TR EN

Dil Seçin

Ara

Ana Dilimizi Daha Doğmadan Öğrenmeye Başladığımızı Biliyor muydunuz?

Ana Dilimizi Daha Doğmadan Öğrenmeye Başladığımızı Biliyor muydunuz?

Yeni bilgiler ışığında dil öğrenme kabiliyetinin doğmadan önce başladığı ve doğduğumuzda belli ölçüde ana dil eğitimi ile dünyaya gelmiş olduğumuz anlaşılmaktadır.

Araştırmacılar bebeklerin anne karnında iken annelerinin sesini dinlediğini yaklaşık 30 yıldır biliyordu. Ancak son günlerde Acta Paediatrica adlı derginin Şubat 2013 sayısında yayınlanan bir araştırma ana dilimize ait belli sesleri daha doğmadan öğrenmeye başladığımızı ilk kez ortaya koydu.

Prof. Dr. Christine Moon ve ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmada Amerika ve İsveç’te doğan bebeklerin sesli harflere verdikleri yanıt emziklerine takılan bilgisayar ile bağlantılı alıcılar tarafından takip edildi. Her iki ülkede 40’ar adet bebek iki gruba ayrıldı ve 17 adet ana dile ait ve 17 adet de yabancı dilde sesler bebeklere dinletildi. Bebekler emziklerini emdikçe bu sesler kendilerine dinletildi. Emzirme bitince sesler de kesiliyordu. Yabancı sesleri dinleyen yenidoğanların daha uzun süre emzik emdikleri görüldü. Dolayısıyla daha doğmadan önce alıştıkları seslere göre bebeklerin bu sesleri farklı algılayıp daha değişik yanıt verdikleri ortaya çıktı.1

Bebekler anne rahminde 30. haftadan itibaren işitme yeteneklerine sahiptir. Bundan önceki çalışmalar bebeklerin doğmadan önce duydukları melodileri hatırlayabildiklerini göstermişti. Ancak dil öğrenmeye başlayacak kadar ileri bir işitme kabiliyetinin bu kadar erken başladığı ilk kez ortaya çıkmış oldu. Araştırmacılar bu çalışma vesilesi ile, fetal hayatta sadece işitme değil, ilgili beyin bölgelerinin de aktif bir biçimde kullanılabildiğini tespit ettiler.

Kur’an-ı Hakîm’de bildirildiği gibi (Meryem Suresi, 29-33), Hz. İsa’nın (as) doğar doğmaz konuşması mucizevi bir olaydır. Bu yeni bilgiler ışığında dil öğrenme kabiliyetinin doğmadan önce başladığı ve doğduğumuzda belli ölçüde ana dil eğitimi ile dünyaya gelmiş olduğumuz anlaşılmaktadır.

İşitme duyumuzla ilgili oldukça ilginç başka bir konu da sağ ve sol kulak işitme kabiliyetlerinin farklı olmasıdır. Birçok araştırma sağ kulak ile işitilenlerin daha etkili olduğu ve sol kulakla işitilenlere göre sol beyin tarafından daha iyi analiz edildiğini gösterdi.2 Hatta sağ kulağında işitme kaybı olan çocuklarda, okul başarısının sol kulakta işitme kaybı olanlara göre daha düşük olduğu da daha önceki araştırmalar ile gösterilmişti. Sağ kulakla ilgili işitilenleri işleyen sol beyin sağ beyne göre konuşmayı daha iyi değerlendirebilmekte, sol kulağın sinyallerinin gittiği sağ beyin ise daha çok tonların ve müziğin işlenmesinde görev almaktadır.

Peygamber Efendimiz’in (asm) yeni doğan bebeklerin sağ kulağına ezan, sol kulağına da kamet okumayı tavsiye etmesinde de bilemediğimiz hikmetlerin dışında iki kulağın işitme ile ilgili kabiliyetinin farklı olduğuna da aslında işaret vardır. Yoksa hem ezan hem de kamet aynı kulağa okunabilir veya bu konuda herhangi bir tavsiye verilmeyebilirdi.

 

 

Kaynaklar:

1. Moon C et al. Language experienced in utero affects vowel perception after birth: a two-country study. Acta Paediatr, 2013 Feb;102(2):156-60.

2. Sininger YS et al. Asymmetric cochlear processing mimics hemispheric specialization. Science, 2004 Sep 10;305(5690):1581.