TR EN

Dil Seçin

Ara

Yeni Bir Dergi, Yeni Bir Arkadaş!

Arkadaş Çocuk Dergisi yayın hayatına başlıyor. Nasıl bir dergi olacak, hangi yaşlara hitap edecek, diğer çocuk dergilerinden farkı ne olacak ve yayın hayatına ne zaman başlayacak?.. Bu güzel haberin ayrıntılarını ve Arkadaş ile ilgili merak ettiklerimizi bu süreci koordine eden dergimizin editörü Suat Ünsal’a sorduk.

Arkadaş Çocuk Dergisi yayın hayatına başlıyor. Nasıl bir dergi olacak, hangi yaşlara hitap edecek, diğer çocuk dergilerinden farkı ne olacak ve yayın hayatına ne zaman başlayacak?.. Bu güzel haberin ayrıntılarını ve Arkadaş ile ilgili merak ettiklerimizi bu süreci koordine eden dergimizin editörü Suat Ünsal’a sorduk.

 

S- Merhaba Suat Bey, çocukların merak ve heyecanla beklediği Arkadaş Çocuk Dergisi hayırlı olsun inşaallah. Bu fikir nasıl doğdu, ‘Arkadaş’ı elimize ne zaman alacağız?

C- Merhaba. Evet hayırlı olsun inşaallah. 

Böyle bir hayalimiz çok uzun yıllardır vardı. Hatta rahmetli Selim Gündüzalp’in de dualarındaydı, büyük bir arzusu vardı, bir çocuk dergimiz olsun diye ama bugüne kadar olmadı, nasip şimdiye imiş. 

Özellikle okuyucularımızdan son yıllarda, severek okudukları Zafer Dergisi’nin çocukları için de bir dergi çıkarması için taleplerin artması, ayrıca bu konuda bir şeyler yapılmasının gerekliliği daha ciddi düşünmemizi ve adım atmamızı sağladı. Yani bu güzel fikir de ihtiyaçtan doğdu. Ekim ayında planlamıştık fakat web sitemizin farklı olmasını istediğimiz için, sanırım bir ay gecikme olacak. Yani nasipse Kasım ayında çocuklara yeni, heyecan dolu, bilgi dolu, eğlence dolu bir Arkadaş geliyor…

 

S- Arkadaş hangi yaşlara hitap edecek?

C- 8 yaş ve üzeri olacak. 8-14 de diyebiliriz. Elbette isteyen herkes okuyabilir:) Çocukların erken gençliğe adım attıkları, nazarlarının dış dünyaya dönmeye başladığı bu yaşlar önemli. Ekibimiz onlara çok iyi bir Arkadaş kazandırmak için çalışıyor.

 

S- Bildiğim kadarıyla sene başından bu yana hazırlıklar devam ediyor. Nasıl başladınız, neler yaşadınız bu süreç içinde?

C- Bismillah dedik ve başladık:) Aslında yıllar boyu bir temenni olarak konuştuğumuz çocuk dergisi konusunu bu yılın başında ciddi olarak ele aldık. Konuyu enine boyuna tartıştık. Bizim yayınlayacağımız çocuk dergisi farklı olmalı idi ve daha önemlisi çocukların severek okuyacağı bir dergi olmalıydı. Sadece basılı derginin yetersiz kalacağından endişe ettik. Daha fazlası olmalıydı yani… 

Farklı olmasını istediğimiz için de yıl başından bu yana bunun üzerinde çalışıldı. Evet sonuçta, şükürler olsun Rabbimize ki, ilgi çekeceğini düşündüğümüz bir çerçevede basılı dergi ve web sitesi şekillendi. 

 

S- Farklı olarak neleri göreceğiz?

C- Arkadaş Dergisi ve arkadasdergisi.com sitesinde çocuklar işin içine dahil olma fırsatı bulacaklar. Arkadaş’ın sayfasını açtığında sadece bir okuyucu değil, okuduğu yazının ikinci bir yazarı da olabilecek, karikatür sayfasında kendi karikatürünü çizecek karikatürist olacak, fotoğraf sayfasında kendi fotoğrafını çekecek fotoğrafçı olacak. Aynı zamanda çocukların hem sosyal hem sanat becerisi olarak gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. 

 

S- Çocukların işin içine dahil edilmesi mutlaka çok faydalı olacaktır. Fakat  biraz daha ayrıntılı anlatır mısınız? 

