TR EN

Dil Seçin

Ara

Ramazan’da Doğru Beslenmenin Sırları

Ramazan ayında genellikle beslenme alışkanlığımız değişir. Gün boyu oruçlu olanlar, özellikle günlerin uzun olduğu ve sıcak geçtiği yaz mevsimlerinde tutulan oruçlara bir de nem oranlarının yüksek olması kaybedilen sıvı miktarının fazla miktarlara varması, beslenme alışkanlığının bozulmasına neden olabilen faktörler olarak sıralanabilir.

Aslında Ramazan ayında beslenme alışkanlığında rutinin dışına çıkılarak önemli oranda bir değişikliğin yapılması doğru değildir. Hatta Ramazan ayında öğün sayısının ikide tutulması bile sağlanabilir.

İftarda gün boyu dinlenmiş bedenin birden yoğun bir gıda alımına maruz bırakılması sağlığımız açısından fevkalade zararlıdır. Çünkü bedenin dinlenmeden çıkıp birden bire hızla çalışmaya başlaması onun zorlanmasıyla eş değer bir anlam taşır. Özellikle sahur yemeğinin ihmal edilmesi çok yanlıştır. Çünkü bedenin iftardan iftara fazlaca yemekle şişirilmesi ve sonra uzun ara yemekten mahrum bırakılması bedenimiz için bir zulümdür. Zira böylesine uzun ara verilmeler kan şekerinde şiddetli düşmelere neden olabileceği gibi, ani yemek yemeler ve acıkma periyotlarında metabolizmanın dengesi bozulabilir.

 

YEMEK ÇEŞİDİNDE ABARTIYA KAÇILMAMALI

Yemek çeşidi ne kadar fazlaysa sindirim sistemi alınan gıdaları sindirmekte o kadar zorlanır. En doğrusu bir çorbayla yemeğe başlamaktır. Çorbadan sonra değişik bir yemek yenilebilir. Yemekle birlikte özellikle ayran, komposto, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilebilir. Kolalı ve asitli içecekler kesinlikle hem Ramazan’da hem de Ramazan sonrasında içilmemelidir.

 

TATLI VE ÇAY BİR SAATLİK ARADAN SONRA

Ülkemizde en sık yapılan hatalardan birisi de yemekle birlikte tatlı, meyve yenmesi veya hemen yemeğin ardından çay içilmeye başlanmasıdır. Özellikle dışarıda yenilen yemeklerden hemen sonra çay içilmeye başlanması neredeyse bir âdet haline gelmiş bulunmaktadır. Bu âdetten kurtulmak sağlığımız için elzemdir.

Yemekten hemen sonra tatlı ve meyve yenilmesi sindirimin bozulmasına neden olur. Sindirim hem bozulur hem de beden ciddi anlamda zorlanmaya maruz bırakılmış olur. Hazımsızlık ve gaz oluşumunun en önemli nedeni, aynı anda çok farklı gıdanın bir arada yenilmesidir. Bu gerçek ne yazık ki ülkemizde yeteri kadar bilinmeyen bir sağlık tavsiyesi olarak kabul edilebilir.

 

SİNDİRİM SORUNLARINA KARŞI NELER YAPMALIYIZ?

Ramazan ayında aslında sindirim sistemi dinlenir ve buna ilave olarak karaciğerimiz, böbreklerimiz, salgı bezlerimiz ve diğer organlarımızın çalışması da rahatlar.

Özellikle kan kimyamızı düzenleyen ve bedenimizin bağışıklık sistemi başta olmak üzere pek çok sisteminin yeniden ciddi bir revizyondan geçmesini sağlayan karaciğerimizin rahatlaması sindirim olarak rahatlamakla kalmaz aynı zamanda moral değerler bakımından da son derece dinamik bir ruhsal arınma yaşamaya başlarız.

Ramazan ayında sindirimde fazla yemek çeşidi yenilmeye, hızlı yemek yenilmeye, yeteri kadar çiğnenmemeye bağlı olarak gaz şikayetleri gelişebilir. Bu durum aynı zamanda gıda intoleransı vasıtasıyla da gerçekleşir. Bu şikayetlerden olabildiğince uzaklaşmak için bazı bitkisel çözümler araştırılabilir.