
İnsan, İnsanın Yurdudur
Eylül 2013, 441 |
![]() |
Eklenme Tarih: 16 Mayıs 2020 19:22 | Prof. Dr. Kemal Sayar |
Geçmişteki mutlu deneyimlerimizi hatırlayabilmek, onları içimizde tutabilmek de bizi mutluluğa götüren faktörlerden bir tanesidir.
Gülebilmek… Aslında gülmek başlı başına insanı uyaran ve mutluluğa götüren bir eylemdir. Sadece kendinizi zorlayarak bile gülseniz---bunu yapmayın tabi---ancak onun bile size artısı olabiliyor. Bunu böyle bir terapi yöntemi olarak kullanan insanlar var.
Endişeli, sıkıntılı duygu ve düşünceler yoğunlaştığında, olumsuz beklentiler arttığında, yalnızlık arttığında, kronik mutsuzluk baş gösteriyor.
Batı’da ve Doğu’da insan ilişkileri
Ben şöyle ifade etmek isterim bu durumu; Batılı bir düşünür olan Hobbes “Homo homini lupus” diyor, “İnsan insanın kurdudur.” Bizim topraklarımızda biz daha güzel bir deyiş bulmuşuz. Biz diyoruz ki; “İnsan insanın yurdudur.” İnsan insanın cennetidir.
Batı toplumlarıyla bizim aramızda çok büyük fark var; şükür ki halen var. Bizim toplumumuzda, daha doğrusu Doğu toplumlarında insan ilişkileri hala çok canlı. Bizler bir başkasının derdini kolaylıkla dinleyebiliyoruz. Hastalıklarımız olduğu gibi, meziyetlerimiz de var. Bir başkasına kolayca yardım edebiliyoruz.
Geçtiğimiz yıllarda bir İngiliz gazetesinde ünlü bir sosyal eleştirmenin bir eleştirisi çıkmıştı. Şunu söylüyordu; “Biz Batı toplumunda paraya tahvil edilemeyen her şeyi sildik attık. Kimse kimsenin derdini dinlemek istemiyor. Hatta ana-babalık bile tarihe karışmak üzere…” diyordu. Çünkü ana-babalık, kariyeri önlüyor, fedakârlık gerektiriyor, insanların kariyerlerinden uzun saatler çalıyor. Dolayısıyla Batı toplumlarında doğurganlık giderek düşüyor. İnsanlar bir karşılık, bir menfaat olmadan hiçbir şeyi bir başkasına veremez hale geldiler. Dolayısıyla “Piyasa kapitalizminin güttüğü benlikler haline geldik” diyor. Bu çok ciddi bir eleştiridir.
Korunması gereken âdetler
Bizde halen komşuya yardım vardır. Bizde halen duygusal seferberlikler vardır. Van depremi çok yakın zamanda oldu. Bu ülkede, neler olduğunu nasıl bir uyanış ve şahlanış olabildiğini gördük.
Kendimizin bu olumlu taraflarımızı harekete geçirmeyi de bilmemiz lazım. Dolayısıyla bizler toplum halinde yaşayan insanlarız. Bu özelliğimizi kaybetmememiz gerek. Mahalle kültürünü, komşuluk ahlâkını, komşuluk hukukunu kaybetmememiz lazım. Bu kısır döngüyü kırmamız lazım.
Mutluluk için üç şey
İnsanın mutluluğu için üç şeyden bahsedilir. Bunların geçerli olduğu düşünülüyor: “hayattan haz alabilmek,” “sevebilmek,” “bir işe enerji harcayabilmek.” Bütün bunların insan mutluluğu için önemli olduğunu söyleniyor, ama yeter şart mı? Hayır asla değil.
