TR EN

Dil Seçin

Ara

Söz İncileri

Allah'ın dışında hiçbir şey ibadet edilmeye lâyık değildir. Çünkü, hepsi yaratılmış şeylerdir.

 

Cenâb-ı Hakk'ın mâsivasından hiçbir şeyi ona taabbüd edecek bir derecede kendinden büyük zannetme. Hem sen kendini hiçbir şeyden tekebbür edecek derecede büyük tutma. Çünkü mahlûkat, mabudiyetten uzaklık noktasında müsavi oldukları gibi, mahlûkiyet nispetinde de birdirler.

                    - Bediüzzaman

 

***

Maneviyat büyüklerinden Bayezid-i Bistani dikkatli bir şekilde köpeğe baktı, köpek de ona baktı. Bir süre sonra Bayezid ağlamaya başladı. Öğrencileri ''Efendim, ne oldu? Sizi ağlatan nedir?'' diye sorunca şu cevabı verdi: 

''Köpeğin sözleri beni ağlattı. Bakışlarıyla bana şöyle diyordu: 'Ey Bayezid! Kendini insan olarak büyük görme, beni de köpek olarak küçük görme! Çünkü seni de Allah yarattı, beni de.''

Allah'ın dışında hiçbir şey ibadet edilmeye lâyık değildir. Çünkü, hepsi yaratılmış şeylerdir. Peygamber Efendimiz ve diğer peygamberler ''kul'' olarak büyüktürler. Bazı Hıristiyanların Hz. İsa'yı bir çeşit ilâhlık mertebesine yükseltmeleri taşkın bir durumdur. Kur'an-ı Kerim, Hz. İsa ve annesi Meryem'le alakalı olarak ''onlar yemek yerlerdi'' der. Yani yemek yiyen muhtaçtır, muhtaç olan ise ilâh olamaz.