TR EN

Dil Seçin

Ara

Sor Fakat Anlatma! / Aile Öyküleri

Oğlum nasihatlerimizi dinlemiyor, anlattıklarımızla ilgilenmiyor, bizimle doğru dürüst konuşmuyordu. Okul müdürüne gidip durumu kendisine anlattığımda, bana:

“Hanımefendi” dedi, “öyleyse, siz de anlatmayın; ona soru sorun.” Şaşırarak sordum: “Ne sorayım müdür bey?”

“Onun hangi konudan hoşlandığını düşünüyorsanız o konu hakkında sorular sorun –ta ki, o kendiliğinden sizinle konuşmaya başlayıncaya kadar.” Müdürün söylediklerini uygulamaya karar verdim. Oğlum, bazı günler arkadaşlarının evinde ders çalışır, bazı günler de beraber gezmeye çıkarlardı. Ben de her defasında evine erken dönmesi gerektiğini uzun uzun anlatır ve:

“Saat sekizde evde ol Tom!” derdim. O da daima:

“Ama anne, arkadaşlarım da o saatte eve geliyorlar” diye itiraz ederdi. Bu şekilde kavga eder dururduk. Müdürün uyarısından sonra, ilk kez bu konuda bir soru sorma teşebbüsünde bulundum:

“Tom, eve kaçta geleceksin?” Oğlumun verdiği:

“Sekizde filan evde olurum” cevabı beni hayretler içinde bıraktı. Bu küçücük soru daha ilk denememde beni başarıya ulaştırmış ve oğlumu bana, beni de ona biraz daha yaklaştırmıştı.

Bu olaydan aldığım cesaretle her yerde ve herkese sorular sormaya başladım. Bazen kapalı kapılarla karşılaştım, ama çoğu kez kendime çok yakın bildiğim kimselerin düşündüğümden çok daha farklı bir yaratılışta olduklarını keşfettim. Meselâ, her akşam kocama sevecen bir tavırla sorduğum:

“Bugün neler yaptın?” sorusu, onun bana içini dökmesine sebep oldu. Sonra, çocuklarıma:

“Bugün yaptığınız en heyecanlı ve en ilginç şey neydi?” gibi sorular sorduğumda, onların iç dünyasını daha da yakından tanıma fırsatı buldum. Böylece, zamanla, soru sorma sanatında ilerlemeye başladım. Ben soru sorma sanatında ilerledikçe, eşimle ve çocuklarımla diyaloğum da ilerledi ve evimiz daha uyumlu, daha huzurlu bir hal almaya başladı. İşte size, aile hayatımızı değiştiren ve geliştiren sorulardan birkaçı:

• Bugün yaptıklarını bana anlatır mısın?

• Bugün oynadığınız oyun hakkındaki düşüncelerini bana anlatır mısın?

• Benden bir şey yapmamı istiyor muydun?

• Neden bu şekilde hareket etmeyi tercih ettin?

• Mesela?

(N. R. Champion)