuna geçmeden yeryüzüne ulaşan bu cisimler, hava taşı, şimşek taşı, uzay taşı diye de anılıyor.

...

Asteroid

Uzayda dolaşan, çapının boyu 10 metreden daha büyük olan gök cisimlerine bu isim veriliyor.

...

Meteor

Gök taşı atmosfere girdiğinde, ondan yayılan ışığa meteor deniliyor.

...

Meteor yağmurları

Özellikle gördüklerinde çocukları çok sevindiren ve heyecanlandıran bu olay, her yıl aynı zamanlarda gerçekleşiyor. Havai fişek gösterisine banzeyen bu olay, birkaç meteorun geceleyin gökyüzünde ışık saçması şeklinde gerçekleşiyor.

...

Ateş topu

Venüs Gezegeni'nden daha parlak olan meteor olayına bu isim veriliyor.

...

Bolit / havataşı

Dünyanın koruyucu kalkanı olarak yaratılan atmosfere hızla girerek akkorlaşıp patlayan, ateşten bir top görünümünde olan parlak ışık saçan göktaşı.

...

Meteorit

Atmosfere girip, sürtünme yüzünden akkorlaşıp yanmasına rağmen yere ulaşan göktaşı veya asteroid parçasına bu isim veriliyor.

 

***

Şu an dünyamızın yüzeyi, Ay yüzeyi gibi delik deşik değilse, bu, Âlemler Rabbinin atmosferi bir kalkan gibi koruyacak şekilde yaratması sayesindedir. Atmosfer öyle harika yaratılmıştır ki, ışığı geçirecek kadar latif, gök taşlarını yakıp kül ederek dünyayı koruyacak kadar da kuvvetlidir. Üzerimize düşmeyen gök cisimleri sayısınca şükürler olsun…