TR EN

Dil Seçin

Ara

Satır Arkası

Satır Arkası

SİYASET NEDİR?

Siyaset, basit anlamda iktidar ilişkisini düzenleyen bir teknik değil; bunun yanında, Arapça ‘es-seyis’ ile aynı kökten gelmiş olmasının işaret ettiği üzere, bir yönetme sanatıdır.

 

***

 

İLGİNÇ FLAMİNGOLAR

Meksika’nın Yucatan bölgesinde bir flamingo kolonisinin sergilediği olağanüstü davranış görenleri şaşkına uğrattı.

Daily Mail’in haberine göre, binlerce Karayip flamingosu bir araya gelerek dev bir flamingo şekli oluşturdu.

İlginç görüntü, İngiliz doğa fotoğrafçısı Bobby Haas’ın Yucatan bölgesindeki flamingoları fotoğrafladığı sırada saptandı.

Helikopterden flamingoları görüntülemeye çalışan Haas, binlerce kuşun bir araya gelerek dev bir flamingo şekli çizdiğini görünce deklanşöre bastı. Fotoğraf makinesinin objektifine işte bu olağanüstü görüntü takıldı.

(Yeni Şafak)

 

 

KISA KISA

Tarih gösteriyor ki, mahkeme salonları savaş alanlarından sonra en korkunç zulüm sahneleridir. Savaş alanlarında nasıl ki birçok masum kanlar dökülüyorsa, mahkeme salonlarında da, nice masum insan idama mahkûm ediliyor, öldürülüyor, zindanlarda çürütülüyor.

- Ebu’I Kelam Âzâd

 

Çocuktaki pek çok şey anne ve babaları rahatsız ettiği için huysuzluk sayılır, oysa çocuk kendisi için doğal ve masum davranışları bir vicdan rahatlığıyla sergilemektedir.

- Hesse

 

Yunan, Rum, Makedon ya da Türk, Arap, Kürt olmak tek başına bir değer ya da değersizlik ifade etmez. Çünkü doğduğumuz toprağı, zamanı ve anne-babayı biz seçmedik. Bunlardan dolayı insanlar üstün ya da geri olmaz. Her toplumda, her dönemde ve her coğrafyada şerefli ve adi insanlar vardır ve varolmaya da devam edecek.

İlk lanet ırkçılığadır. İlk faşist Şeytandır. İnsana karşı üstünlük tasladığı için Allah tarafından lanetlenmiştir.

Ne yazık ki, bu dünya faşizmin kucağında debelenmektedir hala. Özellikle mikro milliyetçilik halkların en büyük baş belasıdır. Oysa “fikri kavmiyeti tel’in ediyor peygamber”

— Abdurrahman Dilipak

 

Eserlerini şöyle zarif bir şekilde tarif etmiş ve; “Taşları elime verdiler, yalın hale getirdim, içinden bu çıktı” demiş Mimar Sinan.

 

***

 

TÜRKİYE’NIN NÜFUSU GERİLEYECEK Mİ?

Nüfus büyüklüğüyle şu anda dünyada 17’nci sırada yer alan Türkiye, 21,7 milyonluk nüfus artışına rağmen, 2050 yılında 18’inci sıraya inecek.

Dünya nüfusu 2010 yılında 6,9 milyar kişiye ulaştı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tahminlerine göre dünya nüfusu 2010 yılında, geçen yıla kıyasla 79 milyon kişi arttı ve 6 milyar 908 milyon 7 bin kişi oldu. Dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyar 150 milyonu bulacağı hesaplanıyor.

Türkiye nüfusu ise 2050 yılına kadar 75,7 milyondan 21,7 milyonluk artışla 97,4 milyona yükselecek. Nüfus büyüklüğüyle şu anda dünyada 17’nci sırada yer alan Türkiye, 21,7 milyonluk nüfus artışına rağmen, Almanya’yı geride bırakacak, ancak Kongo ile Tanzanya geçilecek ve 18’inci sıraya inecek.

Halen 6,9 milyar düzeyinde bulunan dünya nüfusunun 1 milyar 237,2 milyonu gelişmiş ülkelerde, 5 milyar 671,5 milyonu az gelişmiş ülkelerde (bunun 854,7 milyonu da en az gelişmiş ülkelerde) yaşıyor. 2050 projeksiyonunda da 9 milyar 150 milyon olacağı tahmin edilen dünya nüfusunun 1 milyar 275,2 milyonunun gelişmiş ülkelerde, 7 milyar 946 milyonunun az gelişmiş ülkelerde (bunun 1 milyar 672,4 milyonu en az gelişmiş ülkelerde) olacağı öngörülüyor.

 

***

 

Senin bardağını kırdıkları vakit de, komşunun bardağı kırıldığı zamanki kadar sakin olsana.

- Epictetos

 

***

 

EV İŞİ YAPAN BABALAR DAHA MUTLU OLUYOR!

Toplam 1100 erkekle yapılan araştırma, ev işlerine yardım edip çocuğa bakan babaların daha mutlu olduğunu ortaya koydu.

İngiltere’de Çalışan Aileler Kurumu tarafından üniversitelere yaptırılan ve Lancaster Üniversitesi’nin yıl boyunca 1100 baba ile görüşerek gerçekleştirdiği araştırma sonucunda, ev işlerine yardım eden, çocukları ile daha fazla zaman geçiren ve eşleri çalışan babaların sayısının günümüzde arttığı ve daha mutlu oldukları görüldü. Görüşülen babalardan yüzde 82’si aile hayatlarına daha uzun zaman ayırmak istediğini dile getirirken, okul çağında çocuğu olan babaların yüzde 43’ü, 5 yaş altında çocuğu olan babaların ise yüzde 21’i çocuklarının bakımı ile birebir ilgilendiklerini söylediler.

Araştırmayı yürüten uzmanlardan Dr. Caroline Gatrell, artık aile yapısının değiştiğini, babaların da çocukları ile zaman geçirmeyi ve daha yakın ilişkiler kurmayı istediklerini dile getirdi.

 

***

 

İki Tavşanı birden kovalayan, ikisini de kaçırır.

- Atasözü