TR EN

Dil Seçin

Ara

İnternet Toplumu Çığ Gibi Büyüyor!

İnternet Toplumu Çığ Gibi Büyüyor!

Sürü halinde hareket etmek, sürüye güç katar.

 

Sürü halinde hareket etmek, sürüye güç katar. Böylelikle kendilerini düşmanlardan daha iyi korur ve daha kolay yiyecek bulurlar. Gruplar sokaklarda organize hareket etmese de, iletişimi sağlayan İnternet sayesinde birleşiyorlar. İnternette anonim kullanıcılar hedefler belirliyor, bunun için de en çok kullanılan sosyal ağlar facebook ve twitter. Buralarda protesto gösterileri duyuruluyor, stratejiler geliştiriliyor, devrim ateşi yakılıyor.

Peki sosyal ağlar bu kadar güçlü mü?

Şunda hiç kuşku yok ki, facebook ve twitter gibi sosyal ağlar bir hareket başlatmaya ve büyük kitlelerin kendilerini ifade etmelerine fırsat tanıyor, ancak böylesi sosyal değişimlerin sürdürülebilir olmalarını garanti etmiyor. Bu da sosyal ağların örneğin gerçekten rejimin devrilmesini isteyen insanların varolduğu toplumlarda etkili olabileceği anlamına geliyor.

Şunu kabul etmeliyiz ki, facebook ve twitter olmasaydı, Mısır ve Tunus gibi ülkelerde yaşanan devrimlerin gerçekleşmesi yıllar sürerdi. Bütün dünya gelişmeleri sosyal ağlar üzerinden sıcağı sıcağına takip etti, bu da domino etkisi oluşturdu.

Yine de,  tüm bunlar sosyal ağların her hal ve şartta yararlı araçlar olduğu anlamına gelmiyor. Sonuçta bunlar muhalif kesimler kadar, yavaş yavaş bu ağları keşfeden iktidar mensuplarının da manipülasyonuna açık birer araç konumunda. İktidar üyeleri gerektiğinde muhalif görünebildikleri gibi, kendilerine hizmet edecek bilgileri de bu ağlar sayesinde dolaşıma sokabilirler.

Buna rağmen, inkar edilemeyecek bir gerçek varsa, o da sosyal ağların artık toplumsal olayların önemli bir parçası haline geldiğidir.

 

İNTERNET DÜNYASINDAN BAZI iSTATiSTiKLER

- İnternetteki veri miktarı ortalama 5 milyon terabayt. Eğer internetteki veri insan beyinlerinde saklansaydı, bir milyon insan beynine ihtiyaç olacaktı.

- Dünyanın nüfusunun %5’ini oluşturan Amerika, internet nüfusunun %76.2’sini oluşturuyor.

- Her gün 247 Milyar E-posta gönderiliyor. Bunların %80’i (200 Milyar) Spam.

- Yılda 90 trilyon’dan fazla e-posta trafiği oluşuyor.

- Ortalama bir genç haftada 31 saatini internette geçiriyor.

- 234 milyon aktif websitesi ve 126 milyon blog bulunuyor.

- Twitter’ın 105 milyon kayıtlı kullanıcısı var.

- Facebook’un 400 milyondan fazla aktif kullanıcısı var.

- Facebook saniyede 6 milyon’dan fazla sayfa gösterimi yapıyor, her dakika 59.000’e yakın resim yükleniyor.