C- Bunun için interaktif web sitesi tasarlandı. Böylece çocuklara dergi ve etkileşimli bir web sitesi sunuyoruz: arkadasdergisi.com 

Yani dediğimiz gibi, çocuklar sadece okuyucu değil, web sitesine bağlanıp aynı zamanda yazının yazarı, yorumcusu, kendi örneğini, fikrini de yazabilecek hatta konuyla ilgili kendi çizimlerini, fotoğraflarını da ekleyebilecekler. Bundan sonra da yazıya yaptığı bu katkıları kendi çevresiyle paylaşacak. Çevresinden en çok beğeni alan yorum, diğer yorumlar arasında daha üste çıkacak. Yani “En çok beğeniyi sen al, senin yazın en üstte görünsün” diyeceğiz. Ayrıca web sitemizin ana sayfasında tüm sitedeki yorumlar içinde en çok beğeni alan 5-6 arkadaşımız “süper birinci, süper ikinci..” olarak alt alta sıralanacak. Bunlar birer teşvik ödülü olarak düşünüldü.

 

S- Bir örnek üzerinden gidecek olursak, başından sonuna bir örnekle anlatır mısınız? 

C- Elbette. Mesela basılı dergiyi eline alan çocuk bir sayfadaki yazıyı okudu. Yazının altında konuya göre bir yönlendirme olacak, “Bu yazıyı tamamla, sen de fikrini yaz, bu konuda çektiğin/çizdiğin resmini paylaş…” gibi. Diyelim ki çocuk yorum yapmak istedi. Hemen sayfanın altındaki kare barkodu telefon/tabletine okutacak ve sitede o yazının sayfasına bağlanacak. Giriş yaptıktan sonra yazının altına yorumunu yazacak ve paylaş butonuna basıp sosyal hesaplarından veya mailinden çevresiyle, arkadaşlarıyla paylaşacak.

İşte bu noktadan sonra başka bir etkileşim başlayacak. Arkadaşları/çevresi onun yorumunu okuyacaklar. Ne kadar çok beğeni alırsa, o yazıya yapılmış diğer yorumlar arasında o kadar üstte yer alacak. 

Böylece Arkadaş Dergisi okuyan çocuklar, yazar, yorumcu, öykü yazarı, çizer, fotoğrafçı olarak kendisini geliştirme imkanı bulacak. Ayrıca hem dergiyle hem de çevresiyle seviyeli, üretken ve kendini geliştiren bir etkileşime geçmiş olacak.

 

S- Çocuk olmak istedim şu an:) Yapısal yönünü konuşurken Arkadaş Dergisi’nin muhtevasını sormadan geçmeyelim. Arkadaş hangi konulara yer verecek? 

C- Logomuzun üstünde mottomuzda da belirttiğimiz çerçeve, Arkadaş’ın ana muhtevası olacak inşaallah. Sloganımızı tekrar hatırlayabiliriz: “Yeryüzü, Yıldızlar ve İkisi Arasında Yaratılmış Sayısız Şey İle Arkadaş.”

Yani amacımız, okuyucumuzu önce yaratılmışlara, dolayısıyla da Yaratana dost etmek. Çünkü en büyük “insan hakkı”nın, insanın yaratıcısını bilmesi ve tanıması olduğunu düşünüyoruz. Âlemler Rabbi, semalar ve yeryüzü sergisinde yarattığı sayısız eserleriyle insanlara ayetler, mesajlar, işaretler gösteriyor; kendisini tanıtıyor, rahmetini, dostluğunu gösteriyor. Dünya misafirhanesinde kısa bir süre konaklayıp giden bir insanın en başta sorması gereken soru şu olması gerekmez mi: “Beni buraya kim getirdi? Bu güzellikleri kim yapıyor? Bu evreni kim idare ediyor, çekip çeviriyor?..” Sonuçta her insan Allah’ı tanıdıkça kendisini en çok sevenin, her derdine derman verebilecek, her ihtiyacını yaratabilecek olanın yine Rabbi olduğunu görecek. Bizim de amacımız, Allah’ı güzel sözlerle, hikmetli metinlerle tanıtmak. Böylece çocuklarımıza ebedi hayat yolculuğunda arkadaşlık etmek…

Arzumuz, mümkün olsa tüm çocuklara ulaşmak, hayatlarına olumlu katkımız olması, hem dünyada hem de ahirette hayır dualarını ve şahitliklerini kazanabilmek… İnanıyoruz ki, insanın kendisine, ailesine, vatanına ve milletine faydalı bir fert olmasının yolu buradan geçiyor.

 

S- Rabbimiz niyetlerinizi gerçekleştirmeyi nasip etsin. Başarılar diliyorum. Hayırlı olsun inşaallah. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.

C- Bu konuda küçük büyük katkıları olan pek çok kişi var, özellikle Özkan Öze’nin katkıları büyük. Asıl teşekkürü onlar hak ediyor. Ben de emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Hayırlı olsun inşaallah.