TR EN

Dil Seçin

Ara

Bediüzzaman’ı Yatağa Düşüren Kardeşlik

Beni görünce, “Gel gel Hüsnü” dedi. “Sen dün bana sordun ya var mı bir mesele diye; bak Mısır’da Hasan el-Benna şehid edilmiş ve devrimciler ihvan mensuplarını hapislere koymuşlar” dedi.

 

“Âlem-i İslâm’a indirilen darbelerin en evvel kalbime indiğini hissediyorum.”

— Bediüzzaman Said Nursî

 

Bediüzzaman Hazretlerinin talebesi Hüsnü Bayram bir hatırasını şöyle aktarıyor:

“Üstadımız Afyon Mahkemesinden sonra Emirdağ’da kalıyordu. Burada ikamete mecbur edilmişti. Ben de pederimin (Hıfzı Bayramoğlu) hapisten gelmesini takiben Üstadımızın hizmeti için Emirdağ’a gitmiştim. 1949 senesi Şubat ayı idi. Üstadımız fevkalade rahatsızdı.

Bir gün bana dedi ki: “Hüsnü, evladım bu rahatsızlığım başka bir şey… Sen bir git bak bakalım âlem-i İslâm’da yahut memlekette bir hadise var mı?”

Çalışkan ağabeyin dükkanına gittim. “Ağabey üstadımız hasta. Kaç gündür rahatsız, bugün rahatsızlığı şiddetlendi. Gazetelerde bir mesele var mı diyor? Cerideler bir havadis naklediyor mu?..” dedim.

Çalışkan ağabey şöyle bir iki baktı ve “Yok bir şey kardeşim” dedi.

Ertesi gün bir münasebetle tekrar Çalışkan ağabeyin dükkanına gitmiştim. Beni görünce, “Gel gel Hüsnü” dedi. “Sen dün bana sordun ya var mı bir mesele diye; bak Mısır’da Hasan el-Benna şehid edilmiş ve devrimciler ihvan mensuplarını hapislere koymuşlar” dedi.

Üstadımıza varıp hadiseyi anlatınca üstadımız; “tamam kardeşim tamam, ben Mısır’daki kardeşlerimizin ahvalinden müteessir olup hastalanmışım” dedi.