TR EN

Dil Seçin

Ara

Şifa Nasıl Ortaya Çıkar?

Şifa Nasıl Ortaya Çıkar?

Gerçekten hastalığa yakalanmak gibi iyileşmek de birçok faktörün bir araya gelmesine bağlıdır. Falan ilacın veya falan tedavi yönteminin filan hastalığın iyileşmesine sebep olduğu söylenebilse de, şifa bulmak, bugün tıp âleminin sırrını tam olarak çözemediği bir muammadır. Sonuç olarak; şifayı Allah verir. Bunu bilmek, tedavi için önemli olduğu gibi, doktorlara saldırıları da cinayetleri de engeller.

Konya’da bir meczup yaşlı annesini tedavi etmeye çalışan doktorumuzu katletmiş. Sonrasında da intihar etmiş. Bu kişi belli ki şifayı hekim kardeşimizden bekliyordu. Bu yanlıştır; şifayı yaratan doktor değil Allah’tır.

 

Doktor Tedavi Eder, Şifa Veren Allah’tır

Hâlbuki bilinmesi gereken gerçek yıllar önce Mehmet Akif’in dediği gibidir:

“Hekim ilaçları oğlum, bütün tesellidir

İlaç yiyip iyi olmak, o bir tecellidir.”

 

Hastalıkların ve Şifanın Ortaya Çıkması

Hastalıkların oluşma mekanizmaları tam bilinmemektedir ve birçok faktör etkilidir. 

19. yüzyılda yaşamış Alman hekim Robert Koch’un bakteri teorisinin yanlış olduğuna inanan bir hekim vibrio cholera’lı (kolera mikroplu) bir bardak dolusu suyu hiç çekinmeden bir dikişte içmiş, zehirli patojenlerden hiçbir şekilde etkilenmemesi ile herkesi şaşırtmıştı.

Çünkü hastalıkların ortaya çıkması da şifa da pek çok faktöre bağlıdır yani multifaktöryeldir:

- Hastalıkların belirmesinde en başta söyleyelim, bilinçaltı bilinçten daha güçlüdür. Meselâ çocukken defalarca değersiz ve hastalıklı olduğumuzu duyarsak, bilinçaltımızda programlanan bu mesajlar hayatımızı değiştirmek için yapacağımız bütün bilinçli girişimleri etkisiz hale getirecektir. Bu şekilde bir rahatsızlığa yakalanmamız kolay olacaktır.

- Sevgiyle dolu bir dünya görmeyi seçersek, vücudumuz giderek daha sağlıklı olacaktır. Korkularla dolu, karanlık bir dünyada yaşadığımıza inanırsak sağlığımız da bu duruma uyum sağlar. (Victor Frankl’dan) 

- Pek çok hastalık için, doğal süreçler takdir edilmiştir; hastalık bu süreç sonunda geçer. 

- Plasebo, hastalıkların tedavisinde çok güçlü rol oynar. Bir araştırmada plaseboların insanlar üzerinde etkisinin %80 olduğu tespit edildi. Plasebolar beyindeki ödül yollarını harekete geçirebilmektedir ve opioid ve dopamin aktivitesinin seviyelerini yükseltebilmektedir. Bununla birlikte, plasebo etkisinin altında yatan faktörler hala esrarını korumaktadır.

- Hastanın tedavi beklentisi, farklı kişilik yapıları ve hasta-hekim ilişkisi gibi bazı faktörler de şifa üzerinde etkilidir.

- İlaçlar ve tedavi yöntemleri her hastada değişik şifa etkisine sahiptir. Hatta aynı hastaya başka zamanlarda bile tesiri farklı olabilmektedir. 

- Aynı ilaçlar aynı hastalığa yakalanmış her kişide değişik etki ve yan etkilere yol açar.

- Alternatif terapi uzmanlarının hastalarıyla kurdukları ilişki ve iletişim, klasik doktorlara oranla çok daha başarılıdır. 

- Şifanın nasıl ortaya çıktığı konusu hâlâ esrarını korumaktadır. Değişik faktörler değişik oranda etkilidir.

- Beden ve onu oluşturan kısımların temelde aptal olduklarına ve sağlığımızı koruyabilmek için dışarıdan müdahale gerektiğine dair inançlar bir yana bırakılmaktadır. Bedenimizin işleyişi aksine son derece akıllıcadır.

- Plasebo bilimi ile ilgili ne kadar çok şey öğrenirsek, klinik ortamlarda da o kadar başarılı oluruz.

- Eskiden de hastalar o zamanki tedavilerle iyileşiyordu, gelecekte de şifa bulacaktır.

 

Hekim Teselli Eder

Burada rahmetli hocam Ayhan Songar bir yazısında şöyle diyordu:

“Hekim nadiren şifaya kavuşturur, sık sık teskin eder, ama daima ‘teselli’ eder” diye boşuna söylememişler. Hekimin tedaviden önce gelen vazifesi ve sanatı ‘tesellî’dir. Yoksa Nidâî’nin dediği gibi:

Deme kim sağalttım (şifa verdim) ben filânı

Eğer edersem gerçektir yalanı

Veren derdi Huda, derman onundur

Ne dilerse eder, ferman onundur.”

Gerçekten hastalığa yakalanmak gibi iyileşmek de birçok faktörün bir araya gelmesine bağlıdır. Falan ilacın veya falan tedavi yönteminin filan hastalığın iyileşmesine sebep olduğu söylenebilse de, şifa bulmak, bugün tıp âleminin sırrını tam olarak çözemediği bir muammadır.

Son söz olarak; şifayı Allah verir. Bunu bilmek, tedavi için önemli olduğu gibi, doktorlara saldırıları da cinayetleri de engeller.