TR EN

Dil Seçin

Ara

Farklı Irklar Nasıl Ortaya Çıktı?

genetik yapıda ortaya çıkan çeşitlilik belli oranlarda birleşerek günümüzdeki insanlarda görülen renk ve ırklar meydana gelmiştir.

 

Soru: “İnsanlık Âdem ve Havva'dan geliyorsa nasıl farklı ırklar ortaya çıkıyor ve hepsi farklı özelliklere sahip oluyor? Âdem ile Havva eğer zenci ise, nasıl beyaz ırk ortaya çıktı, yok eğer beyazlarsa nasıl zenci ya da sarı ırk ortaya çıktı?”

 

Cevap: İnsanın genetik yapısını teşkil eden DNA’lar (Dezoksi Ribo Nükleik Asitler) çok geniş bilgi kapasitesine sahiptir. Bazı araştırıcılar, insan DNA’sındaki bilgileri kitaba dökmek mümkün olsa, dünya ile ay arası kadar ansiklopedi kitabının ancak bu bilgileri alabileceğini ifade ediyorlar. Bu değerlendirme belki ilk bakışta abartılı gelebilir. Ama bir flaş diske veya bir DVD’ye yüklediğimiz bilgileri ve onun kapladığı alanı dikkate alınca, bunun bunun o kadar da mübalâğa olmayabileceğini anlarız.

İlk insan Hz. Âdem babamızın genetik yapısında, bütün torunlarının genetik yapısı, tüm renk ve ırk karakterleri de dâhil, şifre halinde mevcuttu. Bilimsel olarak bunun itiraz edilecek bir tarafı yoktur. Şimdi, hanımınızla birlikte sizin genetik yapınızda, kıyamete kadar gelecek bütün torunlarınızın genetik yapısının var olduğunu söylemek, hakikatin ifadesi değil midir? Orada, Hz. Havva’nın da genetik yapı başlangıcı Hz. Âdem olduğu için, bu değerlendirme mantıki ve bilimsel yaklaşıma uygundur.

İşin bir diğer boyutu ise, genetik yapıda mevcut olan bütün renk ve ırk karakterleri, bir anda fenotip dediğimiz dış görünüşte kendini hissettiremez. Dış yapıda kendini gösterecek olanlar, dominant karakterlerdir. Çekinik karakterlerin fenotipte etkisi görülmez. Ancak, aynı gen havuzunda, yani insan topluluğu içerisinde üremeler devam ettikçe, dominant karakterlerin baskısından kurtulan çekinik karakterler, belli oranlarda yavrularda ortaya çıkar.

Birbirinden ayrılan ve kendi içerisinde üremeye devam eden kabile ve gruplarda çekinik karakterler ortaya çıktığı gibi, bu çekinik karakterler arasında yeni birleşimler görülür veya farklı yönde eşit etkiye sahip iki karakterin ortası bir yapı ortaya çıkabilir. Böylece genetik yapıda ortaya çıkan çeşitlilik belli oranlarda birleşerek günümüzdeki insanlarda görülen renk ve ırklar meydana gelmiştir.