TR EN

Dil Seçin

Ara

Satır Arkası

Satır Arkası

2 SAATTEN FAZLA TV ÇOCUĞUN RUH SAĞLIĞINA ZARARLI

İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nde görevli bilim adamlarının, yaşları 10 ve 11 olan 1000’den fazla çocukta yaptığı araştırma boyunca, deneklere günde kaç saat televizyon ve bilgisayar başında kaldıkları soruldu. Çocukların duygusal, davranışsal ve aileleriyle ilişkileri açısından aklî durumları tespit edildi ve fiziksel aktiviteleri ölçüldü.

Araştırma sonucuna göre, günde iki saatten fazla TV ve bilgisayar başında vakit geçiren çocukların yüzde 60’ında önemli psikolojik sorunlar bulundu. Bristol Üniversitesi’nde görevli Dr. Angie Page, bir ekrana bakma süresi ile olumsuz çocuk davranışlarının doğru orantılı şekilde arttığını kaydetti.

 

...

 

KAİNATIN EN ESKİ GALAKSİSİ KEŞFEDİLDİ

Bilim adamları, kâinatın başlangıcından sadece 600 milyon yıl sonra yaratılmış “antik” bir galaksi keşfetti.

Bilim dergisi Nature’da yayınlanan araştırmaya göre, Avrupa Güney Yarımküre Astronomik Araştırmalar Organizasyonu (ESO)’ya ait olan Şili’deki VLT teleskobunun ve Hubble uzay teleskobunun verilerini inceleyen astronomlar, UDFy-38135539 adını verdikleri galaksinin zayıf ışığını ilk kez tespit etti.

Yıldızların Big Bang (Büyük Patlama)’dan sadece 400 milyon yıl sonra ışıldamaya başladığına işaret eden astronomlar, ilk galaksilerin ışığının kainatta ilerlemeye başlayabilmeleri ve bize kadar ulaşabilmeleri için önce çevrelerindeki hidrojeni iyonize edebilecek derecede enerjiye sahip olmaları gerektiğini aktarıyor . Bilim adamları, Big Bang’den sonra kainatı dolduran sis perdesini delerek ışığını bize ulaştırabilen ve şu ana kadar tespit edilen en eski galaksiyi gözlemlediklerini açıkladı.

Işık saniyede 300 bin kilometre mesafe kat ediyor. Bu da yılda 10 trilyon kilometre anlamına geliyor. Astronomlar, UDFy-38135539’un ışığının ise 13 milyar yıl sonra dünyaya ulaştığını bildirdi.

 

...

 

EY OĞUL!

Gazâli’nin “Eyyühe’I-Veled-Ey Oğul” isimli kitabı meşhurdur. Doğu’da ve Batı’da da okunma rekorları kıran bu eser bir nasihat kitabıdır.

Asıl adı Ebu Hamid b. Muhammed b. Ahmed olan İmam Gazâlî Hazretleri (1058-1111) Horasan bölgesinde Tus şehrinde dünyaya gelir. Gazâlî, yalnız döneminin değil, bütün İslam düşüncesi tarihinin en önde gelen düşünürlerindendir. Pek çok eser yazan Gazâlî’nin halk arasında meşhur olan başka bir eseri de “Eyyühe’l -Veled / Ey Oğul” isimli kitabıdır. Aşağıda bu kitaptan birkaç önemli hayat tecrübesi okuyalım:

• Ağırbaşlı, terbiyeli, saygılı ve nezaketli olmaya itina göster. Ancak böyle yaparken gurura kapılma.

• İçinde bulunduğun toplumun âdet ve geleneklerine saygılı ol.

• Bir şeyin neticesini iyice düşünüp hesaba katmadan o şeyi yapmakta acele etme.

• Aklının hemen kabul etmeyeceği şeyi söyleme. Lüzumsuz laftan, çok gülmekten, alaya almaktan, din kardeşinle tartışmaktan sakın. Böyle yapmak saygınlığı götürür, kin ve düşmanlık kapıları açar.

• Bir meseleyi yazarken gereksiz kelime kullanma. Az kelimeyle çok şey anlatmaya çalış.

• Başkasını kınayan ve hep kusur söyleyen adamın dostu olmaz.

 

...

 

MEKKE’NİN KAYIP SU YOLU HARİTASI BULUNDU

Suudi Arabistan’ın yıllardır peşinde olduğu Harem-i Şerif’in kayıp su yolları haritası İstanbul’da bulundu.

Mekke’nin su sorununu çözmek için Mimar Sinan tarafından inşa edilen ‘Zübeyde su yolu’nun restorasyonuna başlayan Suudi yetkililer, güzergâha dair bir plan bulamayınca dış işleri kanalıyla Başbakanlık’tan yardım istedi. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde su yollarının planları, Sultan II. Abdülhamit’e sunulan 1895 tarihli bir haritada ortaya çıktı.

Zübeyde su yolları hakkında belgesel hazırlayan araştırmacı yazar Talha Uğurluel, kemerlerin Osmanlı sayesinde günümüze ulaştığını söylüyor. Tarihte büyük kuraklıklar yaşayan Mekke’yi suya kavuşturmak için inşa edilen su yollarının kahramanı, iki kadın.

Bugün işlevini yitirmiş durumda olan su kemerlerinin hikayesi ilginç. Zübeyde Hanım, gördüğü bir rüya üzerine su yollarını yaptırmaya karar verir. Mekke’nin dışında Vadiyi Numan denilen bölgeden getirtilen su için tam 60 km su kemeri inşa edilir. Mukaddes beldeyi çeşmelerle donatan Zübeyde Hanım, maddi açıdan zor duruma düşünce mücevherlerini vererek projenin tamamlanmasını sağlar. Bu yüzden esere ‘Zübeyde suyu’ (Ayn-ı Zübeyde) adı verilir.

Zamanla harabeye dönen su yollarına yine bir hayırsever hanımefendi sahip çıkar. Osmanlı coğrafyasında birçok hayrat, cami ve misafirhane yaptıran Mihrimah Sultan, eserin tamiratı için Mimar Sinan’dan yardım ister. Sinan, bu dileği yerine getirmek için kutsal topraklara gider. Mihrimah Sultan’ın bu yolda vakfettiği 100 bin altınla Mekke’den Arafat’a kadar uzanan su yolunu tamir edip suyu yeniden akıtır.

 

...

 

Reklâm verenler, reklâma harcadıkları parayı, ürünlerini geliştirmeye harcasalar, reklâm yapmaya gerek kalmazdı.

Will Rogers, bu sözünde haklı olmakla birlikte; reklâmın parası ürün maliyetine dahil edilip müşterinin cebinden çıktığı için, reklâm verenler için pek etkili görünmese de, en iyisi mi bizler,”reklâmlarla gaza gelmeyelim.”

 

...

 

Bir söz yetmezse, bin söz nafile!

— Çin Atasözü

 

...

 

TARİH TELİFİ

Tarihten önce tarihçiyi inceleyiniz.

Tarihçiyi incelemeden önce de onun tarihi ve toplumsal çevresini inceleyiniz.

Tarihçi bir birey olarak aynı zamanda hem tarihin hem de toplumun bir ürünüdür.

— C. Carr