Bizim belki bilmemiz gereken şey; iyi olabilmek için, iyi hissedebilmek için mutluluk hissinin bize her zaman yeterli olmayacağıdır. Bir de huzur diye bir şey var, iç huzuru. Mutlu olmanın dışında o iç huzuru ve o iç dengeyi de sağlayabilmemiz önemli. O da sadece ve sadece mutluluk peşinde koşmakla ya da nahoş duygulardan azade olmakla olmuyor. Daha derin şeyler lazım.
Eylül 2013, 441 Sayısı Tüm Yazıları
- 6 Sadece Dünya İçin Mi Yaratıldık? / Prof. Dr. Alaaddin Başar
- 8 Üç Şekilde Cevap / Zafer Araştırma Grubu
- 9 Güzel Günlerin Devamı Neye Bağlı? / Yaşar Esen
- 10 Bütün Firavunlar Kardeştir / Prof. Dr. Ergün Yıldırım
- 12 Satır Arkası / Ender Akay
- 14 Göremediğimiz Mucizeler / Metin Karabaşoğlu
- 16 “Besmele Yeter” / Mehmet Tüzün
- 17 Katır / Zafer Araştırma Grubu
- 18 Hal Çizgisi / Dua / Osman Suroğlu
- 19 Bilinen Oluyor! / Ömer Sevinçgül
- 20 Kâinat Kurulu Makine Mi? / Kasım Takım
- 23 Hırsız ve Mum / M. Emin Şişman
- 24 Kulağı Ezanda Olan Çiçek: Ezan Çiçeği / Prof. Dr. Fatih Satıl
- 26 Kırkambar / Zafer Araştırma Grubu
- 28 Sosyal Fobi / Prof. Dr. Nevzat Tarhan
- 30 Gelecek Bizim Olacak! / Selim Gündüzalp
- 33 Küçük Bir Tebessüm / Melike Kabay
- 34 Bediüzzaman’ı Yatağa Düşüren Kardeşlik / Aslınur Bahar
- 35 Yediveren / Suat Ünsal
- 36 Bir Kur’an Mucizesi: Karıncalarda İletişim / Prof. Dr. Volkan Tuzcu
- 38 Oyun Bitince... / Rasim Özdenören
- 40 Sadece Allah'a!.. / Hülya Kartal Hocaoğlu
- 42 Moleküler Saat Nedir? / Prof. Dr. Adem Tatlı
- 43 Araba / Zeynep Tomor
- 44 Aklın Gösterdiği Yol / Mehmet Kırkıncı
- 45 Anı Yakalamak / Cemil Günvar
- 46 Affetmek Öfkeden Vazgeçmektir / Banu Yaşar
- 48 Elimin Dördüncü Parmağı / Dr. Hasan Feyzi Katıöz
- 49 Kilim İmtihanı / Selçuk Yıldırım
- 50 İnsan, İnsanın Yurdudur / Prof. Dr. Kemal Sayar
- 52 Vitaminleri Ne Kadar Tanıyoruz? / Dr. Yaşar Çil
- 53 Hazır Cevaplar / Zafer Araştırma Grubu
- 54 Firkât Çiçekleri... / İbrahim Erdinç Şumnu
- 56 Çocuklarımızı Tabiatla Buluşturalım / Mükerrem Cahide Saraoğlu
- 58 Düşünceler / Zafer Araştırma Grubu
YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yol Çatallandığında
“Bir ormanda yol ikiye ayrıldı ve ben / Ben gittim daha az geçilmişinden / ve bütün fark da bu oldu işte” diyordu Robert Frost

Televizyon ve Depresyon
Hayatımızı daha geniş bir dairede yaşamak, haberlere gömülüp kalmamak lazım. Bir seferliğine haberi okuduktan veya izledikten sonra ısrarla beş on sefer aynı haberi dinlerseniz, bu artık ikincil travmatizasyon sürecine giriyor. O haberler üzerinden biz örselenmeye başlıyoruz.

Affetmek
Affetmekle yüzümüzü geleceğe döner, geçmişin zindanından kendimizi azat ederiz. Affetmek yanlışı geçmişe yerleştirir ve geleceği onun etkisinden kurtarır. Genişler gelecek. Affetmek unutmak değil, sadece mütecavize duyulan öfke ve hıncın içimizden geçip gitmesine izin vermektir.

Hayat Terapisi
Yunanca “therapeuein”, “iyileşmek” ya da “iyileştirmek” anlamlarına gelir. Bu sebeple psikoterapi tam anlamıyla “ruh iyileştirmesi” demektir.