TR EN

Dil Seçin

Ara

Dinde Zorlama Olur mu?

Dinde Zorlama Olur mu?

“Dinde ikrah (zorlama) yoktur.” (Bakara Suresi, 256) 

 

Din ve zorlama kelimeleri, mantıken, bir arada düşünülemez. Zira zorla kabul ettirilen bir şeye din denmez, inanç denmez. Bir kişiye inançlı denilebilmesi için onun, bu inancını kendi iradesiyle kabul etmiş olması şarttır.

Bilindiği gibi insandaki fiiller ikiye ayrılıyor: Izdırarî ve ihtiyarî fiiller.

Izdırarî fiiller, kişinin kendi iradesi dışında, İlâhî iradeyle takdir edilen ve yine İlâhî kudretle yaratılan fiillerdir. Boyumuz, rengimiz, ırkımız, cinsiyetimiz bu gruba girerler.

Bunların hiç birinin din kavramıyla doğrudan ilgisi yoktur. Bunlar, ne cenneti netice verirler, ne de cehennemi. Zira bunları kişi kendi iradesiyle tercih etmiş değildir.

Bir insana bir işi zorla yaptırdığınızda da durum aynıdır. Mesela, oruçlu bir kişinin elini kolunu bağlayıp, ağzını zorla açtırıp su içirseniz orucu bozulmaz.

Oruçluya zorla bir şeyler yedirmek orucu bozmadığı gibi, inançsız birisini zorla aç bırakmak da onu oruçlu yapmaz.

İhtiyarî fiillere gelince, bunlar kişinin kendi iradesini kullanarak, hiçbir baskıya maruz kalmaksızın kendi fikri, zevki, inancı doğrultusunda icra ettiği işlerdir.

Canlı türleri içinde sadece ikisi, ebedî saadet imtihanına tabi tutulmuşlardır; insanlar ve cinler. Bu iki türün ortak tarafı, her ikisine de kendi cüzi iradeleriyle hayrı yahut şerri seçme hakkının verilmiş olmasıdır.