TR EN

Dil Seçin

Ara

Sürpriz Misafir Bu Defa Bir Çekirge

Sürpriz Misafir Bu Defa Bir Çekirge

 

YER, GÜNEY Afrika’nın doğu açıklarında Reunion adında bir ada.

İngiliz ve Fransızlardan oluşan bir bilim ekibi, adadaki orkide çiçeklerinin nasıl ürediğini anlamaya çalışıyorlar ve bu amaçla gecenin bir yarısında cihazları kayıtta.

Ve birden hiç beklenmedik bir şey oluyor: Bir çekirge gelip orkidenin üzerine konarak erkek hücrelerini (tozları) dişi hücrelerinin bulunduğu başçıktan içeri doğru atıyor.

Bu gördükleri, ekibi hayrete düşürüyor. Çünkü gece boyunca cır cır öten küçük çekirgelerin bir bitkinin döllenmesine yardımcı olduğu daha önce hiç görülmemişti.

Aslında, Claire Micheneau ve ekibi, kameralarına bir arının, kelebeğin ya da bir kuşun takılacağını sanıyorlardı. Hatta bilim insanları son yıllarda kertenkele ve hamam böceklerinin de bitkilerin döllenmesinde rol oynadıklarına şahit olmuşlardı. Ama bir çekirgenin bir bitkinin döllenmesinde rol oynadığı daha önce hiç görülmemişti.

Şimdi Micheneau ve ekibi, çekirgelerin başka bitkilerin döllenmesine de yardım edip etmediklerini araştırıyor.

Bu olay da gösteriyor ki, tabiatta daha bizim tespit edemediğimiz pek çok ilişki ve dayanışma örneği yaşanıyor. Sayısız canlı türü, sanki birbirlerinin ihtiyaçlarını biliyorlarmış gibi, karşılıklı yardımlaşma çerçevesinde hayatlarını devam ettiriyorlar.

Çekirgenin bunu yapmasının sebebini merak ediyorsanız, elbette orkide çiçeğinin lezzetli özsuları.