TR EN

Dil Seçin

Ara

Âna Odaklan, Dengeni Koru

Âna Odaklan, Dengeni Koru

Havf ve recayı duymuşsunuzdur; korku ve ümit demek. Dengeli olmayı, savrulmamayı, aşırı uçlarda kendini kaybetmemeyi tavsiye eden bir manevi ölçüdür: “Havf ve reca arasında olmak.” Bu, günahlarından dolayı korku duymak, sevaplarından ötürü ümit beslemek diye; ya da cehennemden ve ona götürecek işlerden korkmak, öte yandan cennet için ümitli olmak diye de örneklendirilir.

Çünkü çok korku da çok ümit de bozar insanın dengesini. Çok korkan kaçar; çok ümitli olan işi tembelliğe vurur. İkisi arasında olmalı insan, ikisini de yeterince hissetmeli kalbinde.

Ümit ve korku arasında olmayı manevi hayatımız için düşünsek de dünya işlerimizde de bizi dengeye kavuşturacak bir ölçüdür bu. Mesela yapmamız gereken işlerde, yeterince çalışmazsak başarılı olamayacağımız korkusu bizi daha ciddi, daha çok çalışmaya sevkeder. Başaracağımıza dair ümidimiz ise, bize çalışma azmi ve şevki verir, sonuca daha güçlü adımlarla yürürüz.

Yani “havf ve reca” prensibi her halükârda faydamıza...  Bu, “Her iki dünya saadeti formüllerin”den birisini bir de böyle anlayalım… Günün mottosu bu olsun “âna odaklan, dengeni koru.” Vesselam.