İnsan Güler Yüzlü Olmalı
Etrafa gülücükler saçan insanlar, çevreye mutluluk dağıtmış olmaktadırlar.
Ara
Etrafa gülücükler saçan insanlar, çevreye mutluluk dağıtmış olmaktadırlar.
Günlük hayatımızda üzülecek, kızacak şeylerle karşılaşırız. Ancak bunların gülünecek yanları da olabilir ve biz bu yönlerini görüp tebessüm etmeye çalışırsak inanın daha mutlu oluruz.
Ayrıca güler yüzlü olmak bulaşıcıdır. Etrafa gülücükler saçan insanlar, çevreye mutluluk dağıtmış olmaktadırlar. Gülümseme, her meslek sahibi için adeta sihirli bir anahtardır.
Bir defasında trafikte giderken olmadık bir hata yapmıştım. Tehlikeye soktuğum araç sahibi kızgınlıkla bana bakarak söylenmişti. Onu gülerek ve özür dileyerek cevaplayınca, sihirli bir söz söylemişçesine yumuşadığını ve onun da tebessüm ettiğini gördüm. Halbuki aynen karşılık verseydim vahim sonuçlar doğabilirdi. Zararını tazmin edeceğimi söyleyerek el sıkıştım. “Fazla değil, gerek yok.” dedi ve kart değişimi yaptık.
Sen gül ki, karşındaki de gülsün
Karşılaştığımız insanlara karşı hem saygılı, hem de gülücükle ve göz temasıyla davranmalıyız. Bunu yaptıkça, kendimizde de güzel değişiklikler olduğunu görürüz. Çoğu insan da tıpkı bizim gibidir aslında. Onların da aileleri, sevdikleri insanlar, endişeleri, dertleri, hastalıkları, beğendikleri ve beğenmedikleri şeyler ve korkuları vardır.
Öyle kişiler muayene için geliyorlar ve dertlerini anlatıyorlar ki, benim de bazen şaşırdığım oluyor. Dıştan zengin ve ulaşılmaz görünen bir insan, kendi içinde bir dert yumağı olabiliyor veya etrafa yüksekten bakan gurur abidesi kişilerin problemlerle yüklü olduğunu müşahede ediyorum.
Bu yüzden biz karşımızdakine gülümseyerek davrandığımızda o insanın da iyi ve mutlu olduğunu anlayabiliriz. Herkesin birbirine ne kadar benzediğini görünce, insanların içindeki masumiyeti de görmeye başlarız. İnsanların genellikle kötü niyetli olmadığını kabul etmek, içimize katıksız bir sükunet verecektir.
Tebessümün faydaları
Nükte ve espri yönlerimizi geliştirmemiz mutluluğumuzu artıracaktır. Çünkü gülmek insana çoğu zaman ilaç gibi gelir. Üstelik bedavadır.
Gülmek, endişelerimizi dağıtır. Stres, depresyon, korku ve üzüntülerimizle başa çıkmamıza yardımcı olur. Rahatsızlıklarımızın iyileşme sürecini artırır.
Bağışıklık sistemimiz, gülücüklerimiz arttığı oranda güçlenir. Yine hormonal sistemimiz de pozitif etkilenir.
Ayrıca gülücükler yorgunluğumuzu giderir. Kızgınlık ve panik için de birebirdir.
Gülmek tıbbî, psikolojik ve sosyal açıdan büyük yararlar sağlar. Vücudun doğal mutluluk hapı olan endorfin hormonu salgılanmasını sağlar.
Gülünce solunum sistemimiz kuvvetlenir. Bedenimizin aldığı oksijen artar, gergin adalelerimiz gevşer ve ağrılarımız diner.
Gülen insanla iletişim kolaydır. Bu da pek çok avantajlar demektir.
Gülmek kalbi hem güçlendirir, hem de nabız atışlarını düzenler ve tansiyonumuz düşer. Gülerken vücudumuza normale oranla dört kat daha fazla oksijen pompalanır. Gülerken beyne daha çok kan gider. Böylece beyin hızlı çalışır ve sorunlar daha kolay çözülür.
Günlük yaşantımızda yaşadığımız sıkıntıları kolay unutmamıza yardımcı olur.
Bir dakika gülmek seksen vücut kasını harekete geçirir. Bu da on iki dakikalık bir koşunun sağladığı faydaya eşittir. Sindirim sistemi de çalıştırılır.
Gülmek gerçekten Allah’ın bir lütfudur.
Gülmek mutluluktur
Focus Dergisi’nin yayınladığı araştırma sonuçlarına göre; günde birkaç defa gülmek sadece mutluluk anlamına gelmiyor, aslında bizi daha sağlıklı ve başarılı yapıyor.
Çünkü gülerken; yüz kaslarımızdan karın kaslarımıza kadar birçok bölgemiz harekete geçiyor ve beyne sinyaller gönderilir. Bu sinyaller sayesinde günümüz neşeli geçer.
Katıla katıla kahkaha iyi değil
Bazıları gülmekle, katıla katıla kahkahayı karıştırıyorlar. Gülmenin de bu şekil aşırısı bazı riskleri beraberinde taşımaktadır. Hollanda’da yapılan bir araştırmada aşırı kahkaha sırasında bedenin kendini koruma mekanizmasını kaybettiği ortaya çıktı.
Leiden Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırması kahkaha sırasında bedendeki tüm kendini koruma reflekslerinin iş görmediğini göstermiştir. Göze bir şey kaçtığı zamanki göz refleksinden, aksırma ve sinir reflekslerine kadar her çeşit korunma, kahkaha sırasında çalışmamaktadır.
Tebessümü eksik etmeyelim
Gülümseme her bakımdan faydalıdır. Aynı zamanda güven duygumuzu dolayısıyla başarımızı artırır. Korkuyu yener, endişeyi uzaklaştırır ve karamsarlığı giderir. Gerçek bir gülüş, hastalıklı duyguları düzeltir.
Gülümseyen bir insana öfkeli davranmak da zordur. Bu yüzden sadece normal ve neşeli hallerde değil, can sıkıcı hadiselerde bile güler yüzlülüğü muhafaza edebilmeliyiz. Böylelikle çevremizde daha çok sevilir, neşeli ve mutlu oluruz.
Yine tebessüm etmekle Peygamber Efendimizin (asm) şu sözüne uymuş olmanın kazancı da bizi beklemektedir:
“Kardeşine gülümsemen yüzünden sana bir sadaka sevabı verilir. Selam verirken güler yüzlü olana, sadaka verenlerin kavuştukları sevaplar verilir.”
Saad adında bir genç vardı. Siyahî ve çirkince yüzlüydü. Görünüşündeki çirkinliğin tersine,…
Hep işitirim ‘yalan dünya’ lafını. Kimi insanlar dünyayı kötülüyor, kalleş, alçak, aldatıcı,…
Soru: Hocam hayırlı çalışmalar diliyorum. Çocukların anaokuluna ve ilkokula başlama yaşı kaç…
İktisatlı hayat, idareli ve ekonomik yaşam gibi ifadeler sizde nasıl bir izlenim…
Müslümanlar hep birlikte İslâm’a, Kur’an’a sımsıkı yapışmalı; dinin emirlerinden dışarı çıkmamalı; ve…
Din eğitimi hakkında belki de ilk söylenecek şey, bu kavramın değişik çevrelerce…